пароль
пам’ятати
[uk] ru

Травнева проповідь


Травнева проповідь
Чудовий час! Я ніби помолодшав років на 20. І ви теж. Парад на 9 травня… Великий подвиг радянського народу… арешти активістів… Павличко і Яворівський знову головні на трибуні… допити без адвокатів… Медвєдєв (як Горбачов) заявляє, що Сталін хоча і… але ж!
 
Група 240 у ВР (колись 239)… Янукович звітує Москві, мов Щербицький… Щоправда, мітинги тоді були завзятіші і чисельніші.
 
Нас так легко було повернути у 1989 р. бо зневіра – єдиний досвід, який ми винесли з цього двадцятиліття, більше ми нічого не навчилися, ні організовувати страйки, ні протидіяти правоохоронним органам, ні розкуркулювати олігархів, ні придушувати спротив чиновників, ні організовувати масові безлади, ні уходити від зовнішнього спостереження, ні переслідувати «іноземців, спекулянтів і підозрілих», ми так і не навчилися бути українцями. Національний організм жалюгідно животів і при Ющенкові, проте патріоти могли зберігати ілюзію власної значущості в каптерці у Шустера.
 
Янукович з’їздив на здибанку до Харкова, повернувся  і знищив цю ілюзію.
 
Нині, якщо хочеш відчути себе українцем, мусиш проривати міліцейський кордон. Поменше співати «Червону калину» на мітингах (ми замусолили її вже 20 років тому), а побільше мовчати на допитах. За ці 5 років, що ми промарнували при Ющенкові, негри спромоглися видресирувати французьку поліцію. Днями гуляв Парижем по чорнявому району зі своїм давнім американським приятелем і він попросив заткнутися якогось негра, який свистів і заважав нам насолоджуватись квітом каштанів. Негр підскочив до мого американця і заволав мов повітряна тривога: «Rasist! I am not monkey!» - ми намагалися втекти, але він не відступав ні на крок і все вигукував цю фразу пряму у вухо американця. Зібралася кольорова публіка, було ясно, що будуть бити.
 
Я намагався французькою сконструювати фразу: віддайте мені цю біловуху свиню, я вб’ю її у підворітні. З’явилася поліція. Поліцейські перевірили документи у американця (респектабельна біла людина, американський паспорт, посвідчення пенсіонера Держдепу) й наказали йому fuck off, швидше. В негра (бомжувата зовнішність, розширені зіниці, агресивна моторика) ніхто й не думав просити посвідчення. Поліцаї лагідно умовляли його заспокоїтись і пробачити європеоїдну расу, мовляв, не всі ми брудні расисти.
 
Спробуй поліція зачепити кольорового – Парижу буде забезпечено на півмільярда збитків. Чому українці не негри?
 
Я прихильник європейського вибору. Там є чого повчитися в паризьких передмістях і тих кварталах Брюсселю, які чомусь  називають Оттоманською Портою, хоча населені арабами, а не турками.
 
Нам доведеться арабізувати свої рефлекси, якщо не хочемо москалізувати свою країну. Це не просто, стати чорними, але помаранчевими ми вже були – не допомогло. На Майдані таки треба було скандувати не «Ю-ще-нко», а «Гіль-йо-ти-на». Тепер доводиться це шепотіти.
 
9 травня у Львові був побитий заступник Голови Соціалістичної партії, який повертався з промосковського мітингу і забув сховати георгіївську стрічку. Та ще двоє якихось комуністів. Цей, поза сумнівом, прикрий вчинок не може не зродити несміливої надії – невже Україна «ще не вмерла»? Далі, власне, проповідь:
 
Нині наша справа здається безнадійною. Так ніч є найтемнішою перед світанком. Невже 12 відщепенців були здатні привнести у світ Христа? Звісно ж, ні! Христос сам себе привніс. Він замість них зробив усю роботу. В чому ж полягала їхня функція? В тому, щоб зберігати праведність і віру без огляду на будь-що. В тому, щоб «лупати скелю». І пам’ятається, ось вони вже майже повірили, що Він – Бог, а Його взяли і повісили на дереві. І вони гадали, що все скінчилося, але тільки тоді все почалося «і на третій день воскрес», і сталася найважливіша подія в історії людства.
 
І коли Павло і Сила були закуті в ланцюги і вважали, що нарешті таки дострибалися, стіни в’язниці впали. Чи Павло зруйнував їх? Бог зруйнував. А Павло лише вірив. Павло таки вірив. Вірив. І Бог зруйнував.
 

Чи здатні ми подолати Януковича, за яким Кремль, а за Кремлем диявол? Ні. Кремль сам себе подолає і йому допоможе Христос, хрест якого є «мишоловкою для диявола». А ми збережемо відвагу і віру без огляду на будь-що.
© Б Р А Т С Т В О [13.05.2010] | Переглядів: 1826

2 3 4 5
 Рейтинг: 35.2/30

Коментарі доступні тільки зареєстрованим -> Увійти через Facebook



programming by smike
Адміністрація: [email protected]
© 2007-2024 durdom.in.ua
Адміністрація сайту не несе відповідальності за
зміст матеріалів, розміщених користувачами.

Вхід через Facebook