для старих юзерів
пам’ятати
[uk] ru

ЧОМУ ПІШЛА ГОНТАРЄВА


ЧОМУ ПІШЛА ГОНТАРЄВА
ПРИЧИНИ ВІДСТАВКИ ГОНТАРЄВОЇ.
 
Сьогодні часто від служителів провладної команди можна почути приблизно таке:
«До Гонтарєвої можна ставитись по-різному,  але  за те що вона не побоялась  тиску впливових власників банків  їй респект».
Але все це – пусті слова, яким заперечують факти.  Може вона лохокторату так і пояснювала, але це суперечить її ж словам, бо сама Гонтарєва про впливових власників банків висловилася так: «У нас на сьогоднішній день 88,6% банківської системи - це 20 банків. Вони як раз усі пройшли у нас стрес-тести і підписали програми рекапіталізації»
А щодо інших банків, то про них висловився один із впливових банкірів. Коли журналіст УП спитав у Бєні - як він оцінює роботу Гонтарєвої, той цинічно пожартував: "Отлично! Валерия Алексеевна чистит рынок для нас».
 
Громадськість вже не раз піднімала питання – чому значна частина з 115 млрд. грн. рефінансування у 2014 році  була виділена наближеним до Валерії Гонтаревої банкірам, в тому числі російським засновникам, як і про те, чому на валютних аукціонах  лише обрані банки могли купувати долари і євро за заниженим курсом, і продавати їх за завищеним.
 
Процес виведення Коломойським через офшори сотні мільйонів доларів - блискучий приклад  тіньових схем на банківському ринку. Але ще більш блискучим є коментар Гонтарєвої журналу «Ліза» про те, ніби вона «не бачила» ніяких виведення грошей з «Привату», при тому, що журналісти в деталях розклали схему, яка полягає у фіктивних «поставках» товарів від іноземних компаній з використанням фіктивних кредитів, які потім під ці «поставки» списуються. У голови Нацбанку не вистачило духу визнати, що розгойдування курсу з осені почалася саме після того, як Нацбанк був змушений видати $ 2 млрд. «рефінансу» - нібито під відтік депозитів, але насправді - під відтік грошей «Привату» в офшори.
(Ніхто не звернув увагу – чому Бєня, у якого відібрали банк,  до цього часу мовчить ? )
Гонтарєва не відреагувала на дії своїх італійських колег, які прийняли рішення закрити філію латвійської дочки Привату AS PrivatBank через відмивання грошей, як і не взяла до уваги той факт, що Печерський райсуд Києва в рамках досудового розслідування заарештував 4 рахунки в PrivatBank Cyprus Branch. через те, що посадові особи "ПриватБанку"  протягом 2014 року вивели 19 млрд грн, виділених НБУ на рефінансування банку.  
 
Гонтарєва постійно захищала Приватбанк від справедливих звинувачень на його адресу, пояснюючи, що "обслуговування кредиту рефінансування ПАТ" ПриватБанк" йде за графіком, узгодженим з НБУ. Так, за I півріччя 2016 заборгованість банку зменшилася на 2,7 млрд грн". Але тут  впадає в очі явна невідповідність розміру боргу найбільшого банку країни і того, якими "стаханівськими темпами" він його погашає. Фактично, мова йде про суму в розмірі 10% від заборгованості. Своєрідні "чайові", які "Приват" від доброти душевної кидає НБУ.  Найвищі в Україні депозитні ставки Приватбанку Гонтарєву також не насторожували.
 
     Голова комітету Верховної Ради з питань фінансової політики та банківської діяльності Сергій Рибалка з цього приводу зазначив: "Згадаймо банк" Михайлівський ", який обдурив людей. Держава допомогла вкладникам - ми заплатили 1 млрд. 200 тисяч. Але питання: куди дивився регулятор, яким ми дали всі контролюючі функції? Куди дивилися правоохоронці? Сьогодні в" Приваті "дірка в 148 млрд . Хто буде за це платити? Ми вважаємо, що Нацбанк, в тому числі, керівництво НБУ, має нести відповідальність за ситуацію з "Приватбанком". Адже він як регулятор повинен був в режимі онлайн бачити, яка є ситуація з "Приватбанком". Чи будуть вони нести відповідальність? Це потрібно запитати у генерального прокурора!»
Його логіка зрозуміла, а от пропозиція запитати про це у кишенькового генпрокурора, який обраний на посаду своїм кумом-президентом шляхом зміни законодавства, викликає посмішку.
Але, зважаючи на те, що при потуранні Нацбанку Коломойський «кинув» державу і весь народ на величезну суму, виникає питання: А чи не передбачена якась правова відповідальність Коломойського за такі дії? Виявляється передбачена. Бо є гарантії. На них і зупинимось.
Міністр фінансів Данилюк висловився, що  законодавство України за це передбачає для Коломойського дуже серйозну кримінальну відповідальність, і що  для цього є компетентні органи. До того ж, процедура також передбачає і особисті гарантії власників банку.  
"Якщо держава входить у банк, ми йдемо на видатки. Уряд ухвалив рішення про внесення капіталу, дуже серйозної суми. Тому акціонери дали гарантії уряду, що ПРОТЯГОМ ШЕСТИ МІСЯЦІВ шляхом реструктуризації свого корпоративного портфеля, шляхом довнесення застав вони компенсують втрати, яких зазнала держава".
Захищаючи «Приватбанк», Гонтарєва заспокоювала громадськість з приводу «діри», яку зробив Коломойський, підтверджуючи слова Данилюка:
«При реструктуризації заборгованості Нацбанку акціонер дає персональні гарантії. Ми це вимагаємо, щоб була персональна гарантія. Крім застав, це персональна гарантія, особисто його. Він відповідає всім своїм майном. Тільки що ми виграли суди по Бахматюку, за його персональним гарантіям, ми зараз судимося з Жеваго по його персональним гарантіям. Це вже переходить далі, ніж просто ваш бізнес, це ваші персональні гарантії».
 
Зі слів Гонтарєвої виходить, що хвилюватися нема за що, ніхто нікого не «кинув», бо є застава і Бєня відповідає усім своїм майном.
Мені цікаво: хтось вірить Гонтарєвій, що Коломойський буде відповідати усім своїм майном і все компенсує?
 
Нагадаю, що «акціонери дали гарантії уряду  ПРОТЯГОМ ШЕСТИ МІСЯЦІВ шляхом реструктуризації свого корпоративного портфеля, шляхом довнесення застав компенсувати втрати, яких зазнала держава".
Термін шести місяців вже спливає. І Гонтарєвій доведеться відповідати «за базар».
Тож треба, як то кажуть «змотувати вудочки». А відповідати за заподіяне державі не буде ніхто – ні Коломойський, ні Гонтарєва, ні Президент, якому Голова Нацбанку України зробила велику послугу.
© Даяна [11.04.2017] | Переглядів: 1899

2 3 4 5
 Рейтинг: 30.9/74

Коментарі доступні тільки зареєстрованим -> Увійти через Facebook



programming by smike
Адміністрація: [email protected]
© 2007-2024 durdom.in.ua
Адміністрація сайту не несе відповідальності за
зміст матеріалів, розміщених користувачами.

Вхід через Facebook