для старих юзерів
пам’ятати
[uk] ru

ІНВЕСТИЦІЙНИЙ БУМ ЯК ПРИКЛАД УСПІШНОГО ПРЕЗИДЕНТСТВА


ІНВЕСТИЦІЙНИЙ БУМ ЯК ПРИКЛАД УСПІШНОГО ПРЕЗИДЕНТСТВА
        Після того, як Петро Порошенко урочисто і помпезно під об’єктивами телекамер перерізав стрічки, відкривши цим самим відремонтовані шматки автодоріг, відремонтовані гуртожитки, школи, спортивні майданчики і  сільські фельдшерсько-акушерські пункти та автобусні зупинки , нарешті дійшла черга і до демонстрації грандіозних економічних перемог міжнародного значення.  Так,  недавно одна з шведських фірм за словами Петра Порошенка продемонструвала факт справжнього інвестиційного буму. Ця подія для України стала такою важливою, що Президент П.Порошенко знайшов час зустрітися  з менеджером цієї фірми, для того, щоб розповісти своїм майбутнім виборцям про грандіозні успіхи нашої держави на прикладі  цієї шведської фірми.

 
        Отож, мова йде про фірму ІКЕА, яка вирішила відкрити в Україні кілька магазинів меблів для ширпотребу, які відрізняються своєю дешевизнею. Фірма має магазини у багатьох країнах світу, найбільші їхні магазини знаходяться у Кореї і Китаї. Меблі зроблені з ДСП. Їх у  розібраному стані запаковано в компактні картонні коробки, придатні для транспортування у багажнику легкового автомобіля, і покупці їх збирають удома самостійно. У кожному магазині є ресторан, де пропонують недорогий сніданок, шоколад і фруктові напої. Незважаючи на те, що  меблі розроблені в Швеції, вони в основному виробляються в країнах, що розвиваються, де є дешева робоча сила, щоб знизити витрати. (джерело - Вікіпедія).
  

 
          Отож, слід очкувати, що, як доказ успішного президентства Порошенка, на український ринок у пошуках дешевої робочої прийдуть і інші фірми, які будуть випускати для бідного українського населення, наприклад, дешеві красиві гроби з ДСП чи якісь замінники хліба на основі відходів харчової промисловості.   Це, звичайно саркастичне перебільшення, тим паче, що Порошенко у своєму спічі  у контексті інвестиційного буму згадав електорату і про інвестиції Саудівської Аравії, хоча сам він до цього і не був причетний. Мова йде про те, що аравійська фірма  SALIC UK Ltd (Saudi Agricultural and Livestock Investment Company) викупила українську агрофірму «Мрія» , яка через незмогу розплатитися з кредиторами оголосила дефолт, власник втік за кордон, тому кредитори вирішили продати фірму.
           Партнер компанії Kreston GCG, що представляє в Україні міжнародну мережу аудиторських і консалтингових компаній Kreston International, зазначив, що «придбання "Мрії" для саудитів є не просто інвестицією, а частиною державної стратегії, спрямованої, на забезпечення продовольчої безпеки рідної країни. З огляду на місцеві кліматичні проблеми - це цілком логічне припущення».
          Далі він продовжує, що це підтверджує і присутність на церемонії підписання угоди президента Петра Порошенка:  "Якби це було  питання лише бізнесу, чи глава держави став би витрачати свій час на те, що приїхати і потиснути руки учасникам угоди ?" Але тут експерт помилився, бо вочевидь не стежить за піар-кампанією Президента, який тисне руки і перерізає стрічки навіть на відремонтованому шматку дороги чи відремонтованому гуртожитку, не кажучи про поодинокі випадки інвестицій в українську економіку, які можна зручно подавати як приклад надзвичайного інвестиційного буму, що навалився на нашу країну завдяки Петру Порошенку.
  
 
       Прихід на український ринок іноземних компаній, яким вигідна дешева робоча сила, як і ріст іноземних інвестицій, безперечно є позитивним фактором, однак це не повинно бути приводом для дешевого піару Президента, який такі буденні речі подає як інвестиційний бум, що завдяки йому навалився на країну.
 
       Насправді прямі іноземні інвестиції в Україну за 7 місяців 2018 року зменшилися на 26%, а в порівнянні з аналогічним періодом 2016 року — інвестиції скоротилися майже в 2 рази.  Тож, коли не брати до уваги слова Порошенка про інвестиційний бум, а подивитися фактам у вічі на сайті Мінфіну, то бачимо, що у графіку прямих іноземних інвестиції в Україні навпроти 2016 року стоїть цифра 3284, а навпроти 2017 року – 2202, а навпроти 2018 – 1121,  тож вихід на український ринок якихось двох-трьох фірм в цілому ситуацію не змінить.
https://index.minfin.com.ua/ua/economy/fdi/2018
        Тут же, на сайті Мінфіну зізнаються у наступному:  «Наостанок наводимо щоквартальний графік надходження прямих іноземних інвестицій в економіку України за останні 10 років. Бачимо, що не бачимо ніякої закономірності, будь-яка систематичність відсутня. Лікарі, дивлячись на отакий графік температури, зазвичай діагностують тропічну лихоманку". Тож річна статистика, тим паче тривала, є більш показовою, і ніякого інвестиційного буму за останні два роки там і близько не видно.
© Даяна [14.10.2018] | Переглядів: 3145
Мітки: #Порошенко 

2 3 4 5
 Рейтинг: 36.4/46

Коментарі доступні тільки зареєстрованим -> Увійти через Facebook



programming by smike
Адміністрація: [email protected]
© 2007-2024 durdom.in.ua
Адміністрація сайту не несе відповідальності за
зміст матеріалів, розміщених користувачами.

Вхід через Facebook