для старих юзерів
пам’ятати
[uk] ru

Ще трохи статистики про корону...


Ще трохи статистики про корону...
     Я тут нещодавно викладав тези, щодо залежності статистичних даних відносно захворюваності COVID та системою щеплень від туберкульозу у різних країнах. Тепер, незважаючи на зауваження визначного "счітавода з Держплану УРСР", вирішив перевірити самого себе на предмет, чи не застаріли мої висновки на сьогодні, адже від того ІМХО пройшло 10 днів і за цей час могло щось суттєво змінитись.

     Освіжимо у пам’яті мапу, що ілюструє системність щеплень від туберкульозу у різних країнах і поїхали…
 
     Якщо хто підзабув, то в кінці попереднього допису я намагався проштовхнути висновок, що
инженегр
Виходить, що бути українцем, з точки зору виживання у цій ситуації, не так вже й погано…
     Тому відкриваємо сайт статистичних даних щодо захворюваності цією болячкою у світі, відкриваємо таблицю по вже установленим даним (на вчора) кліком «Yesterday» і трохи нижче, щоб не переглядати весь світ, вибираємо «Europe», оскільки думаю, що інші країни вам не сильно цікаві. Ну і, власне, ніхто під минулим ІМХО не відгукнувся на мою пропозицію перевірити мої дані саме по Європі.
 
     Цього разу мені впало в очі, що існують значні розбіжності у даних по різним країнам. Найбільш здивувало це відсутність даних, по тим, хто видужали у Великобританії і Нідерландам. З цього напрошується висновок, або справи «швах», або у цих країнах принципово вважають, що вихід з критичного стану не є гарантією не повторення зараження, або просто при виписці пацієнтів взагалі не роблять повторних тестів. У всякому разі у колонці таблиці «Total Recovered» замість чисел стоять загадкові літери «N/A», що трохи дивує.
 
     Взагалі таблиця досить цікава і має інструменти переранжувати країни за даними будь-якої з колонок, якщо клікати по відповідним стрілкам у їх назвах. Наприклад найбільша кількість заражень і смертей у перерахунку на 1 мільйон населення (колонки «Tot Cases/1M pop» і «Deaths/1M pop») показує маленьку країну Сан-Маріно, де хоч і немає і близько  мільйону населення, але у такому перерахунку виходить, що впіймали б таку пошесть 14 тис. 382 чол/ 1 млн. населення (а це майже 1,5%) а померло  у такому ж перерахунку 1179 чоловік. Якби б ми мали б такі ж показники, то наші показники за всю Україну були б 575 тис. 280 чол. заражених та 47 тис. 160 чол. померлих.
 
     Не думаю, що наша статистика бреше аж настільки. Станом на 22 квітня нашою країною подані наступні числа:

     Навмисно вибрав вирізку з сусідніми країнами, щоб ви побачили, що якщо ранжування проводиться лише по загальній кількості захворівших, то дані по сусідах відрізняються дуже суттєво. У всякому разі розрахункові числа відносно Сан-Маріно відрізняються більше ніж на два порядки. Цьому в принципі є пояснення. Сан-Маріно знаходиться у епіцентрі італійської епідемії, там інша густота населення, вони почали епідемію раніше і невчасно ввели карантин, ігнорування італійцями безпечною дистанцією спілкування, ну і відсутність у нас всеохоплюючого тестування. У нас на мільйон населення проведено аж 1544 тести, у лідера Ісландії 130312 тестів, а у тої ж Сан-Маріно 55171 тест. Правда є різниця?
 
