для старих юзерів
пам’ятати
[uk] ru

Роттердам - плюс, совість - мінус.


Роттердам - плюс, совість - мінус.
      Напередодні минулих президентських виборів Петро Порошенко у Відні заручився підтримкою ригівських спонсорів Дмитра Фірташа і Сергія Льовочкіна.  Одразу після цих переговорів раптово в кошару Порошенка від його конкурентів без жодних адекватних пояснень перебігло ціле стадо овець (Турчинов,  Яценюк,  Аваков,  Пашинський, Парубій, Ємець , Денисова,  Петренко,  Гриневич,  Головко,  Матейченко,  Пишний,  Бурбак, Хміль,  Апостол,  Лунченко та ін.)
Як сказав пізніше Д. Фірташ, «Ми отримали, що хотіли: Порошенко став президентом, Кличко став мером.»

Що хотів чи взяв за свої послуги олігарх, невідомо, але не прогадав. Лише на одній девальвації  банк Порошенка заробив 86,5 млн., а банк Фірташа - 4,5 мільярда.
Однак зараз Дмитро Фірташ шкодує, що, вручив булаву Порошенку.   І в цій ситуації Порошенко зацікавлений у нових союзниках.
 
      Оскільки з Коломойським у Петра Олексійовича не склалося, найбільш впливовим олігархом залишається Ринат Ахметов, чию допомогу на наступних виборах також треба чимось компенсовувати.  І тоді ці два компаньйони розробили так звану формулу «Роттердам +», згідно з якою Ахметов своє прихватизоване у держави українське вугілля повинен продавати нам  по ціні, неначе воно куплене нами не в Україні, а у Роттердамському порту.  Порошенко з Ахметовим в ціну вугілля  заклали вартість його доставки з Роттердама, хоча звідти жоден вагон вугілля не приїхав.  А така доставка з нашої кишені коштує 15 доларів за кожну тонну.
 
         Причому Петро Олексійович не лише не збирається виконувати обіцянку по продажу свого бізнесу, але й активно його розширює на посту Президента країни.  
І зараз енергетична галузь його теж зацікавила. За роки президентства Петро Порошенко став фактичним співвласником компанії ДТЕК Ахметова. Сталося це шляхом скуповування євробондів ДТЕК і боргів компанії перед міжнародними банками.
 
       Нацкомісію з питань регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг, який затверджує тарифи, на той час очолював екс-менеджер "Рошену" Дмитро Вовк, тож заволодіти контрольною частиною інших голосів не становило труднощів. Це і призвело до появи формули "Роттрердам +".   Таким чином, народу викручує руки з одного боку олігарх Ахметов, який контролює приблизно 80% енергогенерації, а з іншого – олігарх Порошенко, який контролює НКРЕКП і затверджує вигідні для Ахметова тарифи. В результаті  у них мільярди гривень чистого додаткового прибутку на рік.
 
      Екс-член Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) експерт Андрій Герус з цього приводу сказав наступне: «Вугілля компанії ДТЕК закладається в українські тарифи на 20-40% дорожче, ніж вартість вугілля в будь-якому порту світу. "В Україні 85% всього вугілля видобувається ДТЕК Ахметова. 80% теплової генерації, де це вугілля спалюється для виробництва електроенергії, також належить ДТЕК. А саме це єдиний конкурентний сегмент ринку, де є цінові заявки, є елементи конкуренції. Більш того - це єдиний ринок в поточній моделі енергосектору. Решта видів генерації працюють за заздалегідь встановленим тарифам. Сама по собі монополія - не злочин, важливі її наслідки. Що ми маємо з вугіллям? Його якість у нас нижча, ніж в світі, але ціна на 20-40% вища, ніж у будь-якому порту світу. Ціна електроенергії від нашої теплової генерації на 35% дорожча, ніж ціна на біржі в Угорщині, де ми б могли купувати її, але чиновники повністю заборонили імпорт. Велика частина грошей від третього, четвертого і п'ятого етапів підвищення по формулі «Роттердам + » пішло ДТЕКу. Тепер вони продають своє вугілля і свою електроенергію на 130% дорожче. Але перехресне субсидування не ліквідували, якість послуг кращою не стала, вугілля на складах більше не стало, а зарплати шахтарів виросли менше, ніж рівень інфляції. Так у чому реформа такого підвищення тарифів? ", - запитує експерт.
 
        Оскільки за роки незалежності України енергетична галузь, як одна з найбільш прибуткових,  з відкатами були передана у приватні руки, то тепер держава і залежна від окремих людей, які навіть не погребують шантажем заради своїх надприбутків. А оскільки кандидатам у Президенти важлива допомога таких людей, то Порошенко допомагає і власникам газових родовищ, де одним з співвласників є також Ринат Ахметов.
        Населення споживає 117 млрд. кубів газу, а власний український видобуток становить 116 млрд. кубів.  Тобто, за кордоном для населення достатньо закупити лише 1 млрд. кубів.  Але і тут – яку ціну олігархи поставлять – таку ціну Порошенко з нашої кишені шляхом тарифної політики їм і заплатить. І так буде доти, доки він буде при владі.

 
Формула успіху: Навіщо Ахметов і Порошенко придумали Роттердам плюс – розслідування:  
https://biz.nv.ua/publications/formula-uspeha-zachem-ahmetov-i-poroshenko-pridumali-rotterdam-pljus-rassledovanie-
© Даяна [26.09.2018] | Переглядів: 4822

2 3 4 5
 Рейтинг: 35.3/58

Коментарі доступні тільки зареєстрованим -> Увійти через Facebook



programming by smike
Адміністрація: [email protected]
© 2007-2024 durdom.in.ua
Адміністрація сайту не несе відповідальності за
зміст матеріалів, розміщених користувачами.

Вхід через Facebook