пароль
пам’ятати
[uk] ru

«Україна для людей!» чи прощальний привіт від Тимошенко?


 «Україна для людей!» чи прощальний привіт від Тимошенко?
Не відкладаючи в довгу шухляду, нова влада одразу почала втілювати у життя відомий передвиборчий слоган Віктора Януковича: «Україна – для людей!».
Притьмом взялися за освітян. Ще за часів президентства Кучми підвищення зарплати вчителям на кілька відсотків заздалегідь щоденно анонсувалося усіма загальнодержавними ЗМІ.
Цього року заступникам загальноосвітніх навчальних закладів, які працюють на 0,5 ставки, за проведену у січні-квітні викладацьку роботу з травневої зарплати було відраховано по 800-1000 грн., а керівникам і заступникам, які працюють на повну ставку – по 400-600 грн. Нагадаємо, що згідно з постановою КМУ від 5 жовтня 2009 р. № 1130 – з 1 січня 2010 р. зазначеним працівникам було встановлено надбавку у розмірі 20 відсотків від посадового окладу. Протягом січня-квітня 2010 року виплати здійснювалися згідно постанови.
Однак уряд Азарова переглянув рішення попередників і вирішив не виплачувати надбавку, а отримані у січні-квітні гроші – відрахував із травневої зарплати.
Особливо постраждали заступники, які працюють на неповну посадову ставку і одночасно ведуть викладацьку роботу, позаяк  надбавка для них залишається лише на 0,5 ставки. Керівникам залишено надбавку лише за посадою керівника.
Розповідає директор Медведівської ЗОШ І-ІІ ст. Ємільчинського району Житомирської області Микола Францович Мошківський.
- Разом з дружиною, котра працює заступником директора на 0,5 ставки і одночасно викладає навчальні години, ми не дорахувалися у сімейному бюджеті за травень 1 500 грн. А це – погодьтеся, досить вагомо у час, коли наш син-випускник є абітурієнтом. Начальник районного відділу освіти Володимир Князь послався на інструкції з Міністерства. За роз’ясненням я звернувся до Кабінету Міністрів і отримав відповіді із Міністерства праці та соціальної політики та Міністерства освіти і науки. Перша є не досить зрозумілою, її можна трактувати двозначно, а от з Міністерства освіти і науки – чітка: «Якщо працівники навчального закладу (у т.ч. і директор, його заступники), крім своєї основної роботи за посадою у тому самому навчальному закладі виконують роботу вчителів, то така надбавка на години педагогічного навантаження не нараховується». При цьому посилаються на ту ж саму постанову КМУ від 5 жовтня 2009 р. № 1130. Після отримання цих відповідей хочеться запитати:
- 1) На підставі чого ж тоді здійснювалися вищезазначені виплати протягом січня-квітня 2010 року?
- 2) Наскільки законним є  таке відрахування із травневої заробітної  плати?  

Юрист, з яким  консультувався Микола Францович, зазначив, що відрахування може здійснюватися лише за три місяці і то – за обов’язкової письмової згоди працівника, а у ситуації, що склалася порадив звертатися до суду.
Отож, наразі і думають-гадають освітяни України кому дякувати за цю експропріацію: Табачнику, який гроші відібрав чи Тимошенко, котра двозначну Постанову прийняла?
© Роман РЕВЧУК [10.08.2010] | Переглядів: 3233

2 3 4 5
 Рейтинг: 26.4/36

Коментарі доступні тільки зареєстрованим -> Увійти через Facebook



programming by smike
Адміністрація: [email protected]
© 2007-2024 durdom.in.ua
Адміністрація сайту не несе відповідальності за
зміст матеріалів, розміщених користувачами.

Вхід через Facebook