для старих юзерів
пам’ятати
[uk] ru

Столицю перенесуть у Фастів


Столицю перенесуть у Фастів
Столичні вибори мера відбулися в Києві востаннє. наступні будуть просто київськими. Верховна Рада, вражена масовими акціями протесту та заворушеннями, майже одностайно підтримала зміни до Конституції і перенесла столицю в місто Фастів. Для певності вирішили 1 серпня скликати з цього питання Всеукраїнський референдум. Але ж всі розуміють, шановні читачі! Фастів – оптимальне місце для столиці.
 
– А чом би й ні? Ми що, гірші за американців? – приблизно такі настрої зараз у більшості українців. – У них он такий невеликий Вашингтон – столиця, а здоровезний Нью-Йорк – ні. Або, може, гірші за австралійців? Там у столиці Канберрі населення тільки 370 тис. чоловік, а в сусідніх Сіднеї та Мельбурні – 3–4 млн. Отже, більшість із нас не проти перенести столицю на 80 км до заснованого 1390 року міста Фастів. Не так уже й далеко.
 
В новій українській політиці зараз просто нечувана ситуація. Схід і захід злилися в єдиному бажанні: швидко припинити дурдом, який розгорнувся в Києві навесні 2008 року, інакше він триватиме вічно. Найбільші протести почались після публікації дослідження українських вчених, де чітко доведено пряму залежність інфляції від кількості виборів на рік. Виявилось, що саме завдяки столичній кампанії подорожчали ковбаса, банани, і навіть пиво. Крім того, реклама кандидатів на київську мерську табуретку давно засіла навіть у віддалених від столиці печінках. Ось у Львові нещодавно маршем протестували проти Льоні-Космоса. Якісь молодики в протигазах на голе тіло пробігли центральними вулицями, вимагаючи відправити київського міського голову на Марс, або хоча б на Місяць.
 
Який стосунок до Києва мають мешканці Львівщини або Харківщини, що їх примусило вийти на вулицю? Маємо розуміти: спонсором київських виборів стали не тільки кияни. Адже олігархи, які контролюють політичні партії, гроші беруть не з неба. Все це – низька зарплатня провінційних трудівників. Яким би було не так прикро, якби їхні гроші принесли результат. Але ж так виходить, що неймовірними зусиллями скинули мера з крісла, і навіть не спромоглися знайти кандидатуру, яка би на звільнене місце всілася.
 
Але облишмо вибори. Столичний статус дістав киян і без них. Ідеться навіть не про те, що місто-сад за якихось 10 років перетворилося на еклектичного монстра. Носяться по вулицях машини з донецькою елітою, та й просто – стільки депутатів під боком, що для порядної людини немає сили терпіти.
 
Фастів за всіма параметрами буде чудовою столицею, його мешканці тішаться вже наперед. Ось, наприклад, комісія УЄФА вже відвідала Фастів і дійшла висновку, що легше побудувати центральну арену для чемпіонату Євро-2012 тут, аніж з’ясовувати стосунки з корумпованими елементами в Києві. Якщо вже понад рік не можуть знести якийсь нещасний недобудований каркас магазину, то що казати про будівництво. Місцевий центральний стадіон „Машинобудівник” має все необхідне, і на його місці буде збудовано такий самий спорткомплекс, який планували в старій столиці.
 
Фастів зазнає море позитивних зрушень. До 2012 року, або й раніше, в місті неодмінно зведуть декілька сучасних п’ятизіркових готелей, заасфальтують дороги, забудують новенькими висотками центр і околиці. З’явиться купа нових робочих місць, адже до нової славетної столиці переїде не тільки влада. Нині у Фастові мешкає десь із 50 тис. осіб, третина з яких – пенсіонери. Після надання столичного статусу туди з'їдеться близько мільйона осіб. Та ще й яких! Еліта! Мордаті олігархи, череваті народні депутати, пихаті урядовці, „білі комірці” з різноманітних офісів, та купа іншого... До речі, безкоштовний концерт Пола Макартні теж перенесено до Фастова. І тепер кияни зможуть приїздити сюди відпочивати на вікенди. А потім, накидавши пляшок від пива, зіжмаканої реклами якогось мобільного оператора та набивши пики місцевим інтелігентам, щасливо повертатимуться до свого вже провінційного міста-героя.
 
Парламент і Кабінет Міністрів розселять по новеньких приміщеннях. Правда, спочатку, зо два перших роки вони переб'ються в якомусь із місцевих кінотеатрів чи будинків культури, чекаючи, доки їм збудують гідну „хату для демократичного інтитуту”. Скажімо, Юлія Тимошенко разом з міністрами зможе попрацювати в Палаці культури залізничників, а Президент зі своїм Балогою – в будинку нинішнього Міськвиконкому.
 
Головною дорогою країни стане вже не Бориспільська траса до аеропорту. Це буде залізнична колія зі станції Вокзальна, через Боярку на Фастів. Можна сподіватись, що її розширять до 4 чи 8 колій замість двох, та зроблять VIP-колію для спецелектричок міністрів і депутатів.
 
Звичайно, після перенесення столиці в Києві не зникне корупція, не зникнуть забудовники, не зникне навіть мер. Зате відчутно подешевшають квартири, адже позникають заробітчани. Без їхніх "Ланосів" поменшає заторів, замість огидних корінним киянам маршрутних таксі всі знову пересядуть на старі автобусні маршрути, кожен з яких охоплює половину спальних та промислових завулків Києва. У центрі знову відкриються продуктові магазини, а великі комерційні площі віддадуть народу. Що ж до заробітчан – то вони не пропадуть. За декілька років усі „понаєдут” у Фастів.
 
Федір Криницький-Стеців
 

Шановні читачі! Як ви розумієте, матеріали рубрики nepravda.in.ua можуть мати тільки пророчий зв’язок з реальністю.
nepravda.in.ua [10.07.2008] | Переглядів: 1989

2 3 4 5
 Рейтинг: 25.0/1

Коментарі доступні тільки зареєстрованим -> Увійти через Facebook



programming by smike
Адміністрація: [email protected]
© 2007-2024 durdom.in.ua
Адміністрація сайту не несе відповідальності за
зміст матеріалів, розміщених користувачами.

Вхід через Facebook