для старих юзерів
пам’ятати
[uk] ru

Пам'ятник Героям Майдану


Пам'ятник Героям Майдану
Перша публікація тут
 
Було колись у центрі України місто Кіровоград. А в центрі міста була площа ім. С. М. Кірова. Нині ж на місці Кіровограда знаходиться місто Кропивницький. А замість площі Кірова – площа Героїв Майдану (міськрада Кропивницького взагалі любить тавтології: спершу перейменувала майдан Кірова на майдан Героїв Майдану, а потім сама себе з Кіровоградської міської ради на міську раду міста Кропивницького – не хочуть, бачте, Кропивницькою міськрадою називатись). Певно, назви "площа Героїв Небесної сотні" чи "площа Героїв Революції Гідності" теж різали би вухо деяким депутатам міської ради… Міста Кропивницького.
 
На площі Героїв Майдану, ще з часів демонтажу пам'ятника С. М. Кірову 23 лютого 2014 року, планується встановлення пам'ятного знаку на честь тих-таки Героїв Майдану.

Демонтаж пам'ятника С. М. Кірову на тодішній площі Кірова у тодішньому Кіровограді 23 лютого 2014 року
 
Постамент пам'ятника Кірову стихія Революції перетворила на меморіал Небесної Сотні.

Після місцевих виборів 2015 року почалося обговорення створення повноцінного пам'ятника Героям Майдану. Однак, виявилося, не всім прийшлася до смаку думка про встановлення монумента на місці пам'ятника Кірову. Залунали голоси: "Нє прєвращайтє центральную площадь в кладбіщє!", "Как проводіть коцерти і йолкі на площаді, ґдє стоіт памятнік жертвам?"
 
Новообраний міський голова Андрій Райкович пропонував відновити на місці пам'ятника Кірову фонтан, який стояв там ще до встановлення радянського режиму.

Нинішня площа Героїв Майдану на початку ХХ століття. На місці Кірова фонтан.
 
Однак Андрій Павлович не зважив, що тоді центральна площа виглядала зовсім не так. На місці теперішньої ОДА стояла міська управа з каланчею (власне, теперішня ОДА – це кілька разів перебудована більшовиками управа), а на місці самого майдану взагалі був бульвар.

 
В нинішній ансамбль площі той фонтан не впишеться, навіть якщо перебудувати набудовані більшовиками сталінки на людський манер. Та й про пам'ятник Героям забувати негоже…
 
Наталія Дзюба, заступник міського голови, пропонувала встановити пам'ятник Героям Майдану на валах фортеці Св. Єлизавети. Нині там вже знаходяться численні пам'ятники героям і жертвам Великої Вітчизняної, як називала її радянська влада, війни та пам'ятник жертвам Голодомору. Таким чином міські очільники хотіли сконцентрувати в одному місці "жалобні" пам'ятники, залишивши площу Героїв Майдану для гульні. Не вийшло.
 
Громадськість наполягла саме на центральній площі міста.
 
Після тривалих дискусій 15 лютoгo 2017 року міським архітектором Вадимом Мездріним та представниками ініціативної групи було погоджено рішення, що на площі Героїв Майдану буде встановлено пам'ятний знак Героям, оскільки встановлення пам'ятника передбачатиме значно складнішу бюрократичну тяганину. Також було визначено, що конкурс на кращий проект пам'ятного знаку проходитиме в два етапи:
 
1) Відкритий конкурс, на якому громадськість обирає 5 найкращих проектів.
 
2) Голосування конкурсної комісії і присудження призових місць.
 
11 квітня міськрадою було ухвалено рішення про проведення конкурсу на кращу пропозицію пам’ятного знаку Героям Майдану. Конкурс було оголошено 20 квітня. Умови конкурсу були висвітлені чітко та зрозуміло. Однак висвілені були недостатньо. Про оголошення конкурсу міськрада сповістила лише на власному сайті (посилання вище) та у Вечірній газеті (газета міськради). Допомогли висвітлити оголошення конкурсу лише місцеві ЗМІ.
 
Відтак, через недостатнє висвітлення конкурсу у ЗМІ, на конкурс було подано лише 4 проекти сумнівної якості.




