для старих юзерів
пам’ятати
[uk] ru

Чому інфляція в Україні знижується?


Чому інфляція в Україні знижується?
На сторінках ДД активна частина авторів та коментаторів постійно тримають в полі зору стан державності України та активно за його переживають. Треба назвати і реальні об’єктивні числа та їх вплив на свідомість населення та можливі тенденції у майбутньому.
Для полегшення таких оглядів я підібрав кілька думок на окремі показники, що і пропоную небайдужим читачам та активним будівникам комунізму, развітова соціЯлізму чи буржуазного волюнтаризму із різними там відхиленнями. Але ось такі дані є вже у ЗМІ.
 
В ЗМІ вже повідомляли про рівень інфляції , яка склалася в 2019 р. – 4.1 %. Але системних аналізів такого явища не спостерігається. Окремі пояснення появляються, але обмежуються переважно частковими висновками.
Але цікаво пояснити, за рахунок чого інфляція із 13.8 % за 2017 р. зменшувалася до 9,8 % за 2018 р. і, раптом, вона стала  рівною у 4.1 % за 2019 р.
 
Звичайно, в першу чергу напрошується відповідь, що суттєво знизився курс валют і гривня зміцнилася із 27,7 грн/дол. в 2018 р. до 23-24 грн в останні місяці.
Свій вплив проявило і зниження ціни газу із 8,55 грн/куб.м до 6,3-6.90 грн в останні місяці.
Все ж таки в таких поясненнях треба особливу роль віднести до ЗБІЛЬШЕННЯ продажі валюти населенням та зменшенням їх купівлі. Адже наша статистика офіційно називає, що за весь 2019 р. населення продало 14943 млн дол., а купили тільки 14766 млн із різницею в 176,8 млн дол.
 
Хоч треба визнати, що є різні дані за ці операції. От можна знайти, що тільки в грудні 2019 р. населення України продало комерційним банкам готівкової валюти на 1668,6 млн доларів (в еквіваленті) і купило на 1487,1 млн доларів.
Звичайно, в цьому напрошується і питання – ЧОМУ НАСЕЛЕННЯ ПРОДАЄ валюту? І відповідь однозначна – не вистачає доходів і витрачаються заощадження.
Довго і активно в Україні обговорювали ситуацію, коли курс гривні зміцнювався, а ціни не зменшувалися. Очевидно, що такі процеси взаємопов’язані, але носять коректуючий вплив із певним проміжком в часі.
 
Що очікувати нам в майбутньому? Очевидно, що такі позитивні тенденції треба посилити і направити у не зворотньому напрямі. Хоч також треба розуміти, що багато зусиль буде прикладено, щоб показати тимчасовий характер і ускладнити стан.
© dobryj5 [11.01.2020] | Переглядів: 520

2 3 4 5
 Рейтинг: 29.9/42

Коментарі доступні тільки зареєстрованим -> Увійти через Facebook



programming by smike
Адміністрація: [email protected]
© 2007-2024 durdom.in.ua
Адміністрація сайту не несе відповідальності за
зміст матеріалів, розміщених користувачами.

Вхід через Facebook