для старих юзерів
пам’ятати
[uk] ru

Про світ-родину або Країна-сім'я як надідея


Про світ-родину або Країна-сім'я як надідея
Нині світ, люди на всіх континентах задають собі схожі питання:
 
1. Що з нами відбувається?
 
2. Яка природа, яке походження цієї кризи, чому ЦЕ відбувається?
 
3. Чому ЦЕ відбувається зараз, чому не п'ятьма роками раніше чи пізніше?
 
4. Що і як треба зробити, щоб вийти з цього стану (бо всі погоджуються, що такий стан справ, за якого люди лишаються без засобів до існування - неприпустимий).
 

З відповідями на перші два питання світ визначився.
 
Те, що відбувається - беспрецедентно. Криза охопила ВСЮ планету, такого ніколи не було раніше. Криза не є лише економічою, вона цивілізаційна, а, отже, і боротися з нею треба не лише економічними засобами. У відповіді на перше питання українські інтелектуали говорять одним голосом зі світом:
 
Оксана Забужко:
 
"Думаю, що криза є лиш позверхнім проявом далеко глибших,"тектонічних" зсувів історії, які нині відбуваються в масштабах цілої нашої цивілізації. Це "передчуття нагальних перемін", мовлячи рядком із вірша 1985 р., мені "тоскно ламле кості" вже давненько, - ми справді живемо на рубежі двох історичних епох, і той шалений гін сліпців до прірви, який являє собою сучасне консумеристське суспільство, якимсь чином має бути спинений, бо вже в осяжному майбутньому загрожує людству цілком реальною глобальною катастрофою. Криза - це й є така "зупинка згори"
 
http://zabuzhko.com/ua/interviews/litukrainalnt.html
 
На друге питання відповідь теж була знайдена швидко.
 
Причина кризи - мильні бульбашки фінансових пірамід, махінацій і маніпуляцій, незабезпечені гроші.
 
Анатолій Гриценко:
 
"...мир слишком понадеялся на механизмы рыночного саморегулирования. Вся планета в целом недооценила масштабы созданной финансовой пирамиды, большей частью спекулятивной и, самое главное, проедающей ресурсы будущих поколений. Люди слишком увлеклись идеями постиндустриального общества, оторвав национальные валюты сначала от сферы материального производства, потом - от золотовалютных запасов. Начали заниматься выпуском бумажных денег, которые не подкреплены ресурсами."
 
http://www.grytsenko.com.ua/press/view-anatolyy-hrytsenko-v-strane-otsutstvuet-systema-vlasty-kak-takovaja-ynterv-ju-hazete-chas-pyk.html
 
Але такої відповіді  (в усьому винні фінансові спекулятивні піраміди) вже мало. Бо, справді, а чому, власне, виникають фінансові піраміди? Для чого їх створюють?
 
А відповідь проста і відома кожному: люди, які творять піраміди, роблять це заради швидких і великих грошей. Піраміди різні, але механізм їхнього створення однаковий у кожному випадку: одні люди обманюють інших людей для того, щоб заробити(?), або, як зараз стало модно говорити, "створити" швидкі і великі гроші. Спитаєте для чого їм великі гроші і чому їх треба "створити" швидко? Кожен знає відповідь і на це питання: бути багатим, мати свій особистий літак-острів в океані-яхту означає бути успішним.
 
Це основний критерій успіху сучасної цивілізації споживання: чим більше у тебе грошей, тим більш ти успішний. Саме через це з'являються всі ці списки найбагатших людей - від списку американського Форбса до списку українського Фокуса - щоб показати: ось вони, найуспішніші люди планети. Щоб іще раз нагадати: ти багатий - отже ти успішний.
 
В тебе немає своєї яхти? Як, ти не купив останньої моделі Порше? В тебе що, досі нема свого острова в океані? Так ти невдаха, ти лузер, життя твоє - і не життя насправді, а так собі - жалюгідне існування.
 
