для старих юзерів
пам’ятати
[uk] ru

Корна, БЦЖ і цифри....


Корна, БЦЖ і цифри....
     Нещодавно потрапила на очі стаття і мені захотілось перевірити викладені в ній статистичні дані, оскільки там вони здаються надто сміливими і застарілими.
 
     Згідно вибірки аналізувався стан справ з заражуваності коронавірусом в країнах світу виходячи з гіпотези про вплив протитуберкульозних щеплень (БЦЖ) населення на ймовірність бути зараженим і померлим від пандемії COVID-19.

     Виходячи з графіків наведених у статті станом на дату обробки даних (сама стаття опублікована 9 квітня) мався суттєвий розбіг даних щодо захворюваності та смертності населення по країнах, де щеплення БЦЖ обов’язкове і навпаки. За результатами (ви можете побачити ці дані) виходило, що ймовірність підхопити COVID-19 для наших громадян (у нас ці щеплення обов’язкові) у 7,4 рази менші ніж у середньостатистичного американця і в16 разів вищі шанси не померти (якщо брати цифру від всього населення країни).
 
      Сам підхід порівняльного аналізу мені здався цілком розумним, оскільки якщо сумуються дані по декільком країнам то системні викривлення статистичних даних по одній-двох з них не повинні суттєво впливати на істотність висновку. Крім того при такому підході можна нехтувати початком епідемії, оскільки в обох групах є країни, що стартували раніше та пізніше.

     Загальний підхід до щеплення БЦЖ для різних країн можна побачити з карти.
 
      Оскільки у мене виникло питання, наскільки дані Авторів залишились коректними я перерахував їх станом на сьогодні 13 квітня. І ось що у мене вийшло:
 
1. США, Канада,Італія, Нідерланди, Бельгія та Ліван в сумі мають 465,5 млн. населення. Всього заразилось на сьогоднішній день в них 752,98 тис. чол., з них померло 49,283 тис. чоловік. Тобто на 1 млн. населення у цих країнах на даний момент заражені 1617 чоловік і померло (поки що) тільки 91 чоловік.
 
2. По Китаю, Півд. Кореї, Японії, Тайваню, Сингапуру, Малайзії, ОАЕ, Ірану, Кувейту, Іраку, Греції, Румунії, Хорватії, Росії, Алжиру і Бразилії (загальна чисельність населення 2 млрд. 214,8 млн. чол.) у мене вийшли число захворювань 232,2 тис. чол (106 чол/ 1 млн. населення) і померло 9273 чол ( 41 чол./1 млн.) В десять з лишнім разів менша ймовірність захворіти, та більше ніж у два рази - померти.
 
3. При цьому, хоч таке число і не коректне, оскільки не можна брати відсотки померлих до кількості захворілих, але для оцінки тенденції все одно показово, що в першій групі країн вже померло від кількості захворілих 6,5%, а в другій групі цей відсоток склав 3,9%.
 
     Правда цікаво?
 
     А потім я спробував викинути з другої групи три найбільш підозрілих (з точки зору довіри до їх статистики) країни – Китай, Іран і Росію. В сумі населення по цій групі тоді склало 581,6 млн. чол. і вийшло в розрахунку на 1 млн. ще краще:
- Захворіло всього 65,9 тис. чол, що значить 113,3 чол/ 1 млн.
- Померло 1343 чоловіки, що складає 2,3 чол./1млн. населення.
- Відносна смертність склала тільки 2%.
 
     Виходить, що все-таки якийсь позитивний наслідок від отриманих нами в дитинстві щеплень проглядається.
 
     У кого є час і натхнення можете ці дані перевірити на прикладі країн Європи (див. карту). Думаю, що результат буде подібним.
 
     Виходить, що бути українцем, з точки зору виживання у цій ситуації, не так вже й погано…
© инженегр [13.04.2020] | Переглядів: 2937

2 3 4 5
 Рейтинг: 37.7/47

Коментарі доступні тільки зареєстрованим -> Увійти через Facebook



programming by smike
Адміністрація: [email protected]
© 2007-2024 durdom.in.ua
Адміністрація сайту не несе відповідальності за
зміст матеріалів, розміщених користувачами.

Вхід через Facebook