для старих юзерів
пам’ятати
[uk] ru

Громадяни! Будьте готові.


Громадяни! Будьте готові.
Вже кілька днів на всіх афішних тумбах, стовпах і парканах мого міста висять афіші Іріни Круг і Алєксандра Брянцева. Це, наскільки я розумію, нас поволі привчають до тієї музики, яку ми будемо «хавати», коли чавунний Лідер стане президентом.
 
Хоча воно звичайно немає великої різниці – чи з екранів телевізорів буде демонструвати голі сраки російська гламурна попса й активно лижуча російські сраки, українська попсня, чи відвертий блатняк. Як кажуть – що в лоб, що по лобі, але тенденція спостерігається.
 
Треба потроху тренуватися, бо отак сходу зануритися в світ тюремної романтики, - це ж не кожний виживе. А так потрошку, малими дозами й дивись всі по фєні заботаємо, поняттям навчимося й на весіллях замість споконвічної «Горіла сосна палала» будемо дружно затягувати «Владімірскій централ».
 
Всім хто читав Чехова, треба буде шифруватися, щоб, не дай, Бог, хтось про це не довідався, бо «моветон», чи як там – гнилі понти. Слово «професор» всі будемо вчитися писати з двома «ф», географію в школі взагалі не вивчатимуть, щоб ніхто не помічав географічних помилок Лідера.
 
Відсутність судимостей при прийомі на роботу буде вважатися мінусом. В кого більше «ходок», той обійматиме вищу посаду. Якщо мав хоча б один привід в дитячу кімнату міліції, можеш розраховувати на більш лояльне ставлення керівництва, а якщо за все життя навіть на штраф не нарвався, то забудь про кар’єру.
 
Щоб якось допомогти громадянам зустріти нову українську еру більш адекватно нижче пропоную невеличкий словничок. Слів небагато, але гадаю на перший час вистачить.
 

Словничок-блатнячок для чайників.
 