З цього низького старту починаються щурячі перегони. Треба купити найдорожчий літак. Треба купити найбільшу яхту. Треба купити острів з найширшим пляжем. Щоб бути успішним. Треба купити все це просто зараз. Щоб бути молодим і успішним (культ молодості теж нікуди не подівся). Є мета. І вона виправдовує всі засоби. Плювати на те, що у тебе талант писати вірші. Плювати, що ти ненавидиш маніпулювати людьми. Здохни, але купи собі Мерседес. Таким чином, фундаментальною причиною кризи, що охопила планету, є НЕПРАВИЛЬНІ КРИТЕРІЇ УСПІХУ.
 
Звідси випливає і відповідь на четверте, головне питання. Щоб подолати цю кризу, треба в першу чергу ЗМІНИТИ КРИТЕРІЇ УСПІХУ. Гроші і те, що за них можна купити більше такими критеріями бути не можуть. Бо, як вже було сказано тут  http://www.dt.ua/1000/1550/65905/   ЖОДНА людина при такому розумінні успіху не буде щасливою. Навіть якщо у тебе найбільша яхта і найдорожче авто, ти постійно слідкуватимеш, чи не купив хтось більшу яхту, чи не надійшов у продаж ще дорожчий Мерседес (з цього приводу є дуже показове дослідження англійських соціологів. За останні 50 років жителі Великобританії стали утричі багатшими, але число британців, які почувають себе щасливими за ці ж 50 років різко зменшилося. Багатство не зробило людей щасливішими).
 
Для того, щоб з'ясувати, як домогтися того, щоб якщо не кожен, то більшість людей почували себе щасливими (наскільки це взагалі можливо), не треба далеко ходити. Про це говорять всі мислителі починаючи від Конфуція але мало хто виконує: обери собі заняття до душі і ти будеш щасливим і не працюватимеш жодного дня в житті. Адже кожен з нас має талант від Бога. Кожен приходить у цей світ для чогось. Хтось вміє малювати картини, інший краще за всіх грає в футбол, у третього талант писати комп'ютерні програми. Кожен може і повинен розкрити СЕБЕ, свій ТАЛАНТ. Не заробляти гроші, а в першу чергу розкривати свій талант - такою повинна бути життєва мета кожної людини.
 
Не "СКІЛЬКИ ТИ ЗАРОБЛЯЄШ?", а "В ЧОМУ ТИ ТАЛАНОВИТИЙ?" - таке питання мають ставити один одному люди при зустрічі. При такій постановці питання тобі не потрібно бути багатшим за іншого і мати дорожче авто, тобі просто потрібно бути собою. І навпаки, коли замість того, щоб розкривати свою сутність, людина починає думати про те, як стати мільйонером, з цього не виходить нічого хорошого. Найпоказовіший український приклад - кар'єра співачки Руслани, яка після перемоги на Євробаченні перестала займатися творчістю і зайнялася шоу-бізнесом, тобто зароблянням грошей. Результат відомий: втрата самобутності, втрата популярності і жодної хорошої пісні за останні 5 років.
 
А як бути тим, у кого талант організовувати людей і заробляти гроші? Вони повинні реалізовувати свій талант і заробляти гроші. Але, панове, ми живемо на маленькій планеті. По суті Земля стала одним великим селищем. Інтернет остаточно прибрав бар'єри і відстані між людьми, країнами і континентами. Ми вже не межуємо з Польщею, Росією чи Румунією, ми живемо по сусідству з усім світом. І кожен з нас повинен спитати себе: чи морально купувати острів, яхту чи приватний літак в той час, як у сусідньому будинку селища Земля дитина помирає від голоду? Питання риторичне.
 
Треба усвідомити, що ресурсів планети вистачить для того, щоб кожна людина жила в достатку, але їх не вистачить для того, щоб кожна людина жила в розкоші. За 100 тисяч доларів можна купити розкішний годинник. А можна врятувати чиєсь життя. І багато людей сьогодні обирають годинник, бо в наш час годинник за 100 тисяч є ознакою просто таки шаленого успіху.
 
