для старих юзерів
пам’ятати
[uk] ru

ЩО ТАКЕ ЕКОНОМІКА, ФІНАНСИ, ГРОШІ. В ЧОМУ ЇХ СУТНІСТЬ ТА ВІДМІННІСТЬ


ЩО ТАКЕ ЕКОНОМІКА, ФІНАНСИ, ГРОШІ.  В ЧОМУ ЇХ СУТНІСТЬ ТА ВІДМІННІСТЬ
Так вийшло, що в ході полеміки високоінтелектуальними термінами із примітивізмом мислення, ми вийшли на ряд питань щодо термінів, яких переважна більшість коментаторів на ЛД, а тим більше на ДД, не розуміє.
В короткому коментарі такі пояснення важко зробити, тому вийшла ідея дати пояснення в окремому ІМХО. Я розумію, що «ЕКОНОМІЧНУ ЕНЦИКЛОПЕДІЮ» не всі бачили, а тим більше читали. Так само «ТЕОРІЮ ФІНАНСІВ» чи «Державні фінанси» Василика О.Д. чи інших авторів.
Не всі цікавилися такими питаннями в силу різних причин, так само, як скажімо, агроном М. Добрий. Тому і пропонується коротенька інформація про дані питання чудово описаними у названих джерелах.
Отже, що ми розуміємо під наукою ЕКОНОМІКИ? Класика нам дає визначення, що економіка – це наука про використання обмежених природних ресурсів людиною на її благо. Економіка, як наука найбільш повно проявляється саме в ЕКОНОМІЧНІЙ СИСТЕМІ.
Економічна система — сукупність усіх видів економічної діяльності людей у процесі їх взаємодії, спрямованої на:
- виробництво;
- обмін;
- розподіл;
- споживання, товарів, робіт і послуг;
- на регулювання економічної діяльності;
- господарську діяльність.
 
В економічній системі завжди виявляється організованою, скоординованою тим чи іншим чином, тому економічна система має складну структуру, яка утворюється в процесі взаємодії окремих елементів, якими є:
- продуктивні сили(людина, працівник);
- техніко-економічні та організаційно-економічні відносини (науково-технічний розвиток, досягнення науки і техніки і т.д.);
- виробничі відносини або відносини економічної власності;
- господарський механізм.
Ми тут не будемо деталізувати за всіма аспектами економіки та економічної системи. Зупинимось на ось цих коротких характеристиках.
 
Тепер перейдемо до визначення сутності фінансів. Фінанси – це відносини власності до формування, розподілу і перерозподілу грошових ресурсів. Наука визначає ФІНАНСИ як економічну категорію по її основних 3-ох ознаках:
1. фінанси завжди мають грошову форму вираження. Про які фінанси (відносини) ми не говорили, ми маємо на увазі гроші – податки, зарплата, пенсії;
2. Фінанси носять завжди розподільчий і перерозподільчий характер;
3. Фінанси мають ресурсний, фондовий характер (бюджет державний, бюджет ПФУ, амортизаційний фонд, нерозподілений прибуток і т.д.).
 
Коротко говорячи, фінанси нам дають розуміння механізми як розподіляється ВВП, як формується і розподіляється бюджет і т.д.
 
Хоч фінанси завжди мають грошову форму вираження, але наука чітко розмежовує тлумачення ГРОШЕЙ і фінансів. Гроші найбільш повно характеризуються через їхні 5 основних функцій:
1. Загальний еквівалент (оцінка товару, роботи, послуги);
2. міра вартості товару (роботи, послуги);
3. засіб накопичення;
4. світові гроші;
5. засіб обігу.
 
Тобто, фінанси ми розуміємо як відносини до грошей, які формуються і розподіляються у фондах, а гроші – як товар на ринку.
 
Економічна система найбільш повно проявляється у ринковій економіці. Тому розрізняють економічні системи:
1. командно-адміністративна (планова радянська);
2. ринкова (організовує виробництво РИНОК – попит і пропозиція);
3. Змішана, коли частково є вплив держави із ринковими елементами організації виробництва.
 
Ось так коротко треба розуміти дані питання. І не треба в одному кошику тлумачити економіку та фінанси. Особливо, фінанси та гроші.
© dobryj5 [03.10.2019] | Переглядів: 2184

2 3 4 5
 Рейтинг: 27.0/36

Коментарі доступні тільки зареєстрованим -> Увійти через Facebook



programming by smike
Адміністрація: [email protected]
© 2007-2024 durdom.in.ua
Адміністрація сайту не несе відповідальності за
зміст матеріалів, розміщених користувачами.

Вхід через Facebook