     Оскільки мені здалось, що наведених у таблицях даних недостатньо для висновків, я спробував порахувати ще деякі, похідні від наведених у таблиці. Одразу наведу їх числові дані вцілому за Європу і за Україну, щоб зрозуміти наскільки наші показники відрізняються. Умовно їх назвемо:
 
     «Коефіцієнт одужання» - це просто співвідношення між кількістю тих, що пройшли до підсумку вижив (одужав)/ помер. Вцілому за Європу він складає (поки що) – 3,24, ми маємо 423/174=2,43. Це власне цифра, що характеризує ефективність системи охорони здоров’я країни у справі лікування хворих. Можна було б сказати, що у нас все дуже погано, оскільки у лідерів цей коефіцієнт становить Австрія – 22,2, Німеччина – 18,7… Але ж Італія – 2,17, Франція – 1,9, Бельгія – 1,5, а Швеція взагалі – 0,28. Правда це не самі бідні країни?
 
     Не знаю, чи можна звинувачувати нашу медицину, але по сусідах цей коефіцієнт складає: Польща – 3,55, Румуня – 4,59, РФ – 8,61, Білорусь – 13,2, Молдова – 7,47, Словаччина – 20,3, Угорщина – 1,31. Просто незрозумілий розбіг у показниках. Може тому Великобританія і Нідерланди не дають можливості порахувати цей коефіцієнт взагалі.
 
     Цікаво подивитись просто на цифри кількості захворівших та померлих на 1 млн. населення по різних країнах. Якщо брати вцілому за Європу (770 млн. населення) то маємо цифри:
1517 захворіло/1 млн. населення і трохи більше 144 чоловік з них вже померло.
 
     Далі мені здалася цікавою цифра – співвідношення цих чисел, що по Європі складає 9,5% (середня температура по лікарні). Чесно кажучи, вона видлубана з носа, але може характеризувати швидкість наростання епідемії і ефективність лікарень та введення карантинних заходів будь-якої країни. Дивіться що у мене вийшло (три цифри через дріб) для прикладу:
Україна – 151/4/2.6%;
Білорусь – 771/6/1%;
РФ – 397/4/1%;
Молдова – 689/19/2,8%;
Румунія – 505/27/5.3%;
Польща – 269/11/4%;
Словаччина – 228/3/1,3%.
Взагалі, якщо дивитись на карту, то вийшла цікава картина. По країнам, де щеплення БЦЖ було обов’язковим ці числа знаходилисьу межах (даю крайні показники):
Естонія – 1175/33/2,8%;
Білорусь – 771/6/1%;
Греція – 231/12/5,2%;
І чомусь випала з усереднених меж Угорщина – 224/23/10,3%.
А от країни, де такого щеплення ніколи не велось показники:
Італія – 3098/415/13,4%;
Бельгія – 3614/540/15%;
Нідерланди – 2033/237/11,7%.
 
     Просто разюча різниця… НМД вона свідчить не тільки про те, що ці країни раніше розпочали і там більший рух населення, але схоже швидкість перебігу захворювання з летальністю там вища.
 
     З країн, де щеплення БЦЖ все ж хоч і не обов’язково, але проводилось «лідери» Великобританія – 13,6%, Франція – 13,4%, Швеція – 12,1%, Іспанія – 10,4%... Всі інші далеко позаду від 6% (Швейцарія) і нижче, аж до 2,5% (Норвегія).
 
     До речі, я помітив, що наведена мапа, схоже, бреше. Країни, що раніше входили до соц.табору Словенія, Словаччина, Боснія, Чехія і т.д. мають порівнювані показники по всїх чотирьох параметрах з іншими (на порядок нижче, ніж у Бельгії).
 
     Побачимо, як буде далі…
 
     Пи.Си.
 
     Ну і наостанок. Думаю, що сьогоднішнє збільшення знову виявлених за добу хворих з 467 до 578 в Україні ще ніяк не пов’язане з Великоднем. Це нам поки що Вербна неділя гикнулась. А через тиждень матимемо ще один значний плюс.
 
© инженегр [23.04.2020] | Переглядів: 2225
Мітки: #Зеленський 

2 3 4 5
 Рейтинг: 37.0/43

Коментарі доступні тільки зареєстрованим -> Увійти через Facebook



programming by smike
Адміністрація: [email protected]
© 2007-2024 durdom.in.ua
Адміністрація сайту не несе відповідальності за
зміст матеріалів, розміщених користувачами.

Вхід через Facebook