для старих юзерів
пам’ятати
[uk] ru

Про радянську систему творчих звань. Про те, чого в світі нема, а в нас, ще є!


Про радянську систему творчих звань. Про те, чого в світі нема, а в нас, ще є!
Тема, нібито, другорядна, але.... Періодично спливають дискусії на кшалт: "Позбавити цю негідницю державного звання артистки.... Чому цей артист носить звання "народного"? .... А цьому, як звання перепало?" Або навпаки, дискусує суспільство про присвоєння звань комусь.
Але виникає резонне питання. А за кордоном, ви чули щось про це? Ну, до прикладу, хтось чув про "народних артистів Німиччини", або про "заслужених артистів США"? Отож! )))
 
І ось виникає питання. Чому, до сих пір, Україна не позбавиться від цієї системи звань?
Але, давайте, спочатку зробимо екскурс в історію. В СРСР все було державним. Для молодого покоління, яке, можливо, не зовсім розуміє суть -  держава була завжди одночасно і замовником, і виробником, і споживачем. Аналогічно і в творчій сфері. При СРСР не було продюсування, не було тих речей, які нам звичні зараз. Тобто, держава подавала ідею про творчий продукт, його замовляла, відбирала для цього артистів, та ін., які втілювали творчий задум.
Саме тому, і виникла система творчих звань. Як-то кажуть, артисти працювали для народу, заради ім'я народу, і таким чином, держава, для стимулювання артистів (і не тільки) створила систему присвоєння творчих звань за різні заслуги перед батьківщиною.
 
СРСР розпався, адміністративної економіки не існує, зовсім інші цінності скультивовані у суспільстві, а ця ганебна система звань, все ще існує. Я вже не кажу про те, що вона не те, що не стимулює, а дуже поглиблює нерівність між працівниками творчої сфери. Ось до прикладу. Два артисти. Один - працівник філармонії, заслужений артист України. І інший - народний артист, але із сфери шоу-бізу. ))) Цікаво,правда? "Заслужений" виживає, а "народний" живе "від пуза".
 
Але, навіть, не про це мова. Зараз інші часи. І ці звання ні про що нікому не говорять, і ніякої функцїї не виконують.  У світі панують інші принципи. Там йде боротьба за різні нагороди, за різні номінації в різних проектах. І, коли, наприклад, мова йде про когось з-за кордону, то вказують на його статус, вказують, які нагороди він здобув. Можливо, дуже скоро, така система буде і в нас. А цю радянщину, про яку йшла мова в цій статті, ми дуже скоро поховаємо.
© Володимир Патріо [04.06.2023] | Переглядів: 1446

2 3 4 5
 Рейтинг: 33.5/41

Коментарі доступні тільки зареєстрованим -> Увійти через Facebook



programming by smike
Адміністрація: [email protected]
© 2007-2024 durdom.in.ua
Адміністрація сайту не несе відповідальності за
зміст матеріалів, розміщених користувачами.

Вхід через Facebook