для старих юзерів
пам’ятати
[uk] ru

Гортаючи сторінки «WP»… "In Ukraine, a war of incremental gains as counteroffensive stalls"


Гортаючи сторінки «WP»…
Гортаючи сторінки «WP»…
"In Ukraine, a war of incremental gains as counteroffensive stalls"
Продовження...
 
         Публікація-дослідження, як її називають американські журналісти, доволі велика, складається з двох частин. Вона ґрунтується на інтерв'ю з більш ніж 30 високопосадовцями з України, Сполучених Штатів і європейських країн. У ній представлено нові подробиці, які раніше не публікувалися, про безпосередню активну участь США у плануванні нового контрнаступу та про фактори, які призвели до невдачі.
 
Якщо зовсім стисло...
 
     Після успішного контрнаступу під Харковом, здавалося, що у війні настав перелом. І не тільки нам. Пентагон у квітні 2023 року наполягав на тому, щоб українські війська продовжили наступальні дії, поки "раша" не встигла зміцнити свої позиції. Україна зволікала, не маючи достатньої кількості озброєння і відповідної підготовки.
      Під час розробки планів контрнаступу українські, американські та британські військові провели вісім великих настільних військових навчань. Найоптимістичніший сценарій перерізання сухопутного коридору становив від 60 до 90 днів. За словами офіційних осіб США, "симуляції" передбачали важку і кровопролитну битву з втратами солдатів і техніки від 30 до 40 відсотків. Уже на цьому етапі з'явилися розбіжності, оскільки Вашингтон вважав, що наступ реальний без підтримки з повітря. Хоча самі американці всі свої військові компанії завжди починали з масованих ударів по ворогу з використання авіації та ракетного озброєння
       Крім того, Сполучені Штати виступали за акцентований наступ на південному напрямку, а керівництво України вважало, що атакувати потрібно на трьох напрямках уздовж 600-мильного фронту: на південь у бік Мелітополя і Бердянська в Запорізькій області, та на схід у бік Бахмута. Залужний припускав, що величезна довжина фронту стане проблемою для "раші" і послабить її бойову міць.
       У підсумку, до моменту наступу ЗСУ, який почався в червні, «раша» створила потужну лінію захтсту. На  четвертий день командувач ЗСУ Валерій Залужний наказав призупинити наступ, поки російські війська не знищили все західне озброєння, отримане Україною. Залужний відмовився вести лобові атаки за підтримки артилерії - українські сили почали наступати піхотою групами по 10 осіб, що сповільнило їхнє просування, але дало змогу зберегти життя і техніку. Наступ захлинувся через тиждень.
       У серпні американські представники під час чергової зустрічі із Залужним, на кордоні України та Польщі продовжували наполягати на тому, щоб Україна зосередила удар на одному напрямку. Залужний відповів, що у ЗСУ немає повітряного прикриття, мін більше, ніж очікувалося, а рашисти створили гарну захистну лінію і ефективно переміщують резерви.
      У статті досить багато місця присвячено розбіжностям та взаємним звинуваченням, які виникли що до планування та тактики наступу, постачання необхідного озброєння і навчання військовослужбовців. Прізвище Залужного згадується частіше за інших. У підсумку, цілком можливо, що саме американці ініціювали зміну головнокомандувача.
      Підписка на "WP" не дуже коштовна, тому будь-хто може почитати цю статтю у оригіналі. Та вирішити для себе, де саме ІПСО та чиє воно насправді.

    Дякую всім нашим хлопцям та дівчатам, які боронять нашу свободу. А також "всім загиблим, які тут на землі, як зірочки палали, а там на небі янголами стали... "
 

ukr
© Layman [24.02.2024] | Переглядів: 1169

2 3 4 5
 Рейтинг: 32.7/14

Коментарі доступні тільки зареєстрованим -> Увійти через Facebook



programming by smike
Адміністрація: [email protected]
© 2007-2024 durdom.in.ua
Адміністрація сайту не несе відповідальності за
зміст матеріалів, розміщених користувачами.

Вхід через Facebook