 
Варто зазначити, лише після оприлюднення конкурсних проектів більшість містян дізналися про проведення конкурсу, що викликало обурення громади. В інтернетах, звісно.
 
Особисто я написав з цього приводу петицію до міськради (яку підтримало аж 32 людини smile3). Петицію, однак, було розглянуто як громадське звернення і відписав мені з цього приводу тушка-Табалов, секретар міськради.
 
Відписав отаке: http://kr-rada.gov.ua/site/uploads/files/Gromadyanam/Petition/
 
16 листопада відбулося засідання журі із розгляду конкурсних пропозицій пам'ятного знаку Героям Майдану. Конкурс було визнано таким, що відбувся (що, ІМХО, сумнівно з огляду на те, що не було обіцяного першого етапу - відкритого конкурсу, на якому громадськість обрала би 5 найкращих проектів, хоч його, враховуючи кількість конкурсних проектів, бути й не могло). Однак призові місця і відповідні грошові винагороди присуджено, слава Богу, не було.
 
12 грудня міськрада ухвалила рішення «Про організацію відкритого конкурсу на кращу пропозицію оновлення громадського простору площі Героїв Майдану з меморіалізацією подій Революції Гідності». Згідно з цим рішенням, вдруге оголошується конкурс на найкращий проект пам'ятного знаку Героям Майдану зокрема та оновлення центральної площі в цілому. Призовий фонд складає 80 тис. грн. Згідно з цим таки рішенням, конкурс оголошено 15 грудня.
 
А тепер вніманіє, знатоки. Щас буде вопрос.
 
А де можна ознайомитися з умовами конкурсу? На яку адресу можна надіслати конкурсний проект? Де дізнатися склад журі? Ба незрозуміло навіть чи було взагалі оголошено якийся конкурс, адже інформація про нього зустрічається лише у повідомленні про ухвалення рішення про організацію конкурсу від 12 грудня (посилання вище) та у відповідній статті у Вечірній газеті, яка ні граму ясності в ситуацію не вносить.
 
Оскільки я забанений на сторінці міської ради міста Кропивницько у ФБ після дискусії з адміністрацією сторінки, деталі конкурсу я намагався з'ясувати під личиною Марка Кропивницького.




Ітог, звісно, нємного прєдсказуєм, але тим не менш… Інформація про проведення відкритого конкурсу не може бути закритою ні від покійного Марка Кропивницького, ні від Вінні Пуха, ні від російського шпіона, адже конкурс цей відкритий і знати про нього мають усі.
 
І якщо першого разу міська рада, хоч і оголосила конкурс на створення пам'ятного знаку Героям Майдану лише у власній газеті, однак чітко висвітлила умови та вказала адресу для надсилання конкурсних проектів, то цього разу відкритість конкурсу під дуже великим питанням.
 
Оголошення конкурсу без умов та адреси наштовхує на сумні думки про те, що міська рада дуже не хоче бачити пам'ятника Героям Майдану на однойменній площі, а от попиляти 80 тисяч, прикриваючись оновленням центрального пляцу дуже навіть охоча.
 
Такі діла.
 
Update: уже після публікації цього тексту я випадково таки знайшов умови конкурсу на кращу пропозицію оновлення громадського простору площі Героїв Майдану з меморіалізацією подій Революції Гідності, встановлення пам'ятного знака/композиції на честь Героїв Майдану.
http://kr-rada.gov.ua/uploads/documents/17355f
Але тим не менш, чому не забезпечено загальний доступ усіх громадян до цього рішення? Чому умови конкурсу можна почитати лише у розділі "Рішення" на сайті міськради Кропивницького? Чому їх немає на головній сторінці сайту? Чому вони не надруковані у "Вечірній газеті"? На сторінці міськради у ФБ? Чому, зрештою, ніде не вказано посилання, де можна почитати правила конкурсу?
© @ндрійко [04.01.2018] | Переглядів: 519400

2 3 4 5
 Рейтинг: 44.3/48

Коментарі доступні тільки зареєстрованим -> Увійти через Facebook



programming by smike
Адміністрація: [email protected]
© 2007-2024 durdom.in.ua
Адміністрація сайту не несе відповідальності за
зміст матеріалів, розміщених користувачами.

Вхід через Facebook