для старих юзерів
пам’ятати
[uk] ru

«Збройовий барон» хоче поновитися в ЗСУ


«Збройовий барон» хоче поновитися в ЗСУ
Більше року екс-заступник начальника Генерального штабу ЗСУ Володимир Хижий намагається через суд поновитися на колишній посаді. Нещодавно він робив відповідні заяви про неправомірність свого звільнення. Нагадаємо, що в лютому 2016 року, міністр оборони України його звільнив за систематичне невиконання умов контракту і в Міноборони впевнені, що це було зроблено в чіткій відповідності до українського законодавства.
Чи потрібен в новій армії такий генерал, як Хижий, судити вам. Але деякі сторінки його біографії вказують цілком на протилежне. Адже ця людина неодноразово світилася в різноманітних махінаціях та була помічена в халатному ставленні до посадових обов’язків. Підтвердженням цьому є не одне службове розслідування, яке проводилося в Міністерстві оборони та Генеральному штабі.
 
Слід відзначити, що Володимир Хижий всю свою кар’єру, починаючи з закінчення Васильківського військового авіаційного училища, був офіцером-тиловиком і займав відповідні посади. Тому, коли потрапив у верхів’я військової ієрархії був добре знайомим з різними можливими оборудками для збагачення. З приходом на посаду начальника Головного управління з логістики – заступника командувача сил підтримки ЗСУ в 2006 році відкрив для себе золотоносний клондайк – майно та озброєння війська.
 
Поступово генералу вдалося розставити своїх людей на «шахматній дошці» таким чином, щоб прибуткові схеми працювали, як годинник. А за кілька років такої діяльності, в 2008-му він навіть почав робити в ЗМІ заяви про те, що в ЗСУ є дуже багато непотрібного майна, яке завдає бюджету хіба збитків: «В армії скупчилася велика кількість надлишкового майна, що залишилося після реформування ЗСУ. Це близько 95 тис. одиниць озброєння і близько 2,5 млн одиниць різного військово-технічного майна». Причому свою руку йому вдалося прикласти фактично на всю тилову царину: озброєння, військова техніка, паливо тощо.
 
Так, в березні 2009 року, правоохоронними органами було затримано групу з військових та бізнесмена в Києві. B бaгaжнику цивільного автомобіля були знайдені cнaйпepcькі гвинтівки CBД, кулемети, автомати, патрони, пpибopи нічного бачення та різні комплектуючі до зброї. В ході слідства з'ясувалося, щo зброю було винесено з військових cклaдів, які розташовувалися на Миколаївщині, начебто для утилізації. Проте жодних документів, які б це засвідчували не було, як не було дотримано процедури транспортування й інших законодавчих моментів. Тому фігурантів було притягнуто до кримінальної відповідальності, звісно окрім генерала Хижого. Хоча саме він напередодні проводив інвентаризацію в тій військовій частині і, мабуть, натренованим оком одразу запримітив те, що можна продати.
Так, того разу афера не вдалася, але хтозна скільки зброї було продано за такою схемою? Варто окремо наголосити, що перебуваючи на посаді начальника Головного управління з логістики, саме Хижий відповідно до обов’язків ніс персональну відповідальність за забезпечення, зберігання, експлуатацію та ремонт озброєння і техніки у військових частинах підпорядкованих йому. Натомість, він на це все дивився крізь пальці заради наживи. Загалом же, купу питань викликає не лише списання зброї, а й техніки, ПММ тощо. Але про це розповімо пізніше.
 
Коли ситуація навколо його схем почала набувати розголосу, Хижий спішно переходить на нову, вищу посаду – заступника начальника Генерального штабу, де також веде напрямок тилу ЗСУ. На новому місці він продовжує робити те ж, що й раніше. Щоправда, чим раз стає обережнішим і робить гроші руками своїх наближених друзів, як от начальника Центрального управління забезпечення ПММ ЗСУ генерал-майора Барадуліна, який відповідав за прибутки від списаного пального.
 
Це все відбувалося в умовах, коли Збройні Сили переживали не найкращі часи. Кількість навчань скоротилася, грошей на розвиток війська вкрай не вистачало. Втім, це не заважало деяким посадовцям робити прибутковий корупційний бізнес.
 
Коли ж відповідні органи почали розслідувати махінації за участю Хижого, він в червні 2012 року звільняється за станом здоров’я і про нього майже забувають. Але не на довго, а лише на півроку. Натомість правоохоронці розбираються з його колегами, замішаними в корупції.
 
Того ж таки 2012-го міністром оборони стає Лебедєв, який починає активно розпродувати все можливе військове майно: зброю, техніку, землі Міноборони тощо. Але, мабуть, часу на створення нових корупційних схем немає, як і часу на швидке виконання вказівок з Кремля – розвал ЗСУ до повної недієздатності.
 
Саме тоді, хтось з вотчини Лебедєва – Криму, згадує, що є такий собі генерал Хижий, який, так би мовити, в темі. Тоді його в короткий строк і порушуючи законодавство призивають на службу до Генерального штабу. А він, і радий, що в його «талант» хтось вірить та дає можливість займатися улюбленою справою – продавати зброю, техніку тощо.
 
Втім, незаконний призов до ЗСУ та інші корупційні схеми Хижого з пальним та технікою – це вже зовсім інша історія, про яку обов’язково буде написано ще не один рядок.
 
Так потрібен в новому війську такий генерал?
© Коля Галич [11.04.2017] | Переглядів: 2529

2 3 4 5
 Рейтинг: 40.8/28

Коментарі доступні тільки зареєстрованим -> Увійти через Facebook



programming by smike
Адміністрація: [email protected]
© 2007-2024 durdom.in.ua
Адміністрація сайту не несе відповідальності за
зміст матеріалів, розміщених користувачами.

Вхід через Facebook