для старих юзерів
пам’ятати
[uk] ru

«Мурку давай!» в культурний простір - влада «заспівала» про культуру.


«Мурку давай!» в культурний простір - влада «заспівала» про культуру.

Увага, днями влада вирішила всерйоз взятися за українську культуру! Терміново переховайте свою культуру, інакше «блакитний хлопчик-помагай» спробує її рефформувати. Задуматися над розвитком культури урядовці вирішили з нагоди Дня працівників культури і аматорів народного мистецтва, який відзначатимуть 23 березня.
Зважаючи на обізнаність проффесіоналів у даній сфері, не варто боятися більшого, ніж кількох звичайних совкових врочистостей. Однак, невігластво при владі – відоме зло. Так нещодавно, 18 березня, Анна Германівна, позабувши гостру критику і насмішки у ЗМІ, намагалася затвердити постанову про святкування 120-тої річниці народження великого українського письменника М. Булгакова. На спроби заперечень, вона запропонувала вважати українськими діячами всіх вихідців з територій, нині належних Україні. Депутати домоглися коректного звучання лише навівши приклади українофобських тенденцій письменника. Можливо, за логікою Богословської, українськими письменниками мають бути визначені Пауль Целан, Бруно Шульц, Леопольд фон Захер-Мазох, Ірен Неміровскі? Та для чого далеко іти, адже у нас є видатна українська акторка - Міла Йовович! А тепер і ван Дам із Аленом де Лоном перейшли на наш бік. Підлеглі повинні наслідувати свого лідера. Його шедеври, такі як «Анна Ахметова», просто незабутні громадянам. Згадується один старий радянський анекдот, за яким інтелігентна людина – це та, яка може відрізнити Гоголя від Гегеля, Гегеля від Бебеля, Бебеля від Бабеля, Бабеля від кабеля, кабеля від кобеля і кобеля від суки. Для Януковича такий тест провальний з першої сходинки.
Зате який наш гарант голосистий, справжній «межигірський соловейко»! Можновладці вирішили поставити акцент на співучості нашої нації. Заспівав Кучма, співав Черновецький, «подав голос» Янукович. Незабаром і Азаров нам заспіває. Прем`єр-міністр переконаний, що багато робить для оперного мистецтва в Україні, він вважає, що це в нього непогано вдається, адже «є багато відомих великих артистів і прекрасні оперні театри в Києві, Львові, Одессі.» Так, вони досі є, о диво! «Це зобов`язує нас до більшої підтримки оперного мистецтва, адже воно прославляє Україну». Прийдеться, сцуко, хоч щось підтримати за наші кошти!
Відомо, що в бюджеті на 2011 не виділено ні копійки на виділення бібліотечних фондів, зокрема скорочуються державні програми «Українська мова», «Українська література». Адже бібліотеки часто являються осередками культурного життя в селищах та містечках.
Цього року на закупівлю послуг з видання книжок за програмою \"Українська книга\" держава виділила 1,39 млн грн. Всі торги було проведено за неконкурентною процедурою \"закупівля у одного учасника\". Заявки ще на суму в 9,35 млн грн під різними приводами були відхилені.До книг, які не отримали погодження Міністерства економіки, потрапило і \"Зібрання творів. Том 6\" Василя Стуса.
Згадати тільки про річний бюджет парламенту – 980 млн. грн., де на кожного народного депутата щомісячно витрачатиметься 181 тис. грн. Це в 9 разів більше, ніж на охорону культурної спадщини (113,3 млн. грн ), і в 85 разів більше, ніж на «Українську книгу».
Я мовчу про український кінематограф, який вже давно перебуває у «комі».
Позицію уряду у сфері культури можна проілюструвати порівнявши декларації про доходи самих міністр. Так Міністр культури і туризму Михайло Кулиняк, вирішив переконати усіх, що живе «однією духовністю». Адже у декларації, поданій Михайлом при вступі на посаду, зазначено, що його сукупний річний прибуток склав 2 895 гривень і 45 копійок. При тому у нього відсутні і банківські заощадження. Площа квартири, у якій він мешкає, складає 32 квадратних метри. Виходить, що працівник культури не може бути заможним, це суперечить «національній ідеї».
Звісно, від держави очікувати іншої підтримки, як «бажаю добра, здоров`я, благополуччя» - наївно. Більшість притримується думки, що покладатися варто на меценатів. Однак і меценатство в Україні не отримало ще потрібних умов «європейських норм оподаткування», а сам закон про благодійність не змінювався вже з прадавніх часів.
Віктор Янукович сказав, що за 20 повноцінних років незалежності, влада так і не змогла стати повноцінним господарем у власному культурному просторі. (Бог боронить) Він вважає, що «цей простір заповнений низькопробним культурним продуктом іноземного виробництва, який нав`язує молодому поколінню свої цінності, смаки і ідеологію. Отож, тримайся, українцю, наш гарант намірився взяти справи в свої руки і показати нам «свою ідеологію».
Спершу, звісно, очікується постановка авторської оперети «Мурка»!
 

Джерело: Чорноіван Тарас \"Тарасова Правда\" www.taras-ua.com
 
http://taras-ua.com/index.php?option=com_k2&view=item&id=6350:_Murku_davaij___v_kulturniij_prost%D1%96r_-_vlada__zasp%D1%96vala__pro_kulturu_&Itemid=135
© chornoivantaras [20.03.2011] | Переглядів: 2981

2 3 4 5
 Рейтинг: 31.8/23

Коментарі доступні тільки зареєстрованим -> Увійти через Facebook



programming by smike
Адміністрація: [email protected]
© 2007-2024 durdom.in.ua
Адміністрація сайту не несе відповідальності за
зміст матеріалів, розміщених користувачами.

Вхід через Facebook