для старих юзерів
пам’ятати
[uk] ru

До питання про справедливість, звання та ордени


До питання про справедливість, звання та ордени
- Я говоритиму вам про справедливість! - донеслося з телевізора.
 
Поглянув на екран. На ньому виднілося... ну, скажімо так... обличчя… Сергія Ківалова, під написом «На правах реклами».
 
Боже мій! Хто тільки в Україні, споконвіку і дотепер, не писав чи не говорив про справедливість?
Он колись, у давні вже вісімдесяті, письменник Кашин навіть видав цикл книжок про радянську міліцію під пафосною назвою «Справедливість – моє ремесло».
То що, і цей – туди ж?
Як у Гоголя "... мне послышалось престранное слово...".
 
- Ви скажете, що її немає?
 
Скажу. І не помилюся. Таки немає. Саме тому, що є Ківалов і йому подібні.
 
- Але ж є закон і порядок, система!
 
Ну, ця теза доволі хибна. Скажімо, закон – він і є закон, немовби єдиний для всіх.
А от порядок… Його кожен розуміє по-своєму. Тому – можливі варіанти.
Скажімо, закон є – а порядку, в розумінні пана Ківалова і його однопартійців, - немає. І що робити?
Теж мені, біном Ньютона – закон змінювати! Хоча б і основний. І в цьому вже видно систему.
 
- Ви - юристи, ви знаєте систему зсередини! Вас потребують суди і корпорації, митниця, журналісти, шоу-бізнес, фермери, політики!

Це, я так розумію, про працевлаштування. А щодо потреби - то, мабуть, сьогодні юристів найбільше потребують політики – кому адвокат потрібний, а кому і весь суд. Оптом.
 
- Ви – юристи! Ви і є справедливість!
 
Ну навіщо ж так прямолінійно, пане Ківалов! Невже ви хочете ототожнити професію і чесноту?
Це навіть лікарям не вдається – чого ж вимагати від юристів?
 
Не знаю, чи так співпало, чи вбачати в тому причинно-наслідковий зв*язок – але реклама ця з*явилася на каналі «24» (може й на інших – не дивлюся) якраз по тому, як Ківалов став лауреатом премії «Людина року – 2010» у номінації «Юрист року».
 
«Премія Ківалову була вручена в суботу [26 березня] під час урочистої церемонії нагородження в Національному палаці мистецтв «Україна» у Києві, - передає УНІАН. - Крім того, від Всесвітньої організації юристів Ківалову був вручений «Орден верховенства права» - за видатні заслуги в області права в Україні».
 
Із цим орденом виходить вже й зовсім смішно.
Не можу собі уявити орден з такою назвою від міжнародної організації. Вони зазвичай не видають не те що ордени - навіть почесні грамоти за те, що має бути за визначенням. От якби, скажімо, кухарю видали медаль "За сумлінну працю без харчових отруєнь" або лікарю "За правильно видалений апендікс".
 
Стало цікаво - звідки ж той орден з*явився. І от що з*ясувалося.
 
По-перше, немає такої собі Всесвітньої організації юристів. Є офіційна Міжнародна асоціація юристів (International Bar Association), яка ніяких орденів не вручає і премій не роздає.
 

По-друге, всі згадування в Інеті щодо «Ордена верховенства права» пов*язані лише із прізвищем Ківалова і в зв*язку з отим самим нагородженням.
Хоча ні, є ще одне таємниче посилання http://www.lawyersunion.org.ua/?p=1728 , яке не зайвим буде процитувати:
 
«16 грудня 2010 року в Українському домі відбулося урочисте засідання, присвячене 15-річчю заснування Київського університету права Національної академії наук України імені В.М. Корецького. В урочистих зборах прийняв участь Голова Союзу юристів України, Президент Всесвітньої асоціації юристів (ВАЮ), Президент Світового Конгресу українських юристів Валерій Євдокимов. Валерій Олександрович зачитав привітання працівникам та студентам Київського університету права  і побажав успіхів та натхнення у подальшій  роботі. Колективу університету було вручено свідоцтво Всесвітнього визнання ВАЮ, а Бошицькому Юрію  – ректору університету – «Орден Верховенства права» Всесвітньої асоціації юристів».
 
Тепер треба додати, що діючим президентом ВАЮ (ІВА) є Акіра Кавамура (Akira Kawamura) із Японії. Більше того, на сторінці сайту ВАЮ (ІВА)  http://www.ibanet.org/About_the_IBA/past_presidents.aspx про бувших президентів асоціації, починаючи з 1965 року, немає згадки про президента Євдокимова.
 
Правда, про нього можна довідатися із біографічної довідки на сайті Союзу юристів України http://www.lawyersunion.org.ua/?page_id=35, і там знову пишеться, що він є Президентом Всесвітньої асоціації юристів з 2003 р.
Але, дізнавшись з тої ж таки довідки, що пан Євдокимов ще й член Сенату Вищої Палати Міжнародного Парламенту безпеки та миру, повноважний міністр Парламенту, Великий Магістр Міжнародної організації «Лицарський орден справедливості» і ... нагороджений Вищим орденом юстиції Всесвітньої асоціації юристів, я схиляюся до думки, що всі ці президентства і нагороди стосуються якоїсь іншої, неофіційної, можливо – саморобної Всесвітньої асоціації юристів.
У світі добре знані не тільки асоціації, але й академії, довічним і дійсними членом яких можна стати за якусь там сотню доларів.
Тому роблю висновок, що у пана Бокшицького – «Орден Верховенства права» № 1 (як квиток КПРС у Леніна), а у пана Ківалова - № 2 (як квиток КПРС у Брежнєва).
 
Он які цікаві люди, ці юристи! Мимоволі згадуєш метра Франсуа Рабле, що писав про острів Застінок, де процвітали Пухнасті Коти, які гарчали «Золота сюди!» і жили хабарями.
 
Але – повернемося до наших баранів, як рекомендував той таки метр Рабле.
 
В рекламному бізнесі побутує термін «обличчя рекламної кампанії».
Що ж саме рекламує Ківалов? Справедливість? Одеську юридичну академію? Сучасну українську юриспруденцію?
В будь-якому випадку мова йде про одне й те ж обличчя…
 

Тут можна було б сказати – коментарі зайві. Але все ж таки – дозволю собі додати: яка справедливість – таке й обличчя, який рік – такий і юрист.
Точний баланс і повна гармонія.
 
© ДСЛ [31.03.2011] | Переглядів: 11546
Мітки: #Кивалов 

2 3 4 5
 Рейтинг: 48.9/70

Коментарі доступні тільки зареєстрованим -> Увійти через Facebook



programming by smike
Адміністрація: [email protected]
© 2007-2024 durdom.in.ua
Адміністрація сайту не несе відповідальності за
зміст матеріалів, розміщених користувачами.

Вхід через Facebook