пароль
пам’ятати
[uk] ru

Серпнем по ...


Серпнем по ...
Оце колись в книжковій  крамниці струнка та ясноока продавчиня  з приємним обличчям, що свідчило про вищу гуманітарну освіту, запитала мене про мої питання, а я, надувши  щоки,  щоб відчепилася,  поцікавився: "Коли закінчилася Друга світова війна?", та й отримав  крос-відповідь:"А Ви гадаєте, що вона закінчилася?", і аперкотом  іронічно додала:"Чи впевнені, що знаєте, коли вона розпочалась?" "Філософський факультет?" - почав я переводити розмову. "І психологічний... "- вона професійно подивилась мені в очі й безжально перейшла до побиття немовля та продаж:" Хочете про це поговорити? В нас є цікаві книги на цю тему..."  То ж майстер-клас я програв й довелося в неї дещо купити, потім перечитати куплене, і тепер я взагалі не знаю - а чи була та війна, але твердо знаю, що була вона не остання.
 
Знущанням  Романа Скрипіна  над  Олегом Царьовим  щодо  початку Другої  світової війни  створено  потужний національний рефлексійно сталий мем ("одиниця культурної інформації, поширювана від однієї людини до іншої за допомогою імітації, навчання тощо" Вікіпедія),  відповідний до загальноприйнятої думки, так званої "історичної  науки" про 1 вересня 1939 року.
 
Хитре число,  яке влаштовує  країни-переможці  та  перекладає відповідальність за її жахіття тільки на переможених.
 
Проте, як каже українська Вікіпедія:"Датою початку війни ПРИЙНЯТО  ВВАЖАТИ  1 вересня 1939 року, коли Третій Рейх розпочав окупацію Польської Республіки, до якої 17 вересня долучився Радянський Союз. Велика Британія та Французька Республіка оголосили війну Третьому Рейху через два дні, що дозволяє вважати початком світової війни саме цю дату. ІНШІ ДАТИ,  ЩО РОЗГЛЯДАЮТЬСЯ ДЕЯКИМИ АВТОРАМИ,  як дати початку війни: початок японської інтервенції в Маньчжурію 13 вересня 1931, початок другої японсько-китайської війни 7 липня 1937 року та початок угорсько-української війни 14 березня 1939 року."
 
Російська ж Вікіпедія, як і належить їх історичній "науці", не залишає шансів іншодумству - початок, як діти в школу, першого вересня, бо мабуть було погоджено ними з Адольфом Гітлером. При цьому виносяться за лапки Другої світової  радянсько-японські "бої"  на озері Хасан, та "події на Халхин-Голі", в яких СРСР був однією з основних сторін, і до нього мали б постати питання про винуватця війни.
 
Цікаво читати  й британську Вікіпедію (наведу свій переклад): "ПОЧАТКОМ ВІЙНИ В ЄВРОПІ, ЯК ПРАВИЛО, вважається 1 вересня 1939 р., починаючи з німецького вторгнення до Польщі... Датами початку війни в Тихому океані вважають початок Другої китайсько-японської війни 7 липня 1937 р., або навіть японське вторгнення в Маньчжурію 19 вересня 1931 р. Дехто слідує  британському історику АйЖу Тейлорові , який проголосив, що китайсько-японська війна, війна в Європі та в її колоніях відбувалися одночасно, і дві війни злилися в 1941 році. У цій статті використовуються традиційні датування. Інші початкові дати, що іноді використовуються для Другої світової війни, базуються на вторгненні (Італії) в Абіссінію 3 жовтня 1935 року.  Британський історик Антоній Бевер розглядає початок Другої світової війни як бої на Халхін-Голі, між Японією та силами Монголії і Радянського  Союзу з травня по вересень 1939 р." Тож  в  британській Вікіпедії 1 вересня 1939 року розглядається лише як, початок війни лише в Європі, і це теж "цікава"  думка -  аншлюс Австрії  та окупацію Судетів британці сором'язливо забувають, наче не вони з французами доклали до цього руки.
 
То може Царьов не такий вже й темний - й дата початку другої світової війни то справа добровільна й суб'єктивна, бо  є ці "прийнято вважати" та  "інші дати, що розглядаються деякими авторами".  Може Олег  має право на свою особисту нетрадиційну наукову думку,  поширену  в  "ДНР"?
 
То ж, шановний Роман Скрипін, дякувати богу, ми живемо у вільній країні, й я маю право сказати, що Друга світова війна разом з  Першою то ілюзії,  загальні назви можливо однієї тієї ж самої грози із сотні хмар,  що хитрими розмовами "істориків" розділені в нашій уяві на "першу" та "другу", та злиті в "світові",  хоча хто знає  де й коли з тих хмар проблиснула перша блискавка, прогримів перший грім, та впала перша краплина світової крові, і хто знає, чи впала остання, адже не всі мирні договори між учасниками Другої світової ще підписані.
 
