пароль
пам’ятати
[uk] ru

СУТЬ ГАЗОВОЇ ВІЙНИ 2018


СУТЬ ГАЗОВОЇ ВІЙНИ 2018
Енергетична криза і наслідки Стокгольмського суду – це дві різні події, які лише  збіглися у часі. До енергетичної кризи той суд відношення не має. Тож розглянемо це окремо.
1. Енергетична криза.
Енергетична криза початку березня 2018 року в Україні оголила брехню Порошенка про те, нібито Україна не купує російський газ і  повністю  є незалежною у цьому плані від росії, купуючи газ у Європі.
Насправді Україна купувала саме російський газ за дорожчою ціною у європейських перекупників, які на цьому заробляли.  Перекупники купували газ у росії з розрахунку як власних потреб, так і потреб України.  Це питання я вже піднімала у статті «МІФИ ПОРОХОБОТІВ у контексті відмови від російського газу.
 
П. Порошенко:
"Що сталося протягом останніх двох років? Ми енергетично незалежні».
а останні 3 роки ми забезпечили енергетичну безпеку держави і диверсифікацію джерел енергопостачання. В 2016-2017 роках ми спожили нуль кубів російського газу».
«Україна не споживає російський газ, купуючи газ у Європі, і не дає шантажувати себе».
 
       За словами Порошенка, газ більше не буде зброєю проти нашої держави. На головній сторінці сайту НАК «Нафтогаз» до недавнього часу навіть висів лічильник, який відраховував час «незалежності» від російського газу.  
  
     Росія продає Європі газ по 180 дол., а у бюджеті на 2017 рік Україна заклала ціну на російський газ, що купується в Європі, на рівні 245 доларів за 1000 кубічних метрів. Газпром все це бачив і пропонував Україні купувати за європейськими цінами, але Порошенко мусів демонструвати «незалежність», а росії було байдуже – кому продавати. Однак рашка, як агресивна держава, в будь-який момент могла обмежити продаж газу Європі лише рамками європейських внутрішніх потреб споживання, відмовившись продавати їм українську частку газу. Таким чином, байки Порошенка про енергетичну незалежність України були популістською брехнею, яка зараз вилізла назовні.
    
     Що ж насправді сталося? Чим спричинена енергетична криза початку березня 2018?  
А причина у тому, що у Європі, як і в Україні, почалися морози, і кількість споживання газу збільшилась. В таких умовах Словаччина (як найбільший перекупник для України) з іншими країнами вже не могли покривати потреб України, а газові контракти з Україною були короткостроковими.  Ось тут і оголилася брехня Порошенка про енергетичну незалежність від російського газу. Бо інакше виникає питання: Якщо Україна є енергетично незалежною від росії, і, за словами гаранта «ми забезпечили енергетичну безпеку держави», то до чого тут та росія, від якої ми нібито у газових питаннях є незалежними? Для чого були ті популістські пафосні заяви про те, що росії більше не вдасться шантажувати Україну?

 
2. Стокгольмський суд.
Я стикалася з тим, що , не вникаючи у суть питання, адепти Порошенка часто трактують рішення Стокгольмського суду, як компенсацію Україні за завищену ціну газу.  Насправді арбітраж зобов'язав «Газпром» доплатити «Нафтогазу» $ 4,63 млрд за недопоставку узгоджених обсягів газу для транзиту. Однак з урахуванням раніше присудженої на користь «Газпрому» суми за контрактом на поставку, арбітри зробили залік зустрічних вимог, за підсумками якого «Газпром» зобов'язаний заплатити «Нафтогазу» $ 2,56 млрд. І тут рашка вирішила використати енергетичну кризу України.
          Нагадаю, що в грудні 2017 року Стокгольмський суд частково відхилив вимогу "Газпрому" до України заплатити за фактично неспожитий газ за принципом "бери або плати" (як було написано в газовому контракті 2009 року). При цьому суд підтвердив принцип "бери або плати", але тільки на 5 мільярдів кубометрів на 2018 рік. Тобто, в Стокгольмі вирішили, що Україна повинна в будь-якому випадку оплатити 5 мільярдів кубометрів газу "Газпрому" НЕЗАЛЕЖНО ВІД ТОГО СПОЖИВЕ ВОНА ЙОГО ЧИ НІ. Звичайно, що у такій ситуації  Порошенкові було вигідніше скинути маску гонору і пафосу, купуючи цей газ у Росії вже напряму.  
           У лютому «Нафтогаз» зробив «Газпрому» передоплату і розраховував з 1 березня отримувати напряму російський газ в обсягах приблизно від 18 до 20 мільйонів кубометрів на добу. Але «Газпром», скориставшись енергетичною кризою  в Україні, повернув гроші і відмовився поставляти газ Україні. При цьому «Газпром» посилається на те, що для того, аби здійснювати ці поставки газу, до діючого контракту між «Газпромом» і «Нафтогазом» мала бути підписана додаткова Угода, яка так і не була підписана.  Більше того, «Газпром», звинувативши Стокгольмський суд у подвійних стандартах, заявив, що має намір взагалі розірвати усі контракти з «Нафтогазом». Як це все виглядає у плані законності і скільки вартують підписані рашкою контракти, вочевидь є предметом розгляду міжнародними судами і європейськими споживачами російського газу.  
 
Висновки:
1. «Енергетична «незалежність» України від російського газу – це чергова популістська брехня Петра Порошенка.
2. Україна вступила з Росією у нову газову війну, наслідки якої поки що невідомі.  
© Даяна [03.03.2018] | Переглядів: 1486

2 3 4 5
 Рейтинг: 29.4/73

Коментарі доступні тільки зареєстрованим -> Увійти або зареєструватися



programming by smike
Адміністрація: [email protected]
© 2007-2024 durdom.in.ua
Адміністрація сайту не несе відповідальності за
зміст матеріалів, розміщених користувачами.

Відновити пароль :: Реєстрація
пароль
пам’ятати