пароль
пам’ятати
[uk] ru

Що таке малі підприємства для економіки України?


Що таке малі підприємства для економіки України?
В останні дні на шпальтах  всіх газет, у репортажах телебачення та електронних ЗМІ героями стали підприємці. Серед всіх підприємців, переважна їх частина  представляють малі і середні підприємства.
 
Малими підприємствами відповідно до Закону України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань регулювання підприємницької діяльності” від 18.09.2008 року №523- VI визнаються підприємства (незалежно від форми власності), в яких середньооблікова кількість працюючих за звітний (фінансовий) рік не перевищує п’ятдесяти осіб, а обсяг валового доходу від реалізації продукції (робіт, послуг) за цей період не перевищує сімдесяти мільйонів гривень.
 
Кількість зайнятих працівників визначається з урахуванням штатних, позаштатних та неоплачуваних (власників, засновників підприємства та членів їх сімей) працівників підприємства. Кількість найманих працівників включає середньооблікову кількість штатних та позаштатних (працюючих за договорами та за сумісництвом) працівників підприємства.
 
Наша статистика свідчить, що на початок 2010 року на 10 тис. населення в Україні нараховувалось 75 малих підприємств. Звичайно, найбільше їх створено в Києві, де цей показний нараховує 243 таких підприємства. На другому місці із своїми 81 підприємствами на 10 тис. населення знаходиться АРК. Серед областей найбільше їх є в наявності у Київській області – 72, Дніпропетровській – 69 і Донецькій (54) областях. Найменше у Рівненській області (41 підприємство), Чернівецькій (44) та Волинській (45) областях.
 
По Україні на даних малих підприємствах кількість зайнятих працівників (штатні, позаштатні та неоплачувані працівники) становить 2 152,0 тис. осіб, а кількість найманих працівників (штатні та позаштатні працівники) нараховують 2067,8 тис. осіб.
 
Частка найманих працівників на малих підприємствах до їх загальної кількості по Україні вже нараховує - 25,3 %. В той же час, частка обсягу реалізованої продукції малих підприємств до загального обсягу реалізації тільки трохи перевищує 16,7 %.
 
Частка прибутку від звичайної діяльності до оподаткування малих підприємств до загального обсягу прибутку становить - 22,9 %.
 
Середніх підприємств у нас на 10 тис. населення складає лише – 5. Їх частка становить 5,8 % від всіх підприємств. На таких середніх підприємствах зайнято 2844,1 тис. працівників або 34,4 % від всіх зайнятих працівників в Україні. Середні підприємства забезпечують 37,7 % всієї реалізації продукції.
Із такої короткої інформації можна побачити, що малі та середні підприємства – це не тільки працевлаштування значної кількості наших працівників, але вже і вагома частка у виробництві ВВП та національного багатства.
 
© dobryj51 [01.12.2010] | Переглядів: 5574

2 3 4 5
 Рейтинг: 44.1/37

Коментарі доступні тільки зареєстрованим -> Увійти через Facebook



programming by smike
Адміністрація: [email protected]
© 2007-2024 durdom.in.ua
Адміністрація сайту не несе відповідальності за
зміст матеріалів, розміщених користувачами.

Вхід через Facebook