пароль
пам’ятати
[uk] ru

ЩО ХАРАКТЕРИЗУЄ ДЕРЖАВНИЙ БЮДЖЕТ?


ЩО ХАРАКТЕРИЗУЄ ДЕРЖАВНИЙ БЮДЖЕТ?
Сьогодні 8 грудня наш уряд вже вдруге на своєму засіданні своєю Постановою КМ України схвалив проект державного бюджету на 2011 рік. Чому вдруге? Як відомо, у відповідності 96 ст. Конституції КМ України повинен подавати такий проект державного бюджету до 15 вересня року, що передує плановому. В цьому році вже 13 вересня проект бюджету подавався до ВР України. Але тоді його повернули, щоб розробити вже на новій податковій основі.
 
Саме на такій основі повинен бути цей проект державного бюджету. Кабінет Міністрів його розглянув і схвалив. Вже в четвер-п’ятницю повинні передати до ВР України для розгляду та затвердження. В принципі, вже розглядати його дотримуючись бюджетного процесу який передбачає Регламент ВР України не має часу. Тому, що наступає новий бюджетний період і необхідно затверджувати.
 
Але мову я хотів повести про інше. Сьогодні відбулась прес-конференція міністра фінансів по представленню цього проекту. По деяких ЗМІ пройшли коротенькі інформації по показниках проекту бюджету. Але там всюди інформація викладена переважно в такому стилі:
 
- Як зазначив Міністр фінансів Федір Ярошенко, проект Державного бюджету України на 2011 рік побудований на новому бюджетному та податковому законодавстві, і орієнтований на застосування інноваційних технологій управління у державних фінансах».
«Це обумовлює стратегію Державного бюджету: перехід від «економіки терпіння» до впевненого економічного розвитку», - зазначив Міністр фінансів.
Державний бюджет 2011 року орієнтований на подальше зниження податкового навантаження на економіку.
В цілому проект Державного бюджету України на 2011 рік спрямований на фінансове забезпечення реалізації Програми економічних реформ на 2010 - 2014 роки, створення належних умов для регіонального розвитку та імплементацію результатів бюджетної реформи.

 
Ось в такому плані проходить вся інформація про непересічну подію – створення основного фінансового плану держави. За цим планом ми будемо жити (залежно як?) цілий наступний рік.
 
Як на мене, громадянина в пам’яті якого тримаються показники бюджетів останніх років, їх позитивні та негативні сторони, хотілось би почути дійсно характеристику проекту Державного бюджету, який буде затверджуватись у вигляді Закону України. І саме тут будуть представлені основні фінансові показники. Ось їх і потрібно було представляти.
 
Таким чином, що характеризує бюджет?. Напевне, в першу чергу його доходи і видатки. Не обсяги ВВП чи інфляції та деякі інші важливі показники, але інших нормативних документів. Наприклад, плану соціально-економічного розвитку держави на 2011 рік. І скажімо названих вище показників у державному бюджеті не буде в жодній статті із всіх розміщених на 7-10 газетних сторінках «Урядового кур’єра» чи «Голосу України».
 
А в Законі України «Про Державний бюджет на 2011 рік» вже у ст.1 буде записано:
- Визначити доходи Державного бюджету України на 2011 рік у сумі ХХХХХХ млрд. грн, у тому числі доходи загального фонду – ХХХХ та доходи спеціального фонду – ХХХХ.  
І далі:
- Затвердити видатки Державного бюджету…. Ще далі затвердити дефіцит державного бюджету та інші показники.
 
Для громадян цікавим повинні бути показники які затверджуються у Державному бюджеті по розмірах мінімальної зарплати та прожитковому мінімумі. От я відкрив цьогорічний бюджет і читаю ст.52, яка встановлює прожитковий мінімум  на 1 січня, 1 квітня, 1 липня, 1 жовтня і 1 грудня. Ст. 53 встановлює на ці дати розміри мінімальної зарплати. Цікаво було почути ці показники і в новому проекті. У минулі роки про це багато говорили. Очевидно, що в проекті тепер цим неможливо похвалитись.
 
Ми більше характеризуємо функції держави по основних її функціях – управлінській, економічній, соціальній та оборонній. Важливо висвітлити як будуть фінансуватись ці функції. А ще краще дати характеристику видатків по функціональній класифікації видатків. Де всього 10 розділів цих видатків.
Основними можна відзначити освіту, охорону здоров’я, соціальний захист і соціальне забезпечення і т. д..
 
Я дозволю собі викласти свої здогадки і свою боязнь за показники бюджету. Хотілось би дуже, щоб я помилився і мої очікування не здійснились. Але за кілька днів до оприлюднення проекту Закону України «Про Державний бюджет на 2011 рік», а він буде опублікований у пресі після передачі до ВРУ свої тривоги я дозволю собі оприлюднити.
 
Цьогорічний Державний бюджет при затвердженні 27 квітня мав призначені показники за доходами 267 млрд грн, а видатків – 324 млрд грн. Дуже швидко ці призначені показники зменшили до 252 млрд та 305 млрд відповідно за доходами і видатками. Ми всі бачимо як важко дається виконання їх, навіть і зменшених. Ці показники бюджету повинні забезпечувати мінімальну зарплату із 1 грудня 922 грн, а тариф першого розряду єдиної тарифної сітки – 586 грн. Збільшення даних показників в наступному році вимагають збільшення видатків.
 
Тоді напрошується вирішальне запитання: - наскільки можна підняти видатки більші за 305 млрд грн при дефіциті 38 млрд грн. Тільки залишити таким дефіцит, при таких же видатках, потрібно доходи призначати на рівні (305 – 38 =) 267 млрд грн. Але ці показники бюджету не забезпечують зростання мінімальної зарплати та прожиткового мінімуму.
 
Виходячи із співвідношення ВВП та частки доходів державного бюджету на рівні 23-25 %, що у нас встановилось в останні роки, та враховуючи прогнозний обсяг ВВП наступного року на рівні 1253 млрд грн – доходи повинні би бути в межах 288 – 313 млрд грн. Відповідно, видатки повинні би бути 326-351 млрд грн.
 
Якщо затвердить ВР України такі показники, можна сподіватись на успішне виконання соціальних функцій держави. Якщо ж будуть залишені обсяги доходів та видатків на рівні цього року + 10 % приросту – слід чекати нам великих проблем.
 
Отже можна робити ставки. Наскільки зростуть показники бюджету 2011 року відносно 2010 року?
© dobryj51 [08.12.2010] | Переглядів: 3688

2 3 4 5
 Рейтинг: 43.4/34

Коментарі доступні тільки зареєстрованим -> Увійти через Facebook



programming by smike
Адміністрація: [email protected]
© 2007-2024 durdom.in.ua
Адміністрація сайту не несе відповідальності за
зміст матеріалів, розміщених користувачами.

Вхід через Facebook