для старих юзерів
пам’ятати
[uk] ru

Фабрика смерті. Як Сталін запустив масові репресії


Фабрика смерті. Як Сталін запустив масові репресії
Йосиф Сталін кермував «Червоною державою» 32 роки. За цей час він та його послідовники просто взяли і без вагомих на те причин знищили мільйони людей. Зокрема історик російської академії наук Віктор Земськов, дослідник демографічних наслідків сталінського терору наводить такі цифри:
 
Засуджено — 3, 77 мільйони людей
До вищої міри покарання — 765 тисяч
У книзі своїй книзі «Велика брехня XX століття» Земськов пише, що найбільша кількість засуджених знаходилась у ГУЛАГу в 1950 році — 2,56 млн осіб.
 
Деякі історики з такими цифрами не погоджуюся, і відкрито говорять, що Земськов навмисне применшив кількість жертв Сталінських репресій. Приміром, головний радянський політв’язень Oлександр Солженіцин, маючи за плечима чималий досвід «сидіння у концтаборах», провівши дослідження наводить цифру у 66 мільйонів людей.
 
Куди менші цифри наводить американський історик Тімоті Снайдер. Ще в 2011році він писав:
 
— Загальне число цивільних, убитих сталінським режимом, наближається до шести мільйонів — безперечно, це страхітливо велика цифра.
 
Заслужений професор Гавайського університету, автор терміна і концепції демоциду, історик та дослідник Рудольф Руммель в одній зі своїх 24 наукових праць «Смертельна політика: Радянський геноцид і масові вбивства з 1917 року», посилаючись на чисельні джерела, фахово обґрунтовує розрахунки та вказує кількість людських жертв серед цивільного населення за період правління Йосипа Сталіна в розмірі 51 млн 755 тис. осіб, з яких близько 40 мільйонів померло або було вбито в таборах ГУЛаг.
 
Якщо взяти до порівняння нацизм, то за словами того ж Тімоті Снайдера, німці знищили близько 11 мільйонів людей. Якщо подивимося на максимально можливу цифру кількості жертв голокосту, то це – 6 мільйонів людей. Як бачимо, такі цифри і близько не стоять із цифрами жертв Сталінського режиму.
 
Як Сталін щапустив масові репресії та як його механіхми працювали у регіонах, читайте на сторінках журналу Артефакт:
 
https://artefact.org.ua/history/fabrika-smerti-yak-stalin-zapustiv-masovi-represiyi.html
© Роман Коржик [30.01.2019] | Переглядів: 1805

2 3 4 5
 Рейтинг: 36.8/15

Коментарі доступні тільки зареєстрованим -> Увійти через Facebook



programming by smike
Адміністрація: [email protected]
© 2007-2024 durdom.in.ua
Адміністрація сайту не несе відповідальності за
зміст матеріалів, розміщених користувачами.

Вхід через Facebook