для старих юзерів
пам’ятати
[uk] ru

Не вкради...


Не вкради...
Дяка і пошана героям: тим, справжнім чорнобильцям. Це подвиг,  хоча багато з них, прості хлопці, курсанти, студенти ВНЗ,  навіть не уявляли собі справжньої міри ризику і, мабуть, мучачись від променевої хвороби, потім кляли тих, хто послав їх на вірну смерть.
 
Не забудьмо також тих плагіаторів, які безпардонно використовують  смерть справжніх чорнобильців, видаючи їх споминки,  фотографії,  твори за свої.
 
ТРОХИ ПРО ПЛАГІАТ.
 
Використання чужих ідей, аналітичних висновків, фотографій, розповідей, без посилання на автора – це крадіжка. Просто як крадіжка чужого майна. Якщо дивитись на це з точки зору цивілізованої людини, то плагіатор ризикує  своєю репутацією чесної людини, гідної довіри.
 
Ви берете на себе заслугу за щось, чого ви не робили. Більш того, створюєте фальшиве враження про Ваші здібності. А це, в свою чергу, пропагує систему подвійних стандартів, нечесної, якщо хочете, конкуренції, неправди. Хіба це не те, що нас турбує у політиках?  А чому вони мають бути кращими за нас?
 
Насамкінець,  копіюючи чи перефразовуючи чужі думки, Ви не створюєте нічого нового, тим самим обкрадаючи навіть самого себе в можливості чомусь навчитися, розвинути свої аналітичні здібності. Використовуючи інтернет,  дуже легко натрапити на цікаві думки,  висновки чи автентичну працю інших. І просто її скопіювати, забувши поставити в лапки, або, як вважають доцільним найбільші «розумники», просто перефразувавши. Приклади:
 
http://durdom.in.ua/uk/main/article/article_id/12592/user_id/2832.phtml
http://durdom.in.ua/uk/main/article/article_id/12568.phtml
http://durdom.in.ua/uk/main/article/article_id/12486.phtml
http://durdom.in.ua/uk/main/article/article_id/12414.phtml
http://durdom.in.ua/uk/main/article/article_id/12395.phtml
 
Наводжу один із чисельних випадків плагіату, які докладніше виявлені тут:
 

На отметке плюс двадцать четыре, в 604-м киповском помещении, расположенном под питательным узлом реактора, дежурил с приборами наладчик с Чернобыльского пусконаладочного предприятия Владимир Шашенок. Он снимал показания приборов в режиме выбега и поддерживал телефонную связь с блочным щитом управления и вычислительным комплексом «Скала»…

Ця фраза скопійована панем Олегом Федоренко з книги "Чернобыльская тетрадь" Г. Медведева, без посилань, а навіть натяку, що це слова іншого автора.
"Чернобыльская тетрадь"
 

Плагíа́т -  привласнення авторства на чужий твір науки, літератури, мистецтва або на чуже відкриття, винахід чи раціоналізаторську пропозицію, а також використання у своїх працях чужого твору без посилання на автора .
(Великий тлумачний словник сучасної української мови.  — К.; Ірпінь; ВТФ «Перун», 2005. С. 977.)
Wiki
 
Згідно словника Random House Compact Unabridged Dictionary:
 
Плагíат – це неправомірне привласнення, близька імітація, викрадення і публікація чужих висловів, думок, ідей, чи фраз та представлення їх в якості своєї власної роботи…
Wiki  
 
Не слід плутати плагіат з порушенням копірайту, який є кримінальним злочином.
 
В розвинених країнах плагіат засуджується як моральне порушення  авторства, а часто і матеріальне. Студент,  спійманий на плагіаті, з імовірністю 99% виключається з курсу навчання, при цьому отримуючи незмивну пляму на репутації. На жаль, не завжди справа доходить до суду,  адже скопіювати легше і швидше, ніж довести факт плагіату,  відшукавши первинне джерело.  
 
Для того, щоб убезпечити себе від підозри в плагіаті, рекомендую цитувати або посилатись на першоджерела згідно правил. Це важливо, щоб зберегти свою репутацію та віддати належне автору.
 
ПРИКЛАД посилання на автора, згідно норм законодавства України:
 
Блудиліна М.Є. Суб'єкти порушення справи у кримінальному процесі України [Електронний ресурс] / М.Є. Блудиліна // Часопис Академії адвокатури України. – 2008. – № 1. – С. 2. – Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/e-journals/Chaau/2008-1/08bmekpu.pdf
Джерело
 
ЦИТУВАННЯ ЕЛЕКТРОННИХ ЗОБРАЖЕНЬ В ТЕКСТІ
• Фотограф / художник (прізвище, ініціали).
• Рік створення.  
• Назва зображення.  
• Тип носія.  
• Музей/колекція, місто розташуваня.
• або Місце видання: Видавець (онлайн-зображення).  
• Назва сайту.  Web
• або   Доступна з (Режим доступу): URL .
• Дата  публікації .
Джерело
 

Таким чином, плагіат – це погано. Маю надію, що усі з цим згодні і не треба додаткових пояснень. Логічно, на мою думку, сприймати такі вчинки як  аморальні.
 
Маю надію, також, що більшість з нас насправді хотіла би, щоби було з кого обирати. Але політики – то є віддзеркалення нас самих. Тож, почнімо ці змін, заради яких не треба виходити на вулицю чи страйкувати. Не треба навіть писати десятки статей щодо кардинальної зміни суспільства «Ілюзориків». (Блокер. «Его Величество Рациональный Человек, Его Ничтожество Иррациональный Человек» Джерело)
 
Почнімо з утримання себе від маленького плагіату, а також відмові у підтримці тих, хто собі дозволяє подібні вчинки.
© Лимонка [14.12.2011] | Переглядів: 6880

2 3 4 5
 Рейтинг: 36.1/47

Коментарі доступні тільки зареєстрованим -> Увійти через Facebook



programming by smike
Адміністрація: [email protected]
© 2007-2024 durdom.in.ua
Адміністрація сайту не несе відповідальності за
зміст матеріалів, розміщених користувачами.

Вхід через Facebook