для старих юзерів
пам’ятати
[uk] ru

ВАЖЛИВІ МОМЕНТИ У ЖИТТІ ДЕРЖАВНИХ І ПАРТІЙНИХ ПРОГАМ


ВАЖЛИВІ МОМЕНТИ У ЖИТТІ ДЕРЖАВНИХ І   ПАРТІЙНИХ ПРОГАМ
Наші ЗМІ пафосно повідомили про чергову програму ПР «Будуємо нову країну», яку схвалили Національні збори Партії регіонів поки що - як проект. Таке рішення було прийняте 9 вересня в Києві.
 
Як відмічається у резолюції національних зборів, ця програма направлена на забезпечення нової, кращої якості життя для кожного громадянина нашої держави, розвитку місцевого самоврядування, налагодження соціального партнерства органів державної влади і територіальних громад.
 
Голова Партії регіонів Микола Азаров відмітив, що даний проект документу прийнятий тільки за основу і буде доопрацьований з тим, щоб врахувати всі пропозиції виражені під час засідання. Але після виступу Президента України В.Януковича в обговоренні взяли участь тільки двоє учасників зборів. Це був голова Харківської ОДА М.Добкін та представник Партії регіонів із Рівненської області А. Івойлова.
 
Щодо обговорення у країні таких проектів, звичайно, у нас вироблений чималий досвід. Дуже активно обговорювали у нас проект нового «Податкового кодексу». Тільки виявилось, що невідомо який по рахунку той проект і які наслідки тих пропозицій, що висловлювали учасники круглих столів, зборів та різних форумів. У ВР України подавались зовсім інші проекти, обговорювались і приймались у першому читанні ще одні проекти у ВР. Вони потім відмінялись і готуються до розгляду ще якісь проекти.
 
Але процес іде.
Але ж у нас ще є дві програми, які також подавались дуже пафосно, але на жаль чомусь ніхто не згадує тепер про їх виконання. Я маю на увазі Закон України «Про Державний бюджет України на 2010 рік» та Закон України «Про Державну програму економічного і соціального розвитку України на 2010 рік».
 
Ще якщо про виконання державного бюджету час від часу появляється деяка інформація про стан виконання, то про виконання другого закону ніхто і не згадує. Немає в ньому і механізмів контролю за виконанням та їх підведення підсумків.
 
Прикро, що у нас проводиться дуже велика робота по розробці та прийняттю різних партійних і державних програм, але аналізу за ходом їх виконання та підведення підсумків за їх виконанням ніхто не проводить. Ще більш прикріше, що такі програми приймаються у вигляді Закону України.
 
От цікаво, чи їх хтось відкриває для перегляду після прийняття.
От таку ініціативу попробую проявити я. Відкриваю цей закон про соціально-економічний розвиток  і читаю.
 
ЧАСТИНА ІІ. ТЕРМІНОВІ АНТИКРИЗОВІ ЗАХОДИ КАБІНЕТУ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ
 
Далі: ПРІОРИТЕТ 1. ОЗДОРОВЛЕННЯ ДЕРЖАВНИХ ФІНАНСІВ
Вже з перших слів: «Одним із основних завдань у роботі Уряду в перші 100 днів є розроблення реалістичного та збалансованого бюджету на 2010 рік, що дасть змогу відмовитися від «ручного управління» державними фінансами, повернутися до режиму плановості та прогнозованості, забезпечити в повному обсязі фінансовими ресурсами заплановані видатки та підвищити їх ефективність, збалансувати фінансові потоки та забезпечити стійкість бюджетної системи.
Основним завданням є зменшення розриву між доходами та видатками державного бюджету». (кінець цитати).
 
Правильні слова. Хіба викличуть вони слова критики у будь кого в нашій державі. А що ж в дійсності відбулось? Як виконали цей закон?
 
Прийнятий Закон України «Про державний бюджет України на 2010 рік» із показниками доходів 267 млрд грн. та видатків – 324 млрд грн.. Що тут сказати? Добре, що більше, ніж попереднього року. Але ж дефіцит – 57 млрд грн., а торік фактичний дефіцит бюджету склав – менше 20 млрд грн. Разом з тим він становить біля 5% від очікуваного ВВП. Ну, з цим можна примиритись. Трудна фінансова ситуація.
 
Але ж, не пройшло і двох місяців, як КМ України виходить у ВР України із законодавчою ініціативою про зменшення доходів цього бюджету до 252 млрд грн., а видатків – до 305 млрд грн.. А це вже ніяк не погоджується із «реалістичним та збалансованим» бюджетом із програми. І ВР, звичайно, вносить ці зміни.
 
Хотів пройтись по пунктах програми, але немає сил це все читати і аналізувати. Прийняті програмні цілі чудові, все розписано по строках, по відповідальних виконавцях. Але ж реалізації немає. Немає і контролю за їх виконанням. Та й хто тепер згадує про якусь там Державну програму економічного і соціального розвитку України на 2010 рік. На черзі ударними темпами розроблена нова програма.
 
Критичні читачі можуть відмітити, що то програми державні, прийняті у вигляді законів, а це програма Партії регіонів. Можна погодитись по формі. Але ж треба і розуміти, що автори – це одні і ті ж люди. І, як не прикро, кінцеві результати також однакові.
 
І я скажу так, що у нас на протязі року прийнято цілий ряд тих програм про покращення життя вже сьогодні, але рівень життя населення не покращився, а скоріше за все погіршився.
 
То може потрібно накласти мораторій на розробку державними чиновниками та їх структурами різних програм, а просто виконати один Закон України «Про державний бюджет», так само як і рішення про місцеві бюджети, а вони передбачають механізми звітності та відповідальності.
 

 

© dobryj51 [10.09.2010] | Переглядів: 1658

2 3 4 5
 Рейтинг: 42.0/21

Коментарі доступні тільки зареєстрованим -> Увійти через Facebook



programming by smike
Адміністрація: [email protected]
© 2007-2024 durdom.in.ua
Адміністрація сайту не несе відповідальності за
зміст матеріалів, розміщених користувачами.

Вхід через Facebook