для старих юзерів
пам’ятати
[uk] ru

Про відрядження та відряджених


Про відрядження та відряджених
Як ви думаєте, хто найчастіше  їздить і літає у відрядження - по країні і за кордон?
Серед пересічних, тобто нормальних, громадян – напевно, сервіс-інженери і постачальники.
 
А серед людей непересічних, тобто…?
 
Можновладці. Причому ці - усе більше за кордон відряджаються.
Хоча, скажімо, їздили б так інтенсивно наші депутати до Венеціанської комісії, якби вона була, приміром. Улан-Баторською? Або до Європарламенту, якби він засідав не в Страсбурзі, а в Нар'ян-Марі?
 
Ну добре, відрядження – так  відрядження, чому б ні.
 
Але нагадаю усім нам, що перед від'їздом відряджений отримує завдання, а по приїзді - складає звіт про досягнення. І дуже бажано, щоб звіт по всіх пунктах підтверджував виконання завдання, а ще краще - перевиконання.
 
Я не знаю,  чи одержують наші вельможі перед відрядженням завдання від вертикалі влади і, головне, чи складають звіт по відрядженню, але…
 
От, скажімо, як би мав виглядати звіт Віктора Януковича про підсумки візиту до Брунею:
 

 
1. Підписав Меморандум про взаєморозуміння між Кабінетом міністрів України і урядом Його Величності Султана і Янг Ді-Пертуана Брунею Даруссалам про співробітництво в сфері оборони, в якому передбачено створення постійно діючого спільного комітету оборонних відомств двох країн.
 
Намагався уявити собі таку геополітичну чи, борони Боже, воєнну ситуацію, при якій би знадобився отой «постійно діючий спільний комітет оборонних відомств».
Вибачайте, колеги, - не зміг…
 
2. Укладено угоду між Кабінетом міністрів України й урядом Його Величності Султана і Янг Ді-Пертуана Брунею Даруссалам про взаємне скасування віз для громадян, що користуються паспортами для виїзду за кордон (у формі обміну нотами).
 
Це зрозуміло – миттєво збільшаться між нашими країнами із «постійно діючим спільним комітетом оборонних відомств» зустрічні потоки громадян, що користуються паспортами.
Проте дуже схвилювала доля тих громадян, що НЕ користуються паспортами для виїзду за кордон. Що ж з ними буде - поки що повна загадка.
 
3. Підкреслив, що між країнами закладені основи для розвитку і поглиблення дружніх відносин, відзначено існування ряду перспективних сфер співробітництва, у яких на взаємовигідній основі можуть реалізовуватися спільні проекти.
 
Всім відомо, що в Президента складні відносини з географією, тим більше – з географією економічною. Але хтось із оточення мав би донести до нього, що Бруней – світовий лідер поставок скрапленого газу, до того ще й має неабиякі нафтові поклади. То ж бути в Брунеї – і не згадати про це?!
Слово честі, недарма розігнав Янукович ораву заступників Льовочкіна – могли б нагадати бугру, куди прямують. Хоча б в полегшеному для його сприйняття варіанті - піснею Тимура Шаова «Султан Брунея».
 
4. Інше.
Сюди можна записати обмін орденами із Його Величністю Султаном і Янг Ді-Пертуаном Брунею Даруссалам Хассаналом Болкиахом, і лекцію студентам про роль паперів у завідуванні кафедрою, і промову англійською (How much?) біля ятки, і мавпу, отриману за цю промову в подарунок.
 
А ось можливий звіт Володимира Литвина про візит до Сербії.
 

 
Литвин, як людина «вчона», тобто академік НАН України, звітував би в основному про матерії філософські. До того ж зміст цього звіту мав би скидатися на структуру кандидатської дисертації:
 
1. Відзначив, що Україна зацікавлена в поглибленні взаємовигідного співробітництва із Сербією в рамках таких міжнародних структур, як Рада Європи, ОБСЄ, ОЧЕС, Міжпарламентський союз, Рада регіонального співробітництва, Дунайська комісія, Процес Дунайського співробітництва.
 
Типова постановка задачі досліджень і посилання на авторитети.
 
2. Висловив надію, що офіційний візит української парламентської делегації в Республіку Сербія додасть новий імпульс поглибленню українсько-сербського співробітництва.
 
Тут – сподівання на новації, які будуть викладені далі.
 
3. Висловив думку про необхідність виходити на системну роботу, яка може охопити більше сфер, ніж традиційна співпраця, висловивши переконання, що найбільший потенціал співробітництва є на міжрегіональному рівні.
4. Висловив думку, що обмін студентами і викладачами є «найкращим засобом зближення наших народів. Люди з вищою освітою - це ті, хто формує громадську думку».
 
А оце – дуже свіжі думки. Власне – новації.
 
5. Наголосив, що в українському суспільстві «можливість розширити горизонти наших взаємин знаходить широку підтримку».
 
Це – висновок, якого зазвичай дотримується тільки сам дисертант.
 
6. Активізував під час візиту діалог, що буде зміцнюватися надалі  і на президентському, і на урядовому рівні.
 
Найголовніше! Закид про перспективу подальшого перетворення кандидатської роботи в докторську.
 
Недавній візит прем'єр-міністра Миколи Азарова в Єрусалим і Тель-Авів «був покликаний підтвердити інтенсивність двостороннього співробітництва між Україною й Ізраїлем».
 
Ось цьому підтвердження:
1. Зона вільної торгівлі з Ізраїлем для України вигідна, оскільки наші й ізраїльські товаровиробники практично не є конкурентами друг для друга.
 
Щира правда. Хіба можуть конкурувати між собою виробники «хай-тек»  - і чавуну зі сталлю та хімдобривами?
 
2. Заявив про готовність брати участь у видобутку газу, знайденого на ізраїльському середземноморському шельфі.
 
А що з нашим, чорноморським? Адже навіть після його «вдалого» розділу з Румунією – щось таки залишилося?
 
5. Отримав медаль «Великий Командор ордена Лицарів Труни Господньої» на знак «визнання поваги до Труни Господньої і зусиль, які пан Азаров докладає задля  єдності українського народу».
 

 
Дозволю собі коротенький до цієї події коментар.
Якщо об'єднавча роль Азарова зводиться до його шляхетної мови – то дійсно, він об'єднує українців. Бо і східняки, і западинці розуміють його однаковою мірою.
А щодо заслуг конфесійних - то що можна казати про людину, яка в церкві хреститься у кашкеті, а в Яд ва-Шем губить кіпу з голови?
 
6. Заявив, що головна задача його офіційного візиту - активізація того діалогу, що інтенсивно і швидко почався між Україною й Ізраїлем, - виконана.
 
Боже-боже! Куди б подітися від активізації наших можновладців?
 
© ДСЛ [06.04.2011] | Переглядів: 6881

2 3 4 5
 Рейтинг: 46.6/38

Коментарі доступні тільки зареєстрованим -> Увійти через Facebook



programming by smike
Адміністрація: [email protected]
© 2007-2024 durdom.in.ua
Адміністрація сайту не несе відповідальності за
зміст матеріалів, розміщених користувачами.

Вхід через Facebook