для старих юзерів
пам’ятати
[uk] ru

Все більше ненавиджу шоколад


Все більше ненавиджу шоколад
Ввечері 19 лютого 2014 року, після роботи приїхав на Майдан. Стіна вогню палаючих шин висотою понад двадцять метрів відгороджувала беркутню, що стояла вже під Монументом Незалежності й внизу Інститутської, від протестувальників, згорівший напередодні Будинок профспілок чорнів з-за полум'я, клуби їдкого чорного диму відлітали в темне небо. Вражаюче видовище гідне найдорожчих фільмів Голівуду...
 
Роздав десяток гарних шахтарських захисних фільтрів для дихання чорним від кіптяви й втомленим майданівцям, які постійно підкладали шини в суцільну вогняну барикаду. Разом з відчайдухами, що намагалися докинути бруківку до рядів беркутні, кинув декілька каменів. Не долетіли. В якийсь момент побачив на грудях якийсь відблиск, схожий на промінь лазерного прицілу, стало страшно... Змішався із натовпом.
На Хрещатику біля самого Майдану розвантажувались маршрутки та автобуси з номерами інших областей з новими протестувальниками, що їхали на допомогу з усієї України. Запам'яталося декілька облич, зовсім ще юних молодих людей, майже дітей, із блискучими очами, що чистесенькі із сумками, дбайливо зібраними матерями, виходили із тих автобусів в сяйві палаючого вогню... Чи всі вони залишилися живими наступного дня?
Пробув тиняючись на Майдані біля двох годин, доки не пройшла інформація, що штурму в цю ніч не буде.
 
Вранці 20 лютого на нашому підприємстві, що розташоване на дарницькій околиці Києва, була якась довга нарада, вийшовши з якої, дізнався про розстріл майданівців. Пішов з роботи, центр міста було блоковано, транспорт напівпрацював, довго, манівцями добирався додому на Арсенальну. Запам'яталися декілька лиховісних колон воронків із "газелей", що поспішали кудись із включеними проблисковими маячками.
В тролейбусі якась дівчина років до 20-ти спитала, як доїхати до Михайлівської площі. Спитав її - навіщо? бо там тепер небезпечно, відповіла, що вона студентка медичного закладу, приїхала з іншого міста, щоб допомагати у майданівському шпиталі. Пояснив як туди потрапити.
 
Дістався додому, прийняв душ, про всяк випадок одягнув все чисте. Вийшовши із дому, пішки вулицею Мєчнікова й Хрещатиком, десь опів на четверту дня, дістався Майдану. На Майдані був розпач, зверху з Інститутської ще несли вбитих й поранених, людей було небагато, спробував знайти когось відповідального, аби спитати, чим і як можу бути корисним. Нікого не знайшов.
Ознаки організації були відсутні. Чи то всі керманичі протесту розбіглися, чи може було якось інакше, про те не знаю й дотепер.
Інші люди, що, як і я, приїхали на Майдан теж тинялися неприкаяними. Сутеніло.
Познайомився з якимсь чоловіком моїх років, визначили місто будівництва барикади внизу Інститутської, поклали перші камені бруківки.
Людей ставало все більше, голос в мене гучний, організаційні здібності присутні, тож створив декілька ланцюгів, що передавали бруківку, розставив людей вкладати її в стіну, пояснив як класти, став й сам поруч із ними, щоб класти.
Каміння мені передавала якась дівчинка років 16-ти, мабуть із якоїсь групи підтримки спортивної команди, бо супроводжувала передачу кожного каменю якимись артистичними рухами, потім її змінив зовсім молодий хлопчик років до 14-ти, на моє питання, чи знають його батьки де він?, хлопчик зніяковів, потім відповів:"Вони теж тут, й мамо, й тато, й сестра...", в мене на очах навернулися сльози, відвернувся, й продовжив класти каміння...
В якийсь момент опинився в світлі телевізійного прожектора, дисонансом із тим, що відбувалося, дуже гарно вдягнута дівчина, красуня із мікрофоном, спитала мене на камеру 5-го каналу, що й навіщо ми тут робимо? Відповів, що дякувати бувшому меру Києва Олександру Омельченку, що вмостив Хрещатик бруківкою, будуємо барикаду, навіщо? - щоб жити в гарній країні. Про "гарну країну" в новини не включили, а про Омельченка побачили рідні, друзі, колеги...
Години, через три, коли над Майданом залунали перші "пливе кача" барикада довжиною десь метрів із 50 була готова, й її почали обкладати шинами із бусів, що заїжджали на Майдан. Звісно ніякого сенсу, в разі нового розстрілу, та барикада б не мала, бо зверху від Жовтневого палацу геть прострілювалась, проте для людей, що прийшли цілими сім'ями, її будівництво було важливіше за життя.
 
P.S. Часто пригадуючи тих юнаків, що із блиском в очах прибували на Майдан ввечері напередодні розстрілу, ту дівчину, що добиралася в шпиталь на Михайлівській, дівчинку, що артистично подавала мені бруківку, хлопчика, що зі всією родиною прийшли в смертельну небезпеку, все більше ненавиджу шоколад.
Погано й страшно, коли в людей, що виходять на майдан, немає зброї.
Банду Геть.
© vetervpole [20.02.2018] | Переглядів: 2644

2 3 4 5
 Рейтинг: 33.0/82

Коментарі доступні тільки зареєстрованим -> Увійти через Facebook



programming by smike
Адміністрація: [email protected]
© 2007-2024 durdom.in.ua
Адміністрація сайту не несе відповідальності за
зміст матеріалів, розміщених користувачами.

Вхід через Facebook