УРИТИ - вбити, знищити. Одне з улюблених слів кримінальників.
ЧЕСНИЙ, честняк, часник - шанобливе визначення в кримінально-арештантському світі: "чесний злодій", "чесний пацан", "чесний арештант" та інш. Інші подібні епітети: "гідний", "правильний", також - "праведний".
ЖИГАН- відчайдушний, зухвалий, "гарячий" злочинець, кримінальник. Позитивна характеристика. В арго слово прийшло з російських говірок, де коріння "жиг", "жог" пов'язані зі значеннями "палити", "горіти", "виробляти почуття, подібне опіку", а також з нанесенням хворобливих ( "пекучих") ударів. І слово "жиган" спочатку пов'язано з вогнем (кочегар, винокур, людина, забруднена сажею), пізніше - з "гарячими" людьми (пустун, шахрай).
У кримінальному світі царської Росії "жигани" були однією з найбільш шанованих каст. У каторжанскій ієрархії, за свідченням одного з дослідників злочинного "дна" дореволюційній Росії, письменника і журналіста А. Свірського, "жигана" відносилися до вищого розряду - "фартовиків", причому до "вершків" "фартового" співтовариства.
І до цих пір у свідомості шпанського братства жиган - молодець, герой, шибайголова.
ФОРШМАНУТИ - зганьбити, обмовити.
МАСЛИНА - куля.
МАКІТРА - голова.
ГНИЛИЙ БАЗАР- неприємні розмови.
ПОНТИ - удавання, показуха, лицемірство.
КОНКРЕТНО - серйозно, різко, безкомпромісно. "Конкретний" - так визначають людину, яка не займається балаканиною, а швидко, чітко робить справу. Особливо часто говорять так і про суворих людей, що вміють швидко і жорстко розібратися зі своїми недругами: "це - пацан конкретний".
КІПІШНУТИ - обуритися, влаштувати скандал, підняти голос проти кого-небудь.
Попер, ЯК ТРАКТОР - частіше кажуть "попер, як трактор по бездоріжжю", "перти по бездоріжжю": те саме, що "перти буром" - напролом, не думаючи про наслідки, не боячись нікого, відчайдушно.
МАСТЬ  ЛЯГЛА- так вийшло, така доля.
БІСА ГНАТИ - брехати, балакати пусте, обманювати.
ПО ПРИКОЛУ - заради сміху, під настрій, за примхою.
НА ДУРНЯК - розраховуючи на чиєсь простодушність або дурість.
ШОБЛА - компанія, спільнота, група спільників.
ВУРКАГАН, урка, уркан, уркач - досвідчений кримінальник. З жаргону сибірської каторги, від спотвореного "урки" - уроки, денні робочі завдання для засланих каторжан.
ШТОВХАТИ ПОРОЖНЯК - говорити пусте, нісенітницю. Запозичене з жаргону залізничників.
КУРАЖ - веселитися, радіти, гуляти. Також - знущатися над кимось, насміхатися. Від французького "кураж" - відвага.
ЛИБИТИСЯ, як параша - широко посміхатися. Взагалі "либитися" - грубо-просторічна лексика. Але наведений вище фразеологізм - чисто босяцький вираз.
НАЇЗД - нападки.
ЗАБЗДІТИ - перелякався, дати слабину.
ВІДМОРОЗОК - злочинець "без понять", не знає жодних меж, позбавлений навіть зародкових уявлень про справедливість, честь, легко йде на пролиття крові, вбивства. Існують також фразеологізми типу "мізки відморожені", "очі відморожені".
ВОЛИНА - пістолет. З козачої говірки, де "Волина" - рушничний ремінь.
А ХУЛЬ ЙОМУ? - А що йому?
ЗАЛЬОТНИЙ - чужий, нетутешній. На кримінальному сленгу також - "гастролер".
КЕНТ - друг, приятель.
КОЛОТИТИ ПОНТИ - гарно проводити час, байдикувати, також - працювати на показуху, на імідж.
ЛУКАТИ, лукатися - чого-небудь шукати, вивідувати, бродити в пошуках; у блатному жаргоні - з російських говірок.
ФАРТ - щастя, удача.
ПАРАФІНИТИ, лити парафін - обливати брудом, обмовляти, принижувати.
ХЛЄБАЛОМ Клацати - в даному випадку: безвідповідально базікати.
ПОСШИБАТИ РОГИ - побити, позбавити авторитету; приблизно те ж, що "відірвати голову". Особливо нестерпна така образа ще й тому, що людину відносять до породи "рогатих". Порівняння з рогатою худобою в жаргоні надзвичайно принизливо: "чорт", "демон", "демонюга", "козел", "бик", "рогомет", "олень" та інш.
ДОГАНЯТИ - розуміти.
КАЛГАН - голова.
ВЄТКИ - руки, кисті рук, пальці.
КОЗЕЛ - найстрашніше образу на кримінально-арештантському світі.
ПРАВИЛКИ - судилище, сходка, на якій злодії або "авторитети" обговорюють серйозну провину злочинця.
СПИТАТИ, як з гада - вбити або (у кращому випадку) важко покалічити. За провину з босяка або злодія можуть або "спитати, як з гада", або "спитати по-братськи", тобто обмежитися ударом або ляпасом ("дати відчути братську руку").
БАШЛІ - гроші, відповідно башляти - платити.
ОТМАЗ - виправдання.
КАНАТИ - проходити, вдаватися; "не канає" - не проходить.
ВИКУПИТИ - зрозуміти, викрити.
НА РАЗ - тут же, відразу.
БОТАЛО - язик (частіше – дурний язик).
ПУШКА - пістолет.
ЧЕРВОНА юшка - кров.
© R`n`R [02.02.2010] | Переглядів: 3539
Мітки: #Янукович 

2 3 4 5
 Рейтинг: 43.3/42

Коментарі доступні тільки зареєстрованим -> Увійти через Facebook



programming by smike
Адміністрація: [email protected]
© 2007-2024 durdom.in.ua
Адміністрація сайту не несе відповідальності за
зміст матеріалів, розміщених користувачами.

Вхід через Facebook