пароль
пам’ятати
[uk] ru

Дивні збіги Арсенія


Дивні збіги Арсенія
Мандруючи неосяжними просторами інету, натрапив на сайт «Руська правда», а там на доволі цікаву книжку Збігенева Бжезинського.
 
Є такий собі дуже відомий дядечко. Кажуть, що він й досі консультує Білий Дім з питань зовнішньої політики. І багато в чому його рекомендації визначають зовнішньополітичний курс Сполучених Штатів.
 
Як зазначено у його біографії на сайті Вікіпедії він першим запропонував пояснювати все, що відбувається в соціалістичних країнах з позицій концепції тоталітаризму. Бжезинський є автором глобальної стратегії антикомунізму, теорії технотронної ери, концепції американської гегемонії нового типу, концепції розширення НАТО на Схід. Був активним прихильником секретної програми ЦРУ по залученню СРСР у дорогий і по можливості відволікаючий військовий конфлікт, про що після початку Афганської війни написав президентові Картеру: "Тепер у нас є шанс дати Радянському Союзу свою В'єтнамську війну".
 
І прочитав я таке. «Короче говоря, Америка занимает доминирующие позиции в четырех имеющих решающее значение областях мировой власти: в военной области она располагает не имеющими себе равных глобальными возможностями развертывания; в области экономики остается основной движущей силой мирового развития, даже несмотря на конкуренцию в отдельных областях со стороны Японии и Германии (ни одной из этих стран не свойственны другие отличительные черты мирового могущества); в технологическом отношении она сохраняет абсолютное лидерство в передовых областях науки и техники; в области культуры, несмотря на ее некоторую примитивность, Америка пользуется не имеющей себе равных притягательностью, особенно среди молодежи всего мира, — все это обеспечивает Соединенным Штатам политическое влияние, близкого которому не имеет ни одно государство мира. Именно сочетание всех этих четырех факторов делает Америку единственной мировой сверхдержавой в полном смысле этого слова.»
 
Написано Збігневим Бжезинським у «Великій шахівниці» у 1997 році. І вже наступного року була видана російською мовою у Москві. До речі, друга назва книги «Панування Америки та його геостратегічні імперативи».
 
До чого це все?.. До Кролика.
 
Згадаймо виборчу програму кандидата в Президенти Яценюка, а саме про те, що нас врятує: нова індустріалізація, продуктивне село, освічені і здорові люди та боєздатна армія.
 
«1. Країні необхідна нова індустріалізація. Йдеться про сучасну промислову революцію. За десять років ми зобов'язані створити нову господарську основу нашої країни. Безумовний пріоритет – будівництво заводів, енергетичних комплексів, інфраструктури: доріг, магістралей, портів та аеропортів. У нас є майбутнє лише як у країни з високорозвиненою індустрією.
 
2. Потрібен прискорений розвиток українського сільського господарства. У село необхідно повернути промисловий спосіб організації виробництва. Великотоварне сільське господарство, організоване в систему повного циклу від лану й ферми до кінцевого споживача – як вітчизняного, так і закордонного. Наша країна повинна стати світовим гравцем на ринку продовольства.
 
3. Найважливіша мета держави – забезпечити відтворення і зростання здорового і високоосвіченого населення своєї країни. Якщо держава цього не забезпечує, то громадяни просто не бачать сенсу в її існуванні. Адже питання здоров’я, освіченості й культури нації – не місце для отримання прибутків. Бюджетну медицину і бюджетну освіту потрібно спроектувати наново. Вони будуть більш конкурентоздатними порівняно з приватними послугами у цій сфері.
 
4. У сучасному світі реальний суверенітет мають лише країни, здатні захистити себе й свою територіальну цілісність. Жодні союзи не гарантують нам безпеку без боєздатної сучасної армії. Її необхідно заново спроектувати і побудувати.
»
 
Написано Арсенієм у Передвиборча програма кандидата на пост Президента України у 2009 році.
 
Здається мені, що кандидат в Президенти теж читав цю книгу. І прагне стати князем Болконським часів Аустерлиця. В тому сенсі, що їх мотивація одна й та сама. Це мотивація власної величі.
 
А може Арсенію підказали почитати «Велику шахівницю», чи якось навіяли? Не має значення як саме ідеї Бжезинського потрапили у програму Яценюка. Так, програма відтворює їх не дослівно, а з певними корективами. Але в принциповому… ні, не так – у ключовому (ключ – те, що відмикає) – вони збігаються.
 
Мені такий збіг не здається випадковим. Надто вже багато збігів було за останній час в українській політиці, щоб вважати їх збігом. Та й що таке збіг? Це перетин закономірностей. Просто їх надто багато, щоб можна було прослідкувати та відстежити.
 
До речі, в листопаді 2009 року в інтерв'ю "голосу Америки" Збігнев Бжезинський заявив, що він упевнений у необхідності існування сильної держави Україна. Україна, на його думку, необхідна як ефективний стримуючий фактор для протидії імперським амбіціям Кремля. "Якщо ж Грузія або Україна не вистоять, Росія знову перетвориться на імперію, із зростаючими амбіціями, що зробить довгострокові відносини із цією країною ще більш складними", - пояснив свою позицію Бжезинский. Питання ж про те, що під час президентських виборів на Україну буде здійснюватись тиск, для Бжезинского виглядає досить ясно: "Так, буде. Україна зараз наближається до президентських виборів і ці вибори будуть маніпулюватися з закордону з метою ослаблення української незалежності, можливо, навіть, й з метою перетворення України в сателіт або, навіть, на частину великої імперіалістичної системи".
 
Що тут додати?..
© Дядько бородатий [12.09.2010] | Переглядів: 3118

2 3 4 5
 Рейтинг: 41.1/37

Коментарі доступні тільки зареєстрованим -> Увійти через Facebook



programming by smike
Адміністрація: [email protected]
© 2007-2024 durdom.in.ua
Адміністрація сайту не несе відповідальності за
зміст матеріалів, розміщених користувачами.

Вхід через Facebook