для старих юзерів
пам’ятати
[uk] ru

ОБМІН ПОЛОНЕНИМИ


ОБМІН ПОЛОНЕНИМИ
      У ході саміту лідерів нормандської четвірки 9 грудня 2019 року було домовлено про обмін полоненими за формулою "всіх на всіх".  Напередодні обміну українська сторона розпочала юридичну очистку людей із таких списків. Зокрема, більшість із них відпускали під особисте зобов’язання, також вони були помилувані указами президента. Більшість українських громадян розуміли, що обмін полоненими стосується власне ПОЛОНЕНИХ під час бойових дій на Донбасі, тому дивує – як у список тих, кого віддає українська сторона, потрапило кілька беркутівців, що брали участь у розгоні майдану. Яке відношення мають ці особи до подій на Донбасі?  
 
     Також викликає подив той факт, що  до списків на обмін включили також організаторів теракту під час Ходи гідності у Харкові, де загинуло четверо осіб. Суд встиг оголосити організаторам теракту Володимиру Дворнікову, Віктору Тетюцькому та Сергію Башликову вирок – довічне ув’язнення, і одразу ж відпустив. На Запоріжжі відпустили фермера Миколу Бутрименка, який влітку 2014 заманив у пастку українських десантників, які намагалися врятувати пілотів, збитих бойовиками над Сніжним. Група спецпризначенців зупинилася в селі, у себе в ангарі їх і прихистив Бутрименко. А потім привів туди бойовиків. Українців розстріляли з танка та великокаліберної зброї, 10 загинули, ще 7 потрапили в полон. Натомість адвокат багатьох ув’язнених за сепаратизм, держзраду та участь у "Л/ДНР" Валентин Рибін повідомив, що зі сторони сепаратистів також були звільнені ув’язнені особи, які затримані не під час бойових дій на Донбасі, як, наприклад  фігурант справи щодо заворушень в Одесі 2 травня 2014 року Сергій Долженков чи українка  Дар'я Мастікашева, яка була підозрювана у державній зраді. Вона цивільна дружина ексохоронця російського політика Бориса Березовського, її звинувачували в тому, що вона вербувала в Україні диверсантів. Таким чином, до списків з обох сторін потрапили особи, які не мали відношення до бойових дій на Донбасі, і хто був ініціатором цього поки що невідомо.
 
     Найбільше обурення викликало звільнення п’яти беркутівців, що брали участь у розгоні майдану. Президент В. Зеленський це прокоментував так:  «Щодо беркутівців – це умови цього обміну. Ми забирали наших героїв. Це складне було рішення. Рішення політичне. Це правда. Я вважаю, що наші бійці, наші військові, наші журналісти — вони всі є герої. І я впевнений, що для нас пріоритет — повернути наших людей. Я з повагою ставлюся до всіх батьків і родичів, які втратили близьких на майдані. Ми, на жаль, не можемо повернути тих, кого вже немає, але ми могли повернути живих. І я впевнений. що це пріоритет. Я вам більше скажу: якби у мене було 100 беркутівців і запропонували одного розвідника, я б їм віддав 100 беркутівців і повернув би живого розвідника. П’ять беркутівців були без вироків п’ять років, двоє під домашнім арештом. Не такі, як наші - не худі, не биті іншими людьми, а нормально, дуже непогано жили п’ять років. Троє беркутівців були в СІЗО без вироку суду, якщо б вони залишились, ми б не отримали наших розвідників, хлопців, які були в Дебальцевому. Для мене вони герої, якщо б ми залишили беркутівців, навіть якщо б був вирок суду, вони б отримали п’ять-шість років. Ми повертаємо живих людей".
 
    Звичайно, таке пояснення Зеленського є неоднозначним і має підстави для критики на адресу Зеленського з боку будь-кого, тільки не з боку Петра Порошенка і його порохоботів. На  конкретних фактах поясню чому:
 
1. Коли Порошенко балотувався у президенти, то наголошував, що покарання винних у силовому розгоні майдану і розстрілах небесної сотні є одним з ПЕРШОЧЕРГОВИХ завдань. Тому питання до Порошенка: скільки беркутівців він покарав за 5 років?
2. Більшу частину цих злочинців, включно з заступником командира «чорної роти» Беркуту Садовніковим , Порошенко відпустив до РФ без жодного обміну, їх просто відпустили із СІЗО, і вони, як вільні люди, спокійно виїхали на ПМЖ до окупантів.
3. Віталій Купрій, який був черговим комендантом КМДА під час революції гідності, розповів – чим займався Порошенко під час майдану: https://www.facebook.com/kupriyofficial/videos/2226608490722762/
4. У розгоні майдану брали участь різні підрозділи спецпризначенців : «Беркут», «Титан», «Сокіл» і «Грифон». Про стосунки Порошенка з ними під час майдану яскраво свідчать ось ці фото:


 
При демонстрації подібних фактів порохоботи відповідно до посадових інструкцій часто гавкають, що це фейк чи фотошоп, тому одразу даю посилання на джерело і автора  фото – Святослава Циголко:

http://www.theinsider.ua/rus/politics/52a5549790344/
http://i.theinsider.ua/images/doc/8/d/8d57516-1455020-468312893278245-1208547084-n.jpg
 
5. Порошенко робив все для, того, щоб винні у розгоні майдану не були покарані. Для того, щоб їх «відмазати», він придумав схему, за якою відправляв їх  у короткочасне відрядження в АТО, щоб була потім підстава сказати, що вони нібито своєю «кров’ю змили свою вину».  Порошенко пояснив, чому  "беркутівці" після подій на Майдані мають право на захист:
https://www.unian.ua/politics/989225-poroshenko-poyasniv-chomu-deyaki-berkutivtsi-pislya-podiy-na-maydani-mayut-pravo-na-zahist.html
Чи пролилася хоч одна краплина їхньої крові у цьому відрядженні, на відміну від крові небесної сотні, ми не знаємо, але цю «відмазку» порохоботи проковтнули з великим апетитом.
 
© Даяна [01.01.2020] | Переглядів: 1675

2 3 4 5
 Рейтинг: 31.8/50

Коментарі доступні тільки зареєстрованим -> Увійти через Facebook



programming by smike
Адміністрація: [email protected]
© 2007-2024 durdom.in.ua
Адміністрація сайту не несе відповідальності за
зміст матеріалів, розміщених користувачами.

Вхід через Facebook