Саме тому ми повинні добитися того, щоб розкіш сприймалося суспільством не як ознака успіху, а як аморальний порок, бо таким вона є по суті. Прибравши із системи мотивацій людини прагнення до розкоші, ми значно зменшуємо спекулятивну частину у вартості товарів і послуг. Переставши вважати багатство критерієм успіху, ми рятуємо мільйони людей, які відмовляються від своїх талантів заради грошей. Треба домогтися, щоб людину, яка купує розкіш, у порядних товариствах сприймали приблизно так, як людину, яка, вибачте, длубається в носі у людних місцях. Це не так складно зробити. Для цього достатньо періодично демонструвати в публічних місцях, в інтернет-форумах, в школах і університетах ось це:
 
http://www.youtube.com/watch?v=TcRSCynTsWc
 
або це:
 
http://www.youtube.com/watch?v=biwkmRbPLnw
 
Або сотні тисяч і мільйони інших історій, де порятунок людини залежить від грошей.
 
Нарешті про третє питання. Чому грім прогримів зараз, не раніше і не пізніше? Щоб зрозуміти це, треба пригадати, що механізмом, за допомогою якого творяться фінансові піраміди, є різного роду маніпуляції людьми, або, називаючі речі своїми іменами, - брехня. Піраміди з брехні. Але ті, хто створював і все ще продовжує створювати ці мильні бульбашки якось забули, що Земля оплутана павутиною інтернету давно живе в єдиному інформаційному просторі. Схема проста: в одному кінці планети, наприклад, у Бостоні, Бомбеї чи Берліні з'являється новий спосіб створити фінансову бульбашку, тобто новий спосіб обманути людей, щоб стати багатим. З допомогою інтернету цей спосіб миттєво (за історичними мірками) стає доступним усьому світу. І ось вже тим самим способом піраміди починають творити мільйони аморальних спритників по всьому світу. Цей вал брехні і спекулятивних грошей наростав разом з розповсюдженням планетою інтернету і нарешті накрив нас з головою, бо ще одним надважливим наслідком масового розповсюдження електронних комунікацій (і насамперед інтернету) стала НЕМОЖЛИВІСТЬ ТРИВАЛОГО ПРИХОВУВАННЯ БРЕХНІ.
 
Поки тобі вдається переконувати інших у своїй правдивості, тобі довіряють. Але як тільки твоя брехня викривається (а завдяки інтернету вона викривається і розвінчується майже миттєво) довіра зникає. Махінатори минулого могли обманювати людей роками. Максимум, на який можуть розраховувати сьогоднішні спритники - обман на кілька тижнів.Українські махінатори-політики можуть скільки завгодно моралізувати, говорити про рівність і переконувати людей в необхідності боротьби за справедливість. Але, на відміну від політиків минулого, про їхній спосіб життя знають усі, хто хоче про це знати
 
(http://pravda.com.ua/news/2007/7/12/61409.htm
 
http://obozrevatel.com/news/2006/2/22/91862.htm),
 
тому їм вже ніхто не вірить.
 
Таким чином, другою причиною кризи, похідною від неправильних уявлень людей про успіх є брехня в планетарному масштабі. Тотальна брехня, яка породила тотальну недовіру. Брехати, щоб бути успішним(=багатим). Маніпулювати рідними, підставляти друзів, щоб купити яхту-квартиру-машину. І от ми вже маємо стан суспільства, за якого "всем на всех наплевать, но близкого кинуть и легче, и проще, и безопаснее" (Тетяна Коробова)
 
Таким є сьогоднішній порядок денний. Порядок, що й казати, сумний. Щеб кілька десятиліть такого порядку - і нас би чекала катастрофа:
 
http://www.zn.ua/3000/3320/59323/
 
Перегрівання планети - прямий наслідок філософії "заробляй більше, щоб споживати більше".
 
