для старих юзерів
пам’ятати
[uk] ru

Згадуючи 2007-ий, думаємо про 2012-ий


Згадуючи 2007-ий, думаємо про 2012-ий
В 2007 році, працював у виборчому штабі партії. Було таке завдання порівняти партійні програми основних конкурентів: БЮТ, БЛ, ПР, НУНС. Тільки не просто написати якийсь текст. А оцінити кількісно.
 
Не довго мучалися - написали в базу даних (БД). Технологія дуже проста.
 

 
Тексти політичних програм діляться на логічно завершені моноблоки.
 

 
Далі блоки кваліфікуються експертами за двома категоріями: тема і слово. Тема відображає певну проблему, про яку йдеться в блоці. Слово має зміст ключового поняття, дескриптора. Сукупність слово однозначно відображає зміст блоку. Кількість тем та слів, що можуть бути асоційовані за блоком, необмежена. Списки тем та слів є незалежними і формуються один від одного.
 
А потім налаштували запити і порахували: скільки разів кожна тема та кожне слово використані партіями. Також порахували через які слова розкриваються ті чи інші теми.
 

 
А потім методами математичного шаманства вибрали з таблиць найбільш вживаніші теми та слова. Слова та теми задають певні пріоритети в діяльності партій. Принаймні задекларовані пріоритети. Не буду наводити тут повний аналіз. Допитливий та не тупий читач саме прочитає. Тільки загальні зауваження.
 
Слова
 

 
Висновки такі. Загальних слів немає: відсутні слова, значимо важливі для всіх партій. Слова земля, освіта та фінансування в лідерах у трьох партій. Причому склад "трійок" - різний. Найбільш "спеціалізованими" (націленими на конкретну групу, проблему) є БЛ та БЮТ. ПР та НУНС намагалися пообіцяти все та всім. Апеляція йде до нижчих потреб (за Маслоу):
1. земля,
2. освіта,
3. фінансування,
4. здоров'я, житло, молодь
 
Якщо говорити про узгодженість позицій, то пріоритети БЛ узгоджуються з пріоритетами ПР, ПР узгоджується з НУНС. Пріоритети БЮТ не корелюють з ПР та БЛ, але узгоджуються з НУНС.
 
Теми
 

 
Загальних тем немає. В лідерах у трьох партій тільки тема діяльність органів державного управління. ПР, до речі тут проблеми не бачить (нагадую, рік - 2007). Зі спеціалізацією ситуація повторюється. Найбільш актуальні теми:
1. соціальний захист,
2. діяльність органів державного управління,
3. проблеми освіти, проблеми села.
 
А от з узгодженістю ситуація геть інша. Чітко узгоджені переліки актуальних проблем у трійки БЮТ, НУНС та БЛ. ПР не узгоджена з ними жодним чином, а з підсумковим списком узгодженість майже відсутня (на межі статистичної значимості).
 
Слова - Теми
 
От  цікаве питання: а через які слова розкриваються ті, чи інші теми? Повну таблицю не навожу - завелика. Вибрали значимі проблеми, а межах кожної значимі слова. Ось що вийшло (в дужках кількість):
 
діяльність органів державного управління (61)
влада (5)
контроль (4)
корупція (4)
недоторканість (3)
скасування (3)
чиновник (3)
земля (3)
 
соціальний захист (58)
інваліди (5)
охорона здоров'я (4)
соціальні виплати (4)
медицина (3)
захист (3)
 
проблеми освіти (57)
освіта (13)
стипендія (4)
державне фінансування (3)
молодь (3)
 
проблеми охорони здоров'я (53)
охорона здоров'я (6)
алкоголізм (5)
медицина (5)
страхова медицина (4)
безкоштовність (3)
 
проблеми землі (49)
земля (13)
аукціонний продаж (3)
житло (3)
 
проблеми села (48)
село (4)
державні гарантії (2)
земля (2)
кредити (2)
молодь (2)
освіта (2)
пільги (2)
державна підтримка (2)
сільське господарство (2)
фінансування (2)
 
реформа податкової системи (41)
податкова система (6)
скасування зборів (податки, мито тощо) (6)
зменшення податків (4)
справедливість (3)
запровадження податків (3)
земля (3)
 
Що тут цікавого? Проблеми освіти, землі, охорони здоров'я та села згадуються взагалі: покращити, поліпшити, припинити, забезпечити, збільшити, надати тощо. Діяльність органів державної влади розглядається в контексті влади, контролю та корупції. Соціальний захист зосередився на найбільш залежних аспектах: інваліди та медицина. У сфері освіти партії зосередились, на жаль, виключно на матеріальному. Несподіванкою стала поява питання алкоголізму в провідних індикаторах проблеми охорони здоров'я. Земельні проблеми розглядаються в площині аукціонного продажу та житла. Сільські питання досить розгалужені й неохопні як і прірва, в якій, власно, й опинилося українське село. Цікаво розгорнулася проблема податкової системи. опоненти зійшлися на необхідності системного реформування. Ключове слово - системне. А далі, як очікувалося скасування та зменшення податків.
 
Загальне враження
Програми політичних партій провокують та закріплюють споживацькі настрої в суспільстві. Апеляція до матеріального перетворює українців на собаку Павлова, яка діє за принципом "стимул - реакція".
 
А в цілому програми нагадують мені Корабельний Устав ВМФ СРСР. В понад 1100 статтях слово людина згадується лише 1 раз у вислові "Людина за бортом". Так і тут -  людина в програмах  відсутня, а є біологічна істота з двома звилинами "ебательной" и "жевательной".
 
ЗІ. Комусь може здатися, що матеріал застарілий. Можливо. Але, по-перше, демонструється підхід та інструмент. По-друге, аналіз попереднього корисний для уникнення помилок в майбутньому. Тим більше, що незабаром нові виборчі перегони.
© Дядько бородатий [21.01.2011] | Переглядів: 1654

2 3 4 5
 Рейтинг: 43.2/22

Коментарі доступні тільки зареєстрованим -> Увійти через Facebook



programming by smike
Адміністрація: [email protected]
© 2007-2024 durdom.in.ua
Адміністрація сайту не несе відповідальності за
зміст матеріалів, розміщених користувачами.

Вхід через Facebook