для старих юзерів
пам’ятати
[uk] ru

ПОВЕРТАЮЧИСЬ ДО ТЕЛЕПЕРЕДАЧІ Шустер life


ПОВЕРТАЮЧИСЬ ДО ТЕЛЕПЕРЕДАЧІ Шустер life
Бачив вчора і сьогодні на ДД багато коментарів про вчорашню телепередачу Шустер Live. І самому не терпиться звернути увагу шановних читачів і, можливо дійде до самих учасників передачі, мої враження і оцінка того, що відбувалося.
 
Я хотів звернути увагу на погану підготовку секретаря Донецької міськради пана Левченка. Він боєць дуже активний, але знань, розуміння питань про які хоче озвучити немає. Я дозволю собі коментар дати і розповісти про те, як в дійсності стоять ті питання і відповіді.
 
Він ставив питання, навіть скоріше звинувачення, що Тимошенко будучи в уряді не закладала кошти на фінансування житлово-комунального господарства. І підкреслював, що нинішня влада і особисто міністр Г. Семчук, заклали гроші і слід чекати незабаром серйозні реформи у ЖКГ.
 
Я сподівавсь, що Тимошенко дасть повну і кваліфіковану відповідь. Але як часто буває у таких випадках, пішов базар, перепалка і відповіді не прозвучали.
 
Для мене дуже дивним є те, що пан Левченко уже чотири роки працює у Донецькій міськраді і до цього часу не знає, що Державний бюджет не фінансує об’єкти комунальної власності. Комунальна власність є у віданні місцевих органів влади і повністю підпорядкована їм.
 
Такий працівник повинен знати не просто законодавче регламентування і розмежування функцій і завдань центральних органів влади та місцевих, але він повинен знати, скажімо, функціональну класифікацію видатків місцевих бюджетів і там 10 розділ під кодом 100000 «Житлово-комунальне господарство» і далі деталізації житлового і комунального господарства. От там слід шукати всі кошти бюджету на підтримку ЖКГ та його реформування.
Код 100100 – житлове господарство;
- 100101  - житлово-експлуатаційне господарство;
- 100102 – капітальний ремонт житлового фонду місцевих органів влади;
- 100103 – дотація житлово-комунальному господарству;
- і т. д . по функції 100100;
Код 100200 – комунальне господарство;
- 100201 – теплові мережі;
- 100202 – водопровідно-каналізаційне господарство і т.д.
 
Він повинен розуміти також, що і комунальні підприємства, так як і державні та приватні працюють на принципах самофінансування та госпрозрахунку. Але власником комунального майна є громада, місцеве самоврядування. Та ж громада є основним і користувачем тих послуг і платником. Для підтримання того майна, надання якісних послуг і передбачаються кошти у місцевих бюджетах.
 
Є такий розділ «Житлово-комунальне господарство» і в державному бюджеті, відповідно і у зведеному бюджеті. Але треба розуміти, що державний бюджет утримує те, що йому належить, тобто державі.. А їй належить тільки міністерство ЖКГ. От вона його і фінансує.
 
Скажімо у той 2004 рік, якого так позитивно відмічала згодом на тій передачі пані Богословська, видатки зведеного бюджету на ЖКГ становили 2,6 млрд  грн., в т.ч видатки державного бюджету – 106,5 млн грн.. На слідуючий 2005 рік вони у зведеному бюджеті становили 3,9 млрд грн., в т.ч. видатки на ЖКГ державного бюджету тільки 110 млн, тобто - решта іде із місцевих бюджетів. До речі міністерство ЖКГ утворене буквально кілька років, а до того було Головне управління ЖКГ.
 
Коротко говорячи, кошти які закладені на розділ житлово-комунального господарства у державному бюджеті в жодному випадку не попадуть у Донецьк на фінансування комунального майна. А необхідно ці кошти шукати у бюджеті м. Донецька. Так само як і в усіх місцевих бюджетах.
 
Такі положення закріплені у Конституції України ст..ст. 7, 140, 142, 143, Законом України «Про місцеве самоврядування» та іншими законами.
 
Скажімо та ст. 142 Конституції України визначає: «Матеріальною та фінансовою основою місцевого самоврядування є рухоме і нерухоме майно, доходи місцевих бюджетів, інші кошти, природні ресурси, що є у власності територіальних громад сіл, селищ, міст, районів у містах, а також об’єкти їхньої спільної власності, що перебувають в управлінні районних і обласних рад».
 
А ст.. 143 визначає: «Територіальні громади села, селища, міста безпосередньо або через утворені ними органи місцевого самоврядування управляють майном, що є в комунальній власності; затверджують програми соціально-економічного та культурного розвитку і контролюють їх виконання…» Такими органами місцевого самоврядування є відповідні місцеві ради та виконкоми.
 
Виходячи із вище викладеного, очевидно, що пану Левченку потрібно було зовсім по іншому будувати свої запитання, критику і пропозиції по вдосконаленню взаємовідносин центральних та місцевих органів влади. А там є що критикувати та вдосконалювати.
© dobryj51 [04.09.2010] | Переглядів: 5181

2 3 4 5
 Рейтинг: 41.9/59

Коментарі доступні тільки зареєстрованим -> Увійти через Facebook



programming by smike
Адміністрація: [email protected]
© 2007-2024 durdom.in.ua
Адміністрація сайту не несе відповідальності за
зміст матеріалів, розміщених користувачами.

Вхід через Facebook