для старих юзерів
пам’ятати
[uk] ru

Сьогодні – Прощена неділя


Сьогодні – Прощена неділя
З Масляною будьте здорові!
 

Масляна символізує проводи зими та зустріч із весною.
 
За радянських часів відзначали і пропагували Масляну з млинцями - так звані "Проводи російської зими". Між тим, наші пращури віддавна відзначали це дійсно, що мало виразно національний характер.
 
За християнським календарем Масляна — це останній тиждень перед Великим постом. У народі його ще називали Сирницею, Колодієм, Турицею. Структурно тиждень ділили на три частини — «зустрічний» понеділок, «широкий четвер» та «прощальна неділя».
 
Масляна отримала таку назву тому, що основною обрядовою стравою протягом всього тижня були вареники з сиром, які споживалися з маслом чи сметаною. Готували також гречані млинці, смажені на маслі або на смальці. Досить популярними серед селян була маслянка (сколотини від масла). Тому ще казали: "Нехай буде й маслянка — аби щоранку!"
 
Сьогодні - останній день Масляної — Прощена неділя. Це суто християнський обряд, за яким не можна постувати з гріхами на душі.
 
У прощальну або Прощену неділю, кожен мав забути про кривди та попросити пробачення у всіх, кого образив. Сусіди й родичі обходили одне одного й просили прощення за образи.
 
Пробачити треба обов'язково, а якщо образа велика - сказати: «Бог пробачить».
 
У такий спосіб народна звичаєва структура сприяла полагодженню різноманітних конфліктів між людьми, як кажуть зараз, розряджала стресогенну атмосферу, котра в повсякденному житті не була рідкістю. Недарма мудре народне прислів'я стверджувало: "Не вічно носити камінь за пазухою".
 
Враховуючи, що останні місяці негативно вплинули на відносинах персоналу, пропоную провести Прощену неділю на ДД.
 
Звертаюсь до всіх: «Простіть мене».
Ginkgo [14.02.2010] | Переглядів: 6663

2 3 4 5
 Рейтинг: 46.0/15

Коментарі доступні тільки зареєстрованим -> Увійти через Facebook



programming by smike
Адміністрація: [email protected]
© 2007-2024 durdom.in.ua
Адміністрація сайту не несе відповідальності за
зміст матеріалів, розміщених користувачами.

Вхід через Facebook