пароль
пам’ятати
[uk] ru

Проект для української інтернет-спільноти


Проект для української інтернет-спільноти
Дорожня карта до демократії
або
Що і як робити

І. ЗАВДАННЯ І  ЗАСОБИ
1. Створити систему реальної відповідальності державних посадовців на основі поточного громадянського контролю за владою. Її неможливо забезпечити в рамках чинної політичної конструкції, і тому змінювати доведеться не владу, партії чи керівників, а всю сучасну партійно-політичну Систему.
2. Користувачі української інтернет-спільноти мають  всі підстави і можливість  сформулювати бачення суспільства: в якій країні ми хочемо жити? Це бачення стане соціальним замовленням для правників, які напрацюють відповідний пакет законодавства. Бо без якісних законопроектів, що гарантують відповідальність найвищих посадовців, зміни у владі дають, в кращому разі, заміну одних негідників іншими.  
3. Першим завданням Демократичної української мережі є допомога зрозуміти всім, що для розпочатку процесу самозбереження досить зробити лише кілька «кликів» у пошуковику: мережана демократія, Е-демократія, Демократична українська мережа...
4. Сама наявність Проекту стане суттєвим фактором його просування до реалізації. Сподівання головним чином на позапартійне середовище: ліберально-демократичну фракцію середнього класу (за М.Коном), чи креативний клас (за Р.Флоридою), який найбільше виграє від демократичної перпективи.
5. Мережевна спільнота має всебічно сприяти правникам у створенні оновленої, дійсно демократичної Конституції, а також пакету ключових законів до неї. Ці документи у сукупності із технологією їх впровадження складуть Платформу загальноукраїнського демократичного руху – динамічної мережі позапартійного об’єднання громадян.
6. Платформа мережі має бути позапартійною, оскільки в умовах протистояння двох співмірних частин однієї нації (навколо мовно-історичних суперечностей) отримати перспективу дійсної демократії неможливо. Приєднатися до тимчасового мораторію на публічні дискусії з мовно-історичної проблематики.
7. Ключовими принципами демократичного мережевого руху є  реальна прозорість поточної роботи всіх органів влади і реальну ж відповідальність кожної посадової особи в кожен момент її перебування на посаді. Посадовці мають звітувати безпосередньо перед громадянами і громадами: територіальними та галузевими.
8. Демократична мережа фактично вже пустила коріння протягом останніх років: це соціальні мережі, професійні і регіональні мережеві спільноти, що склалися внаслідок процесу самоорганізації. Як тільки частина з них «достигне», вони ініціюють кооперацію і координацію, внаслідок чого з часом постане   Демократична загальноукраїнська мережа. Вона буде формуватися на суто громадянській основі: поза владою, а також поза участю будь-яких партій і недемократичних «громадських» організацій.
ІІ. ПРИНЦИПИ,  НАПРЯМИ І ФОРМИ
1. Принциповою засадою Нової Суспільної Угоди має бути контроль (розпочатий у віртуалі) за поточною роботою всіх чинних органів влади: як територіальних (адміністрації і виконкоми), так і галузевих (міністерства, відомства, суди).
2. Ключовою умовою реалізації Програми стануть нові менеджери державного управління, які не отруєні вірусом корупції. Їх треба заздалегідь шукати і готувати в кількості, якої вистачить для майбутньої одномоментної заміни всієї керівної ланки державної влади: як по територіях, так і по галузях (міністерствах та відомствах).
3. Нові керівники старих структур призначаються лише на час створення нових (прозорих) структур державного і комунального апаратів влади для здійснення адміністративно-територіальної реформи. Після завершення цієї роботи вони подають у відставку і можуть претендувати на постійні посади в оновленій структурі держави лише на загальних підставах – відповідно до прозорих конкурсів.
4. Досвід управлінської роботи майбутні менеджери державного управління набувають заздалегідь, поза межами державних і партійних структур, що вражені корупцією.
5. Основним засобом навчання і отримання управлінського досвіду стає громадська робота із створення і забезпечення результативної роботи Нових Громадянських Структур (переважно мережаних, без керівного ядра). Під час цієї роботи майбутні державні службовці опанують технологію функціонування самокерованих груп.
6. Використати всі можливості, що надає активна участь у створенні і захисті Організацій Співвласників Багатоквартирних Будинків (ОСББ). З часом складуться мережі асоціацій ОСББ. Такі асоціації можуть стати основою дійсного місцевого самоврядування у містах.
7. Демократична українська мережа від перших кроків має усіма засобами розповсюджувати інформацію про потребу суспільства в оновленні держави, про позитивні соціально-економічні наслідки оновлення.
8. Реальна альтернатива розвитку країни, яку створює ДУМ, отримає громадську підтримку, яка стане суттєвим засобом м’якого тиску на владу. Вірогідне зростання підтримки мас може обернутися зростанням тиску з вимогою оновлення, у відповідь на який влада змушена буде робити певні поступки громадянській опозиції, щоби уникнути всеукраїнської кампанії громадянської непокори.
9. В разі затримки поступок, або принципової неспроможності влади втілити пропозиції і вимоги ДУМ, може настати політична криза, яка має передумови завершитися Майданом-2 одночасно в багатьох містах України під одним, синьо-жовтим прапором.
10. Під тиском громадянської непокори Президент (чинний чи наступний) буде змушений призначити новий уряд для організації референдуму з Нової конституції і проведення позачергових виборів до всіх органів влади Оновленої держави. Кандидати на міністерські посади в цьому технічному Кабінеті виявляться в ході створення пакету законодавства і демократичної мережі.
11. Заздалегідь підготовлений механізм і кадри для підготовки і проведення виборів мінімізують тиск на виборців з боку фінансових і владних структур, заблокують можливість фальсифікацій при підрахунку голосів.
12. Після легітимації Нової Суспільної Угоди та оновлення структури і кадрів державного апаратату Демократична українська мережа, як загальнонародний позапартійний рух, продовжить поточний контроль за роботою органів влади і новопризначених керівників.
13. Демократична українська мережа у співпраці з новими громадськими організаціями і оновленими державними органами продовжить рух до трансформації Нової Держави в Державу Мережаної Демократії, яка ставить за мету вивести Україну до складу лідерів Європи. Відмовитися від принизливої наздогінної звички і зробити кидок на випередження – кидок, гідний великої нації.
Скорочений Позитивний форсайт-сценарій для України (http://e-democracy.in.ua/prjama-demokratija/ukrajinska-perspektyva/110-forsajt-scenarij-dlja-ukrajiny).  
© tertychnyi [21.04.2011] | Переглядів: 1584

2 3 4 5
 Рейтинг: 33.6/14

Коментарі доступні тільки зареєстрованим -> Увійти або зареєструватися



programming by smike
Адміністрація: [email protected]
© 2007-2024 durdom.in.ua
Адміністрація сайту не несе відповідальності за
зміст матеріалів, розміщених користувачами.

Відновити пароль :: Реєстрація
пароль
пам’ятати