Отже маю  свій конспект Вікіпедії хроніки серпневих епізодів сучасної світової війни:
1 серпня 1914. Німецька імперія оголосила війну Російській імперії; Початок Першої Світової війни.
3 серпня 1914. Німецька імперія оголосила війну Французькій республіці та Бельгії.
4 серпня 1914. Велика Британія, Канада, Австралія, Нова Зеландія, Південно-Африканський Союз, Британська Індія оголосили війну Німецькій імперії.
6 серпня 1914. Австро-Угорська імперія оголосила війну Російській імперії.
6 серпня 1914. Королівство Сербія та Королівство Чорногорія оголосили війну Німецькій імперії.
17 серпня 1914. Розгром російських військ у Східно-Пруській операції: втрати склали 245 тис. осіб.
24 серпня 1936. Європейські держави підписали угоду про невтручання в  події в Іспанії.
8 серпня 1937. Розпочалася Друга шанхайська битва в Японо-китайській війні 1937-45 років.
6 серпня 1938. Червона армія розпочала широкомасштабну операцію на озері Хасан.
11 серпня 1938 - Між СРСР та Японією укладено перемир'я
Серпень 1938. Перші озброєні сутички між судетськими німцями та чеськими армією й поліцією, початок Судетської кризи.
20 серпня 1939. Червона армія розпочала широкомасштабну операцію на річці Халхин-Гол.
23 серпня 1939. СРСР підписує з Третім Рейхом пакт про ненапад.
31 серпня 1939. Завтра Германія та Словаччина згідно Пакта про ненапад нападуть на Польщу.
3-6 серпня 1940. Естонію, Латвію, Литву згідно з Пактом про ненапад "увійшли" в СРСР.
23 серпня 1943. Закінчилася Курська битва. Втрати Червоної армії донині достеменно невідомі.
2 серпня 1945. Закінчилася  Потсдамська конференція.
8 серпня 1945. СРСР об'явив війну Японії.
6, 9 серпня 1943. Атомні бомбардування Хіросіми й Нагасаки.
Серпень 1962. На Кубу прийшли перші кораблі з радянськими військами.
Серпень  1964. Тонкінський інцидент, початок повномасштабного втручання США у В'єтнамську війну.
Серпень 1972. Останній американський солдат залишив В'єтнам.
11 серпня 1984. Рейган чогось проголосив у мікрофон:"Мої співвітчизники американці, я радий повідомити вам сьогодні, що підписав указ про оголошення Росії поза законом на вічні часи. Бомбардування почнеться через п'ять хвилин."
18-24 серпня 1991. Серпневий путч в СРСР.
1 серпня 1992. Початок перемир'я в Придністровській війні.
14 серпня 1992. Початок "грузино-абхазскої" війни.
30 серпня 1995. Початок операції НАТО у Боснії та Герцеговині.
2 серпня 2008. РФ завершила військові навчання "Кавказ 2008".
8 серпня 2008. Початок російської агресії проти Грузії.
24 серпня 2014 р. Відкрита військова агресія Російської Федерації під Іловайськом.
 
Отже 1 серпня 2017-го  маємо біля берегів Корейського півострова  найбільший у світі військово-морський авіанесучий флот США з ядерними озброєннями.  Корейський півостров розділено на Південну Корею, перед якою Америка має зобов'язання щодо захисту, та  Північну Корею, концентраційний табір ректифікованого руського миру,  озброєний ядерною зброєю, який запускає балістичні ракети у сторону Японії, країни з атомними електростанціями, перед якою американці теж мають зобов'язання.  За дикунством братів чучхеїстів мовчазно споглядають ще дві ядерні країни, вартість людського  життя в яких як і в Північній Кореї  має спеціальну ціну.
 
Ситуація тотожня  ситуації серпня 1964 року біля берегів В'єтнаму напередодні Тонкінського інциденту - США тримають флот біля берегів розділеної навпіл країни,  існують їх зобов'язання про захист  однієї з половин, ті ж самі зацікавлені сторони,  та ядерна зброя на додачу.  Тоді у 64-му якась й донині не встановлена зацікавлена сторона спровокувала Америку до широкомасштабної військової участі у в'єтнамському конфлікті, імітувавши масовану торпедну атаку на їх кораблі у Тонкінського затоці.
 
Звідси логічні питання й відповіді:
Чи є ці зацікавлені спостерігачі друзями Сполучених Штатів? Ні.
Чи є ці спостерігачі ворогами чи конкурентами Японії та Сполучених  Штатів?  Так.
Чи здатна РФ розміняти свого рафінованого  північнокорейського друга для  втягування США у відкритий збройний конфлікт заради відволікання уваги від своєї агресії в Україні й можливо у Білорусі, та змінення внаслідок цього геополітичної ситуації на свою користь? Так, для неї, після підписання нових санкцій, мабуть це буде останній шанс.
Чи зацікавлений Китай  в масштабному  збройному конфлікті між США та КНДР? Так, він посилиться в наслідок цього конфлікту, того й мовчить.
Чи прогнозований Дональд Трамп, враховуючи його атаку крилатими ракетами на Сирію?  ?
 

 
Американські бомбардувальники вже здійснили демонстраційний політ над Корейським півостровом, у серпні розпочнеться ввод російських військ до Білорусі для проведення навчань "Захід 2017"...
Якось воно вже все було.
 
P.S.  "Чи одягне  НАБУ на того клоуна з трупи  Народного Фронту браслєта?" - наше останнє питання?
© vetervpole [01.08.2017] | Переглядів: 932

2 3 4 5
 Рейтинг: 34.6/34

Коментарі доступні тільки зареєстрованим -> Увійти через Facebook



programming by smike
Адміністрація: [email protected]
© 2007-2024 durdom.in.ua
Адміністрація сайту не несе відповідальності за
зміст матеріалів, розміщених користувачами.

Вхід через Facebook