Але якщо філософія нестримного наростаючого споживання довела свою небезпечність для самого фізичного виживання людства, то що має прийти їй на зміну? Переконаний, що альтернативою може стати запропонована ще видатним російським соціологом Питиримом Сорокіним і інтуїтивно-зрозуміла кожній людині концепція світу-сім'ї. Це світ є своєрідною мережею: сім'я, яка складається з чоловіка, жінки і дітей є частиною сім'ї міста чи села. В свою чергу місто чи село є частиною сім'ї-країни, яка є частиною великої сім'ї-світу. Але на відміну від нинішнього світу, в якому мотивуючою силою є гроші і багатство, рушійною силою у такому світі-сім'ї є за Сорокіним ТВОРЧА ЛЮБОВ спрямована на розкриття свого таланту і допомогу людям.
 
Якщо ми погоджуємося з тим, що всі ми є частиною однієї сім'ї, тоді зрозуміло, чому ми не можемо допустити, щоб у цій сім'ї були голодні чи хворі діти. Бо це також і наші діти. Тоді кожен з нас зробить все, щоб голодних у цій сім'ї не було.
 
Може здатися, що така концепція є утопічною, але так не є.
 
В Україні вже був успішний приклад функціонування такого суспільства-сім'ї, де кожен був готовий допомогти і обігріти кожного. Цей приклад називається Майданом, Помаранчевою революцією. Вже зрозуміло: те, що відбувалося у Києві листопаді-грудні 2004-го не було "громадянським супільством у дії" (Оксана Забужко) - громадянське суспільство не може народитися на три тижні революції, а потім зникнути. І загадка, відповідь на яку не могли дати журналісти і політики (чому тоді не пролилася кров, адже люди, мовляв, ходили по бензину) насправді загадкою не є. Майдан був однією люблячою родиною, це відчули і журналісти ( http://www.zn.ua/1000/1030/48518/ ), і та ж "помаранчева Кассандра" Оксана Забужко ( https://www.spiegel.de/international/0,1518,329867,00.html ).
У цій родині могли бути сварки і суперечки, але не могло бути крові, люди теж це відчували.
 
Більше того, в Україні, як і в світі, таке суспільство-сім'я вже почало себе оприявлювати:
 
http://www.donor.org.ua/index.php?module=arnews&act=actual
 
http://forum.durdom.in.ua/viewtopic.php?f=1&t=25410&hilit=%D0%B2%D0%B7%D0%B0%D0%B8%D0%BC%D0%BE%D0%B2%D1%8B%D1%80%D1%83%D1%87%D0%BA%D0%B0+%D0%B8+%D0%BF%D0%BE%D0%BC%D0%BE%D1%89%D1%8C
 
http://forum.durdom.in.ua/viewtopic.php?f=1&t=25729&hilit=%D0%B9%D0%BE%D0%B6%D0%BA%D0%B0+%D1%81%D0%BE%D0%BE%D0%B1%D1%89%D0%B0%D0%B5%D1%82&start=0
 
http://www.youtube.com/watch?v=vr3x_RRJdd4
 
Таких прикладів уже тисячі. Коли держава політиканів дихає на ладан, українці своїми силами почали творити Країну для людей. Переконаний, що ці людські пориви душі - лише початок нового суспільства, нової України у новому Світі.
 
Ми всі можемо жити по-іншому. Треба лише зробити півкроку назустріч один одному Well
© zelo [19.05.2009] | Переглядів: 7377

2 3 4 5
 Рейтинг: 44.7/6

Коментарі доступні тільки зареєстрованим -> Увійти через Facebook



programming by smike
Адміністрація: [email protected]
© 2007-2024 durdom.in.ua
Адміністрація сайту не несе відповідальності за
зміст матеріалів, розміщених користувачами.

Вхід через Facebook