для старих юзерів
пам’ятати
[uk] ru

Технологія невдач


Технологія невдач
Хто краще лікарів знає, що паління шкодить здоров'ю? І що, відсоток тих, хто палить, серед лікарів значно менший, ніж серед інших категорій населення?... Чому так?.. Технологія неправильна.
 
Так-так. Всі партії здійснюють інтелектуальну експансію своїх ідей. Найбільшої інтенсивності ця діяльність набуває під час виборчої компанії. Якість технології інтелектуальної експансії визначає успіх та невдачу, перемоги та поразки політичних суб’єктів.
 
Теорія
 
Технологія інтелектуальної експансії передбачає 4 кроки, 4 етапи: агітація, пропаганда, поведінка, культура.
 
Агітація - це процес поширення інформації про певний об’єкт. Тут апелюємо до індивіда, людини як біологічної істоти. Працюємо на нижчих за Маслоу потребах у їжі, воді, безпеці, сексуальному партнері. Ключове поняття цього процесу - знання, психічний механізм - афекти (емоції та почуття).
 
Пропаганда - це процес формування певного ставлення до об’єкту на основі наданої на попередньому етапі інформації. Апелюємо до особистості, людини, як суспільного індивіда. Працюємо з потребою у соціальних контактах. Ключове поняття процесу - свідомість, психічний механізм - відчуття (сенсоріка та перцепція).
 
Тут для ілюстрації перейдемо на російську: Агитация формирует знание, а пропаганда - со-знание, то бишь делает знание со-причастным с личностью, со-прягает знание и “Я”.
 
Навчання - це процес вироблення нової поведінкової реакції на підставі сформованого на попередньому етапі ставлення. Апелюємо до суб’єкта, людини, як джерела дільності. Працюємо з потребами соцііальної кар’єри. Ключове поняття процесу - поведінка, психічний механізм - воля (мотив та дія).
 
Тут необхідно знову таки перейти на російську. Речь идет не об учебе вообще, а об одной из форм - обучение.
 
Виховання - це процес мотивування вибору yа користь виробленої на попередньому етапі нової
поведінки. Апелюємо до індивідуальності, людини, як неповторної унікальної цілісності. Працюємо з потребами самоактуалізації. Ключове поняття процесу - культура, психічний механізм - мислення (мова та уявлення).
 
Практика
 
Як це стосується паління? А ось як.
 
Зі знаннями у нас все добре. Ми всі знаємо, що палити шкідливо. Але тут наші успіхи й закінчуються. “Крапля никотину вбиває коня!” Знайомий штамп... І дуже поганий, бо ніяк не кореспондує шкоду з особистим Я. Коня хай вбиває, я тут до чого? тому необхідіні інші гасла та прийоми, які переконають, що паління шкодить не здоров’ю взагалі, а моєму конкретно. Тоді виникає питання: якщо не палити, то що на заміну. І тут переходимо до наступного етапу навчання: розширюємо поведінковий репертуар. Тоді знову виникає питання: а чому власно я повинен вести себе інакше, ніж раніше? А тут нас чекає виховання, як процес раціоналізації вибору нової поведінки.
 
Відсутність успіхів у боротьбі з тютюнопалінням пов’язана не з недостатністю зусиль чи коштів, а незграбністю технології. Людина дуже складний механізм і змінити його не просто. для цього потрібна системна робота на всіх площинах його буття (фізичне, соціальне, економічне, гуманітарне), у всіх аспектах його проявлення (індивід, особистість, суб’єкт, індивідуальнсть), задіявши всі рівні мотивації (фізіологічні потреби, соціальні контакти, соціальна кар’єра, самоактуалізація) та базові складові психіки (афекти, відчуття, воля, мислення).
 
Політика не є виключенням. Інтелектуальна експансія в політиці працює так само як і в медичній профілактиці. На жаль вона працює так само неефективно і незграбно. Тому, що штабуїни (так я називаю працівників центральних апаратів і штабів політичних партій) часто-густо не розуміють внутрішньої логіки процесів, які вони планують, забезпечують та контролюють.
 
Навіть у виборчому процесі проектуючи агітаційну діяльність процес вибудовується від даху до фундаменту, а не навпаки. Тобто, логіка проектування така: давайте зробимо як завжди, а тоді можна зробити так і так, і після цього ми опинимось ось тут, а звідси можна перестрибнути сюди, а там вже й рукою подати. А повинна бути інша логіка: ми хочемо опинитись через певний час ось тут, а сюди найзручніше попасти звідси, а щоб там опинитись необхідно проповзти ось тут, а щоб дістатись цього місця сьогодні необхідно зробити раз, і два-с.
 
Саме тому Тимошенко починаючи з 2008 не виграла жодної виборчої кампанії. СШтабуїни Януковича в цьому сенсі нічим не відрізняються від штабуїнів Тимошенко. ПР перемогла завдяки не технологічності, а брехні на межі патології, зухвалій нахабності й безмежній безсоромності. Як відомо чим неймовірніше брехня тим легше в неї вірять.
 
Мораль
 
Дуже багато думок на на ДД висловлюється на тему “треба щось робити”. Цей матеріал намагання є спробою задати певний напрям розвитку. Адже ми не можемо дозволити собі робити “щось”. Це вже роблять інші: ПР, БЮТ, Литвин, КПУ, ФЗ etc. Ми повинні зробити єдиний конкретний, але такий вбивчий крок.
© Дядько бородатий [11.01.2011] | Переглядів: 2224

2 3 4 5
 Рейтинг: 42.5/17

Коментарі доступні тільки зареєстрованим -> Увійти через Facebook



programming by smike
Адміністрація: [email protected]
© 2007-2024 durdom.in.ua
Адміністрація сайту не несе відповідальності за
зміст матеріалів, розміщених користувачами.

Вхід через Facebook