пароль
пам’ятати
[uk] ru

Хуторянське мислення вождів, еліти і нації...


Хуторянське мислення вождів, еліти і нації...
“Взагалі-то,  я тут, на ДД,  пишу один великий мегатекст на тему «Чому двадцять років незалежності України пішли коту під хвіст, проблеми та наслідки»(“blocer”).
            Автор  “blocer” написав великий мега-текст, до якого я спробував написати коментар, але обмеження 1500 символів не дало змоги належним чином цітувати та коментувати.
Тому я вирішив (під загрозою порушення правил ДД) написати це імхо.
            Відразу зауважу, що я не є ортодоксальний патріот, я не прокидаюсь з думкою: “А що я зроблю для неньки України сьогодні?”, я не кидаюсь вицарапувати очі людині, яка розмовляє зі мною російскою, не граю на бандурі і не відрощую на потилиці “оселедця” зовсім не по причині відсутності на неї волосся.
            Але я не відмовився вивчати українську мову тоді, коли багато батьків писали заяви про це щодо свої дітей і не зробив цього відносно свого сина. Я взагалі люблю історію людства і, коли з`явилась змога читати Грушевського, з увагою його перечитав. Коли начали відкривати архіви НКВС та КДБ, друкувати жахи голодомору та “сов`єтізації” галичан я зрозумів що належу до народу, який може пишаться не тільки давньої історією але і прикладами героїзму, мужньості і  збереженню національних коренів українців в історіі новітньої.
            Тому постійний наголос про “хуторянство”, “краєхатство”, “непридатність для виконання стратегічних планів” українців як народа або націїі  в коментарях і імхо пана “blocer”а та інших членів персоналу ДД змушує мене внести ясність: багато з нас, іноді ще гіршими епітетами супроводжує ті або інші події в Україні та вчинки українців, але як мати, яка на свою дитину каже:”Хай тобі грець!”, зовсім не бажаючі ій нічого поганого, так і ми , висловлюючись про “хуторянство” маємо на увазі не банальне відлюдництво, а бажання зберегти збудоване власними руками “гніздечко” від зовнішніх загроз (згадайте історію України). До речі, англо-саксонське “Мій дім — моя фортеця!” нічого Вам, “blocer”, не нагадує?
             Тепер по суті зауважень.
             1. “ Що таке хуторянське мислення, яке переважає серед наших національних діячів. Оця орієнтація на незмінність умов і основ життя дивним чином збереглась в психотипу українського етносу “(“blocer”).
              Дуже забагато “наших національних діячив” (наприклад, пан Азаров М.Я., пан Арфуш В.) просто не мають психотипу українського етносу за походженням, деякі - мають  психотип “совка” ( пан Симоненко П.). Навіть пан Ющенко В.А. Мабуть, тільки пан Ющенко В.А. частково відповідав “хуторянському мисленню” намагаючись зробити хутір зі всієї України.              
              Тобто, я не згоден про  ототожнення діячив (еліти) та пересічних українців з точки зору психотипу українського етносу .
              2. “ Українці непридатні до самостійного виконання стратегічних планів, свої плани вони переглядають щодня по мірі виникнення нових спокус і нових обставин діяльності.(“blocer”).
              Теж саме зауваження. Кого ви маєте на увазі? Вождів чи “маленьких” українців? Якщо перших- згоден! Звичайний українець ставе перед собою “стратегічний” план вижити и виростити дітей, дати їм освіту, поставити на ноги, дочекатися онуків і гойдати їх на долонях.
І йому достає розуму- переглядати цей план “ по мірі виникнення нових спокус і нових обставин діяльності”. Може цей план не тягне на “стратегічний” - але, це -як на нього дивитися!
               3. “Політична нація виявилась функціонально неповноцінною: без національної ідеї, без моральних принципів і без адекватного самоусвідомлення.”
                 “Тому що українці – плебейський,  заробітчансько-батрацький народ, у нього  немає гонору, благородства, поважності.”(“blocer”)
                 Не зрозумів “политична” чи “політично” ви мали на увазі? Препрошую, не розумію що таке -“політична нація”! А от “політично нація..” і далі за змістом розумію.
Бо, такою цю націю роблять політики , вожді, еліта. Тобто до кого запитання - за відсутність  національної ідеї, моральних принципів ,без адекватного самоусвідомлення? Думаю, не до нації.
                 Друга цитата, про “плебейство” і т.п. “blocer” - ви самі ким себе усвідомлюєте? Українцем? Адекватним? Тут якесь протиріччя... Чи ви сторонній спостерігач? Тоді в чому ваш інтерес? Бажаєте нам кращої долі?
                  4.  “... ідіотська ідіома «незалежна Україна» витіснила нормальну ідіому «самостійна Україна»? Нам потрібно було будувати самостійну державу, тобто поставити державу на ноги, щоб вона впевнено, самостійно, по власному розуму рухалась та розвивалась.”(“blocer”)
                    Пане “blocer”, ну, це ви вже “во-опще!  Чукотський національний округ — незалежний? Ні. То, він мабуть , самостійний? Ні. Тоді ви про що?
                    Неодноразово дивився у “резолятивну” частину Вашого имхо. Все шукав пораду- що нам робити? Ну, що робити нашим “вождям” - зрозумів (меж рядків). А нам, пересічним українцям?
© vov_vov [12.10.2010] | Переглядів: 2462

2 3 4 5
 Рейтинг: 44.5/52

Коментарі доступні тільки зареєстрованим -> Увійти або зареєструватися



programming by smike
Адміністрація: [email protected]
© 2007-2024 durdom.in.ua
Адміністрація сайту не несе відповідальності за
зміст матеріалів, розміщених користувачами.

Відновити пароль :: Реєстрація
пароль
пам’ятати