для старих юзерів
пам’ятати
[uk] ru

Грибне шаленство


Грибне шаленство
І не просіть, і не вмовляйте - ніслова про політику. Сьогодні лише про приємне, правда не без ложки дьогтю.
 
Отож гриби, карпатські, справжні і найкращі у світі. Такі от:

Погода цього літа склалась такою, що не сприяла росту грибів у Карпатах на протязі літніх місяців, а коли гарно задощило на початку вересня, то почалося щось неймовірне. Тисячі грибників на усіх можливих видах транспорту та й без нього наводнили гірські масиви. Такого масовго паломництва до лісу мені ще бачити не доводилося. Ось це явище я й хочу відкоментувати, а попутно і ще чимось поділюсь.
Для великої кількості горян збір грибів є значною частиною річного доходу і тому така навала "чужинців" - конурентів їм зовсім не на руку. Хоча більшість отих грибниікв могли у місцевих викликати хіба криву посмішку. Кухонний ніж та пластиковий пакет в руках людини, яка бездумно бродить де попало, завжди свідчить про те, що такі люди в лісі є випадковими, а от їх кількість наводить на роздуми. Прийняти за данність те, що ціла армія гастрономів - любителів просто так одночасно вирішили розширити своє меню не виходить,- напрошуються зовсім інші думки. Я схильний вважати, що це є проявом збідніння людей, які щоб вижити, шукають альтернативи м'ясу, яке стає недоступною розкішшю для все більшої кількості наших співгромадян. Сумно це все...
Добре, а що ж заробляють на грибах горяни? На Верховинщині білі гриби першого сорту приймають по 50-60 грн./кг. Чи це погано? Та ніби ні, якщо порахувати, що за день один грибник в стані зібрати і донести до пункту прийому 30 - 40 кг. грибів. Ну і бажано щоб таких днів було побільше. Є у горян ще одна альтернатива збуту грибів, а саме придорожня торгівля. Правда це для тих, хто біля дороги мешкає чи неподалік і має час та натхнення на такого роду бізнес. Тому що в такому випадку гриби продаються хоч і в рази дорожче, але у значно меншій кільості.
Тут я хочу трохи ухилитися в бік від основної теми і зробити дуже потрібне застереження..
Шановні автотуристи, ніколи не купуйте гриби на етажерках-розкладах у Делятині, Дорі, Ямній, Яремчі, Микуличині! Мариновані, сушені гриби, що там продаються не мають нічого спільного з карпатськими грибами, а поставляються в згадані місця з Київщини. Відразу підкажу як відрізнити. Зазвичай на розкладці багато маринованих грибів у літрових банах і вони мають ось такий вигляд:
Тут поясню. В Україні росте щось із шість видів білих грибів і ті, що ростуть десь на Поліссі сильно відрізняються від Карпатських. Сільки б я не маринував карпатські гриби, вони будуть коричневими чи сіро-коричневими, але ніяк не жовтими. Тому будьте уважними і не ведіться на  обман.
Мені стало цікаво, як виглядає грибний бізнес у цифровому виразі. Як відомо більшість грибів, ящо не всі,  з наших країв знаходять свого кінцевого споживача десь у Європах. Може нетипово, але розкопав таку роздрібну ціну: сто грамів сушених білих грибів у мережі Safeway (постачальник -якась італійська фірма) коштує 6.5 фунтів. Робимо арифметику. 1кг. свіжих грибів - це 200 грамів сушених. І коштують вони в момент закупки 25 гривень за 100 грамів. 25 гривень по курсу НБУ - 0,57 фунта. 0.57 проти 6.5. Цікавий виходить бізнес, навіть якщо взяти до уваги видатки на переробку, зберіганння, фасування та логістику. І якщо пригадати старий кавал про те, як гуцул в районі Гайд Парку нагиляв лондонським таксистам дерев'яні масажери для сидінь, то є про що задуматись...biggrin
© Євген Новосад [20.09.2017] | Переглядів: 3001

2 3 4 5
 Рейтинг: 31.9/55

Коментарі доступні тільки зареєстрованим -> Увійти через Facebook



programming by smike
Адміністрація: [email protected]
© 2007-2024 durdom.in.ua
Адміністрація сайту не несе відповідальності за
зміст матеріалів, розміщених користувачами.

Вхід через Facebook