для старих юзерів
пам’ятати
[uk] ru

МІФИ ПОРОХОБОТІВ у контексті відмови від російського газу.


МІФИ ПОРОХОБОТІВ у контексті відмови від російського газу.
У контексті російського газу порохоботи на сьогоднішній день активно розповсюджують три міфи банкової:
1. Україна не споживає російський газ.
2. Росія потерпає від того, що Україна не купує російський газ, бо через це загалом зменшився експорт «Газпрому».
3. Відмова від російського газу і купівля дорожчого газу у Європі – це ціна нашої газової незалежності.
У якості методички для порохоботів тут виступає брехня  самого президента:
"За останні 3 роки ми забезпечили енергетичну безпеку держави і диверсифікацію джерел енергопостачання. В 2016-2017 роках ми спожили нуль кубів російського газу».

Це абсолютна брехня, побудована на маніпуляції фактами. Насправді Україна і надалі споживає російський газ, лиш купує його у Європи, переважно у Словаччини, яка на цьому заробляє. Для того, щоб створити видимість незалежності від російського газу і подати це лохокторату  як велику перемогу,  було домовлено, що Словаччина купуватиме у Росії газ з розрахунку також і потреб України і потім перепродувати його нам  дорожче.
Зараз ринкова ціна російського газу суттєво знизилась.  Росія продає Європі газ по 180 дол. А у бюджеті на 2017 рік закладена ціна на російський газ, що купується в Європі, на рівні 245 доларів за 1000 кубічних метрів.
  245 – 180 = 65 дол. за кожну тисячу кубометрів (європейська маржа) . Можливо десь  фігурують і інші цифри, наприклад  за 2016 рік різниця становила 40 дол.
Але це вже не так важливо, головне, щоб зрозуміти саму схему  цих маніпуляцій і брехні.
 
2. Тепер розглянемо другий міф порохоботів, який полягає в тому, ніби Росія потерпає від того, що Україна не купує російський газ, бо через це нібито зменшився загальний обсяг експорту російського «Газпрому».
По-перше, навіть якби і було зменшення, то не завдяки Україні, бо як бачимо, Україна і далі споживає російський газ. А щодо «зменшення», то в одні країни було зменшення, а в інші збільшення, а в цілому  після того як Україна стала купувати російський газ у Європі, за статистикою  Газпрому експорт російського газу навпаки збільшився, ба більше, запровадивши конкурентноздатну ціну газу в 180 дол.,  Газпром в 2017 році встановив абсолютний рекорд експорту газу.
Єдине, що відбулося зменшення споживання газу в самій Україні через занепад економіки, підняття тарифів на газ та відторгнення Криму. На тому, як уряд бреше, що причин для підняття цін на газ немає, а потім піднімає ціни, я не зупиняюсь.
 
3.Третій міф порохоботів у контексті «відмови» від російського газу полягає в тому, ніби відмова від російського газу і купівля дорожчого газу у Європі – це ціна нашої газової незалежності.
Росія і Україні зараз пропонує купувати газ за європейськими цінами – 180 дол., але Порошенко демонструє лохокторату показовий патріотизм, мовляв це ціна нашої газової незалежності, хоча, як ми бачимо, цінова різниця насправді - це ціна брехні і маніпуляцій за рахунок українського платника податків.
Таким чином, пафосні патріотичні заяви про позбавлення залежності від російського газу є звичайним обдурюванням українців.  Залежності від газу нема лиш на папері  де юре, а де-факто Україна, на превеликий жаль, і надалі залежна від російського газу, і це становить певну небезпеку, яка полягає в наступному:
  "Газпром" регулярно заявляє про намір припинити поставки газу в Європу транзитом через Україну. Якщо там зважаться на такий крок, то, найімовірніше, він буде зроблений через два роки, коли закінчується термін дії десятирічного договору на транзит російського газу, підписаного "Газпромом" і "Нафтогазом" в 2009 році. "Газпром" в черговий раз підтвердив відмову від транзиту газу по території України після 2019 року.
В цих умовах  Словаччина не зможе вже забезпечити Україну необхідним обсягом російського газу, бо згортання транзиту російського газу через Україну автоматично спричинить за собою його дефіцит у словацькій точці реверсу Вельке Капушани, де російський газ юридично стає "європейським" і згодом його перепродують Україні.  Порошенко це розуміє, і його брехливий показовий патріотичний пафос спадає. Він починає говорити про можливе відновлення поставок російського газу напряму, заявивши, що Україна готова закуповувати російський газ, якщо він буде дешевим.
Але ж Росія вже давно пропонує Україні газ за 180 дол., то для чого Порошенкові, образно кажучи, рвати на собі вишиванку, переплачувати за рахунок платників податку, брехати і демонструвати вдаваний патріотизм та псевдонезалежність від російського газу, в той час коли він готовий повернутись до прямої газової залежності, адже він, за його словами – людина, яка ніколи не бреше і не обіцяє того, чого не може виконати.
© Даяна [10.01.2018] | Переглядів: 2801
Мітки: #Порошенко 

2 3 4 5
 Рейтинг: 33.6/92

Коментарі доступні тільки зареєстрованим -> Увійти через Facebook



programming by smike
Адміністрація: [email protected]
© 2007-2024 durdom.in.ua
Адміністрація сайту не несе відповідальності за
зміст матеріалів, розміщених користувачами.

Вхід через Facebook