для старих юзерів
пам’ятати
[uk] ru

Історичне дежавю


Історичне дежавю
    Спіраль історії України.
    Вивчаючи історію в школі, часто задумувався: чому наші предки допускали зміну вектору розвитку України, не роблячи ніяких висновків з попередніх промахів. Щоразу наступали на одні й ті ж граблі... Хотілося вернутись в минуле і все виправити. Просвітити ті покоління про помилки, що вони допускають.
    Проте, спостерігаючи сучасність та безкінечні повтори одних і тих же "граблів", розумію, що відсутність критичного мислення в стратегічних питаннях, здатності  вчитися на власних помилках, наївна незахищеність до популістських обіцянок та сліпа віра в "месій" - це все складові карми українців, яка періодично захоплює голови критичної більшості населення.
    Єдине, що радує: спіраль продовжується крутись і, дай Боже, щоб хай не просто, але Україна продовжувала існувати (бажано незалежною державою).
 
   Тепер про актуальне: надіюсь події 100-річної давності не лише в мене викликають відчуття дежавю і напрошуються паралелі з сучасними подіями формування ПОВНОЦІННОЇ незалежності держави - Україна.
    Відразу зазначу, що "ідеальних" постатей не було ні тоді, і не спостерігаються зараз (особисто я не здатний фанатіти від будь кого).
    З аналогій сучасності - Порошенко, який ввібрав здобутки Скоропатського в сфері розвитку культури  (мова, віра), успішної міжнародної політики та армії. З іншого боку - Порошенко допустив (не вилікував) корупцію (яка була властива Директорії).
    Розглянемо також сучасного аналога харизматичного анархіста Махна (майже земляка Зе ;)) .
     Махно як і Зе мають багато спільного:
    1) здобули політичну популярність граючи на протестних настроях широких верств населення (крім інтелігенції) проти діючої влади.
    2) пропагували утопічний популізм (анархічна федереція і серіал "слуга народу") та радикальне "лінчування" чиновників.
    3) без спеціальної освіти, але стали визнаними професіоналами у сферах, які знадобились для старту політичної діяльності (Махно - у військовій справі, Зе в інфоманіпуляціях через ЗМІ), мали сильну харизму, але обидва були повними профанами у конструктивних державотворчих процесах  
    4) обидва не ставили в приорітети розвиток національної ідеї, як обєднувального ядра суспільства і держави (хоча Махно був українцем, а Зе євреєм)
      5) Махно довірливо дозволив москалям використати себе в їх війні по завоюванню України. В інфо війні Зе також видна явна підтримка москви. Тому таке неоднозначне ставлення як до Махна, так і до Зе.
     Єдина принципова відмінність між ними: Махно був ідейним і самостійним, а Зе актор-маріонетка в чужих руках.  
     Хочу помилятись, але факти показують подібну динаміку... Життя покаже ;)
© ValKar [20.04.2019] | Переглядів: 3045

2 3 4 5
 Рейтинг: 36.1/27

Коментарі доступні тільки зареєстрованим -> Увійти через Facebook



programming by smike
Адміністрація: [email protected]
© 2007-2024 durdom.in.ua
Адміністрація сайту не несе відповідальності за
зміст матеріалів, розміщених користувачами.

Вхід через Facebook