пароль
пам’ятати
[uk] ru

Вибори 2007 і 2010: аналіз вибору


Вибори 2007 і 2010: аналіз вибору
Ми не будемо вдаватися до складних статистичних методів на кшталт факторного, дискрімінантного, дисперсійного тощо. Ми, навіть, не будемо традиційно вираховуватьи середні, моди, відхилення тощо. Звернемось до аналізу форми розподілу даних. Результати голосування відкриті та опубліковані на сайті ЦВК України.
 
Цікавило питання: як розподілилися симпатії виборців між першим та другим переможцем у 2007 та 2010 роках в розрізі регіонів? Результат на малюнках.
 

 

 
На графіку кожна область України позначена крапкою. Положення крапки визначається кількістю голосів відданих за ПР и БЮТ у 2007 році та Януковича і Тимошенко у 2010.
 
Виявилося, що цей розподіл має певні особливості. Маємо центр (болото, ядро - вибрати потрібне) за низькими значеннями по кожному кандидату та дві гілки (чи роги - кому як подобається), що чітко визначають уподобання виборців. Одну гілку назвемо Львівсько-Київська, а другу - Донецько-Дніпропетровська. Порівнючи ці графіки можна сказати, що Київ у 2010 році пошсинішав. Але в цілому катринки доситть схожі.
 
Стало цікаво, а такий розподіл є специфікою регіонів, чи це системна характеристика виборчого процесу в Україні. Справа в тому, що в Європецських країнах аналогічні графіки маю вигляд прямої, яка є майже бісектрисою першого октанту. Тоді ми взяли і побудували такі ж графіки в розрізі округів. І от що вийшло.
 

 

 
Як бачимо, графіки значно різні. У 2007 є болото, а в 2010 році воно розтяглося по гілках. У 2010 також з'яаилися гілки які сунуть до центру. Крім того, є різниця між розподілом по кандидатах в розрізі регіонів і в розрізі округів. Тобто, там, де на графіку регіонів розміщена Київська область, на графіку округів - Миколаївська.
 
Більше того, якщо ми побудуємо такі самі графіки, але для дільниць, то матимемо таку саму картинку. Власноруч перевіряв на Херсонській області. Тобто мова йде про певний феномен, який не залежить від території та розміру одиниці аналізу (дільниця, район, округ, область).
 
Тепер стосовно об'єкту "ЗОНА". Це простір, в якому не здійснюється вибір. Саме це і треба пояснити.
 
Математик, що відкрив цей феномен, пояснює його тим, що Україна знаходиться в точці біфуркації. В місті, де суб'єкт має вибрати одну з двох альтернатив, які виключають одна одну.
 
Невже ми вибрали?..
 
ЗІ. Розрахунки здійснено в Excell. Кому цікаво, можу скинути на пошту.
© Дядько бородатий [28.08.2010] | Переглядів: 2786

2 3 4 5
 Рейтинг: 41.8/17

Коментарі доступні тільки зареєстрованим -> Увійти через Facebook



programming by smike
Адміністрація: [email protected]
© 2007-2024 durdom.in.ua
Адміністрація сайту не несе відповідальності за
зміст матеріалів, розміщених користувачами.

Вхід через Facebook