для старих юзерів
пам’ятати
[uk] ru

ЯК ЗАПОБІГТИ КОНФЛІКТНОСТІ УКРАЇНСЬКОГО СУСПІЛЬСТВА


ЯК ЗАПОБІГТИ КОНФЛІКТНОСТІ УКРАЇНСЬКОГО СУСПІЛЬСТВА
Ми всі живемо у демократичному суспільстві, в якому повинні дотримуватись певні принципи. У такому суспільстві кожна людина має певні права у висловлюванні своїх думок, певні права у якихось діях. Але це в ніякому разі не повинно зачіпати права іншої людини, яка також має свої певні права.
 
Спілкуючись між собою на сторінках Інтернету ми постійно бачимо і читаємо прояви різних недоречностей, які не рідко доходять до образ та погроз.
 
Зростання соціальної ролі особистості, гуманізація і демократизація суспільства, динамізм соціально-економічних і соціокультурних процесів, їх інтеграція і глобалізація вказують на важливість формування у фахівців різного напрямку, особливо публічних людей – політиків, професійної підготовки конфліктологічної, зокрема посередницької компетентності. Це може стати запорукою побудови конструктивних безконфліктних відносин у всіх сферах життєдіяльності людини в Україні.
 
Поряд з цим вкрай актуальною стає професійна підготовка посередників (медіаторів) – дипломованих фахівців з управління конфліктами, спроможних організовувати ефективну комунікацію між сторонами конфлікту, забезпечити між ними відносини співпраці у вирішенні існуючої проблеми і спільний пошук взаємовигідного рішення, яке максимально враховувало б інтереси і бажання сторін.
 
Через еволюцію способів, які людина споконвіків використовувала, щоб захистити свої основні права, спостерігається формування різних методів чи форм вирішення конфліктів. Одними з таких називають наступні:
 
- силовий спосіб, який використовували у давнину клани та племена. Правим виявлявся той, хто сильніший, хто силовими діями міг розв’язати конфлікт (як приклад, насильство, війни, убивства, тощо);
 
- створення перших нормативних баз. Створення перших цивілізацій характеризувалось і створенням перших законів, таких як Кодекс Хамурапі чи Закону Таліона в ісламському законодавстві, що передбачали за провини жорстокі санкції, такі як катування, покарання смертю тощо;
 
- вирішення конфліктів владою. З розвитком та становленням держави, узаконюється право сили третього. Тобто визнається влада князя, поміщика, старости, градоначальника обов’язком і правом яких було розглядати і вирішувати конфлікти між підлеглими;
 
- зародки доктрини поділу влади. З початком Французької революції починається перерозподіл функцій та обов’язків у державній структурі. Чітко окреслюється сфера діяльності законодавчої, виконавчої та судової влади. Представник судової влади наділяється правом сприяти вирішенню конфліктів. Цей принцип стає ключовим для характеристики демократичного суспільства;
 
- альтернативний спосіб розв’язання конфліктів – медіація. В сучасному контексті глобалізації світу, якому стають характерними протистояння інтересів і нерівних сил, прагнення економити час і при цьому задовольняти власні запити, узаконення демократичних прав людини, досудове вирішення конфліктів тощо. Отримує свою значимість поняття «медіації» в системі та інших позасудових методів врегулювання непорозумінь.
 
Медіація – міждисциплінарна галузь, що поєднує в собі соціальні, юридичні, психологічні, педагогічні інші знання, досвід і культуру. Посередництво як спосіб розв’язання конфліктів базується на зміні ставлення людини до конфліктів або, іншими словами, це еволюційний перехід від суперництва до співпраці та кооперування.
 
Тривалий час медіація переважно використовувалась в юридичній і соціальній практиці, і лише з кінця минулого століття почала виокремлюватись у незалежну професійну діяльність з чітко окресленим профілем.
 
На професійному рівні медіація в Україні стала застосовуватись відносно недавно. Так, Національна служба посередництва і примирення (НСПП), як «постійно діючий державний орган для сприяння поліпшенню соціально-трудових відносин, запобігання виникненню та сприяння своєчасному вирішенню колективних трудових спорів (конфліктів), здійснення посередництва і примирення при вирішенні таких спорів (конфліктів), прогнозування виникненню колективних трудових спорів (конфліктів)» почала свою діяльність з 17 листопада 1998 року; Державне агентство з авторських прав і суміжних прав існує як державне підприємство, що створено за наказом Міністерства освіти і науки України «Про створення державного підприємства «Українське агентство з авторських і суміжних прав» № 177 від 7 червня 2000 року на базі Державного агентства України з авторських і суміжних прав і є його правонаступником»; Український центр порозуміння, що спеціалізується на медіації у кримінальних справах, діє з січня 2003 року тощо.
 
Медіацію можна тлумачити і як процес протидії, завдяки якому дві сторони у присутності одного або декількох нейтральних учасників, систематично ізолюють кожне питання конфлікту з метою пошуку рішень, врахування альтернатив і укладання необхідної угоди. Посередництво – це терези цінностей, стимулювання консенсусу, солідарності, компромісу та спроможності діяти.
 
Незважаючи на короткий час існування, посередництво в якості самостійної професійної діяльності досягло усестороннього схвалення і поширення, заручилось хорошими характеристиками. Стало доцільним і необхідним, оскільки:
 
- посередництво – це спосіб уникнення численних проблем із судовими органами;
- посередництво сприяє формуванню впевненості учасників у свою спроможність пошуку власних адекватних рішень;
- процес медіації дає більший відсоток компромісних рішень, відповідно менше рішень на зразок «все або нічого» у порівнянні з юридичними процедурами;
- посередництво допомагає врахувати вимоги кожного, чиї інтереси фігурують у конфлікті.
 
Медіація - процес неформальний, хоч і характеризується певними обов’язковими ритуалами і формулами. Проте, рішення, які досягаються сторонами, є формальними. На першому місці завжди буде стояти комфорт учасників. Тому медіатор, якого залучають до справи як третього неупередженого учасника, зобов’язаний забезпечити цей комфорт, іноді відступаючи від усталених норм. Йдеться про правила спілкування, час, місце, умови, присутність свідків тощо.
 
Таким чином, розвиток західних держав, що орієнтуються на громадське суспільство, власні індивідуальні права та потреби людей, але де все ж звичними залишаються порушення відносин, відхилення від норм поведінки, вчинків, що не відповідають нормам моралі, вимагає нової реакції у прагненні мирного співжиття і співпраці.
 
Інноваційним в різноманітних культурах суспільств різних країн є факт, що посередництво, подолавши тривалі історичні перепони, стало професійним видом діяльності.
 
Вона характеризується своєю структурою, стратегією, технікою, керується принципами добровільності, конфіденційності, толерантності, поступливості, доступністю. Використання процедури медіації стали доречними у справах сім’ї, політичної дипломатії, екології, на робочих місцях, між потерпілим і правопорушником, у закладах освіти, в медичній сфері, культурі тощо.
 
Знання, розуміння сутності конфліктології, медіації, посередництва повинні стати постійними елементами дискусій на сторінках Інтернету.
Майте свою гідність, захищайте її і не зазіхайте на неповагу до собі подібних.
© dobryj51 [06.10.2010] | Переглядів: 2657

2 3 4 5
 Рейтинг: 43.1/24

Коментарі доступні тільки зареєстрованим -> Увійти через Facebook



programming by smike
Адміністрація: [email protected]
© 2007-2024 durdom.in.ua
Адміністрація сайту не несе відповідальності за
зміст матеріалів, розміщених користувачами.

Вхід через Facebook