для старих юзерів
пам’ятати
[uk] ru

Перехідний період


Перехідний період
На жаль, сьогодні українське суспільство не здатне започаткувати швидкий процес демократизації міст.  Отже, між руйнацією авторитарної системи і виникненням демократичної слід очікувати настання перехідного періоду.
 
Неспроможність суспільства розбудувати в містах демократичну систему управління зумовлена бідністю населення.
 
Дійсно, демократія починається знизу, отже витоком демократії є територіальні об'єднання власників помешкань. Для створення таких об'єднань (не кажучи вже про їхню діяльність) необхідною умовою є спроможність мешканців утримувати свої помешкання і загальну територію об'єднання. Поки що спроможних мешканців на одну багатоповерхівку не вистачає для утворення першого рівня демократії.
 
Без зазначеного першого рівня про демократію можна не розмовляти. Адже саме на рівні об'єднань власників житла з'являються ті менеджери суспільства, яких мешканці можуть контролювати і яким (в решті решт) зможуть довіряти. Саме на першому рівні демократії постають ті горезвісні "європейські цінності", про яких згадують в нашому медіапросторі балакливі голови партій. Першою такою цінністю я назвав би "сумлінне служіння управлінця своїй громаді і разом з тим повага до управлінця з боку громадян".
 
Саме цієї фундаментальної цінності ми були позбавлені за часів совдєпії. Вийшовши із совдєпії в форматі дикунів ми доросли аж до такого постсовдєпівського відкриття : "владу треба бити нещадно, шоб вона боялася". Це відкриття засвідчило: теперішні покоління постсовків до демократичної свідомості вже не доростуть.
 
Отже, створити перший рівень демократії вже сьогодні ми не здатні. А на що ми спроможні? Ми спроможні на створення передумов для того, щоб наступні покоління виявилися здатними створити перший рівень демократії. Першою такою передумовою є перерозподіл статків між авторитарною мафіозно-клановою системою і населенням.
 
Звичайно, система на це аж ніяк не погодиться в добровільному порядку - вона не схожа на самогубця. Тому стосунки між суспільством (його активом) і системою неминуче приведуть нас до Майдану №3.
 
Основною вимогою М-3 стане укладання Суспільного договору між "Радою М-3" і "Державою", уособленою Президентом, ПМ і Головою ВР, про рівень податків і сборів на .. скажімо наступні три роки. Зрозуміло, що Рада М-3 виставить такий рівень поборів громадян, який не завадить громадянам ставати платоспроможними такою мірою, щоб забезпечити розвиток країни.
 
Разом з рівнем поборів в договір має бути внесеною вимога проведення пенсійної реформи в найближчі місяці. Реформа має перевести громадян на накопичувальну пенсійну систему. Таким чином почне зменшуватися дефіцит ПФ за солідарною системою.
 
Ну, і в договорі має з'явитися пункт про відповідальність за невиконання договору (з боку "держави", звичайно). Зразу ж має бути призначеною дата наступного Майдану, на якому суспільство отримає інформацію щодо виконання договору.
 
Мені здається, що саме такий Майдан-3 потрібен Україні. Саме такий Майдан Соціальної гідності (як продовження попереднього Майдану Національної гідності).
 
Звідси
© Карт [12.02.2017] | Переглядів: 1569

2 3 4 5
 Рейтинг: 39.5/19

Коментарі доступні тільки зареєстрованим -> Увійти через Facebook



programming by smike
Адміністрація: [email protected]
© 2007-2024 durdom.in.ua
Адміністрація сайту не несе відповідальності за
зміст матеріалів, розміщених користувачами.

Вхід через Facebook