для старих юзерів
пам’ятати
[uk] ru

Думка посла: Григол Катамадзе про події в Грузії


Думка посла: Григол Катамадзе про події в Грузії
Григол Шалвович Катамадзе, Надзвичайний і Повноважний Посол Грузії в Україні, 9 квітня у розпал політичної активності опозиції на його батьківщині прокоментував гарячі новини, а також грузинсько-українські та грузинсько-російські відносини.
 
- Деякі ЗМІ транслюють повідомлення, що у Грузії передконфліктна ситуація, відключають світло та інтернет. Можете пояснити, що відбувається?
 
Буквально півтори години тому я сам дивився в прямому ефірі кадри з проспекту Руставелі. Якщо б відключали світло, не було б цієї інформації.
 
Те, що відбувається в Грузії - нормальне явище, коли люди можуть вільно висловлювати свою точку зору. Зібрались люди і висловлюють свою точку зору з приводу того, яким вони бачать майбутнє Грузії.
 
Опозиція наполягає на відставці Президента. Але нема правових підстав для цього. Ми не можемо кожен рік проводити вибори, міняти владу і так далі, тому що так комусь хочеться. Тоді може захотітись нових виборів ще через рік.
 
Вибачте, але грузинський народ визначився зі своєю владою. Думаю, коли прийде час, буде змінено цю владу. В контексті того, що нам треба якнайскоріше почати діалог між Грузією і Росією, зміна влади відбудеться - я в цьому просто переконаний.
 
Я розумію, що була війна, але після всякої війни починається діалог. Чим скоріше ми почнемо діалог, тим краще буде не тільки для Грузії, а й для Росії теж.
 
- На радіо "Ехо Москви" розповідали, що є така телепередача в Грузії, яку веде людина, що сидить в клітці. Нібито так себе почувають грузини. Чи це правда?
 
Як на це відповісти? Я думаю, вам краще буде приїхати до Грузії і на власні очі побачити, як почувають себе грузини в Грузії.
 
Говорити можна про все. Але я думаю, що все ж це неправда. Доказом є сьогоднішні події, те, що відбувається в Грузії. Якщо б грузини сиділи за гратами, вони б сьогодні не вийшли на вулицю. Там багато людей. Якщо б влада не давала можливості говорити правду, то ці люди не могли б висловити свою позицію. А вони висловлюють.
 
- На Вашу думку, чи є зв'язок між скупченням російських військ на окупованих територіях Грузії та цими акціями протесту, чи це абсолютно незалежні явища?
 
По-перше, давайте скажемо: те, що Росія будує військові бази на території Абхазії та Південної Осетії - це незаконно.
 
В 1999 році на Стамбульському саміті досягнено домовленості про виведення російських військових баз з території Грузії. Цей процес почали, завершили його. Але ми не знаємо, як цей процес завершився в Абхазії, бо Росія не дала можливості міжнародним спостерігачам побачити, чи зачинили базу в Абхазії, чи ні.
 
Зараз вони в односторонньому порядку визнали незалежність Абхазії і Південної Осетії, будують там військові бази. Ще й до цього, з 2007 року, почали будувати там військові бази, що ми бачили на документальних кадрах. Це незаконно.
 
Зараз важко казати про якісь терміни, але я впевнений, що російські військові залишать Грузію. Це обов'язково станеться, як це сталося в Європі, коли після розпаду Радянського Союзу війська забиралися з Німеччини, Угорщини і з інших країв. Так само станеться в Грузії.
 
Я переконаний, що Росії це треба зробити якомога скоріше, тому що, на мій погляд, це буде краще для Росії. Тоді буде більше можливостей для спілкування між грузинами і росіянами. Якщо вони зроблять це пізніше, через декілька років, тоді буде дуже важко продовжувати діалог.
 
- Зараз, напередодні президентських виборів в Україні, багато потенційних учасників цих виборів намагаються демонструвати свою проросійськість. Це Вас непокоїть?
 
Ви знаєте, я з вами не згоден. Наскільки я знаю українських політиків, абсолютна більшість з них - це проукраїнські політики.
 
Я розумію, є деякі політичні сили в Україні, які хочуть співпрацювати більш тісно з Росією. Але, наскільки я розумію, ці політичні сили не мають впливу на українську політику.
 
Тому, незалежно від того, які будуть результати виборів, в українську владу прийдуть проукраїнські політики. Це буде проукраїнська влада, що дуже важливо для моєї країни, для Грузії.
 
- А чи можуть в Грузії внаслідок бурхливих політичних подій прийти до влади більш проросійські політики?
 
Будь ласка, може, ви назвете проросійських політиків, яких ви бачите в Грузії...
 
- Часто називають Ніно Бурджанадзе, якій нібито найбільш симпатизують в Росії.
 
Ви знаєте, я думаю, що і пані Ніно, і багато інших політиків у Грузії - це прогрузинські політики.
 
Російські політики помиляються, коли думають, що якщо прийде та чи інша сила у владу в Грузії, 20% окупованої території Грузії залишаться за ними. Це неправда.
 
Які б політики не прийшли до влади в Грузії, в першу чергу перед Росією поставлять питання: вивести війська з території Грузії. Буде це пані Бурджанадзе чи хтось інший, це обов'язково станеться.
 
Тому треба залишити в минулому те, що трапилось, треба починати діалог з діючою владою, діючим Президентом, і чекати потім демократичних виборів через декілька років.
 
- Останнє питання, досить загальне. Як Ви оцінюєте стан українсько-грузинських відносин і їх перспективи?
 
Ви знаєте, оцінюю наші стосунки як добрі. Але хотів би, як посол, щоб ці стосунки були набагато активнішими.
 
Думаю, ми з нашого боку - посольство Грузії в Україні - докладемо всіх зусиль, щоб ці стосунки були розвинутими по всім напрямкам. І політичний діалог, і економічний, і військово-технічний, і гуманітарний.
 
Спілкувався Юрій ШЕЛЯЖЕНКО
Юрій Шеляженко [10.04.2009] | Переглядів: 4936
Мітки: #Саакашвілі 

2 3 4 5
 Рейтинг: 40.5/4

Коментарі доступні тільки зареєстрованим -> Увійти через Facebook



programming by smike
Адміністрація: [email protected]
© 2007-2024 durdom.in.ua
Адміністрація сайту не несе відповідальності за
зміст матеріалів, розміщених користувачами.

Вхід через Facebook