пароль
пам’ятати
[uk] ru

Бальзак здорової людини.


Бальзак здорової людини.
  Ветраю ото з магазину, а назустріч хідником іде безхатько. Веде дзундзика на мотузку. І такий він від того запишаний, такий гоноровий, що той князь великопольський. Спина розпрямлена, підборіддя задерте до небес, лиш зиркає по сторонах, чи усі бачать який він овнер та й з цілим песом. Ну ось тут і прийшла тема для оповідки...
Бальзак, той що Оноре де, майже двісті років тому зробив велику послугу людству, написавши роман "Шагренева шкіра". На прикладі молодика з суїцидальними нахилами Бальзак дуже чітко вивів різницю у поняттях "хотіти" і "могти" та "бути" й "виглядати". Чи скористалось людство з тої подачі? Як на мене, то не дуже. Як завжди буває, Бальзака читають не всі, а хто й читає, то не докінця розуміє прочитане, і навіть ті, хто усе чітко зрозумів, не конче роблять правильні життєві висновки. Добре, подякуємо Бальзаку за групування понять і спробуємо дещо розібрати самостійно. Першу вищезгадану пару лишимо до іншого випадку, а сьогодні давайте розберемо "бути" й "виглядати". А оскільки у назві йдеться про людину здорову, то зі здоров'я і почнемо.
Абсолютно очевидно, що усі хочуть бути здоровими, але... Найважче людям даються якраз прості очевидні речі. Поголовна більшість людей просто експлуатують власне здоров'я подароване природою і нічогісінько не роблять для того, аби його зміцнювати. Ті ж, що скеровані на покращення здоров'я і ним опікуються у свою чергу діляться ще на дві групи, між якими проходить майже незамітна лінія розділу. Усі знають, що найкраща послуга для здоров'я - ранкова зарадка, біг - джогінг по-модньому. Але чомусь у ранкових сутінках набагато більше собачників, аніж любителів бігу. Чому питаємо, а тому що намотувати круги на стадіоні чи в парку день за днем, рік за роком, то справа корисна, але абсолютно безпонтова. При цьому вимагає постійної внутрішньої мобілізації. Зате у тренажерних залах усе забито. Мало того, що це коштує грошей, так ще й не конче здорово. А тому, що тут усе напоказ, тут тусовка, клуб, соціум. І тут тебе бачать, тобто іде поєднання не просто "бути", а ще й "виглядати". Виглядати здоровим, підтягнутим, актуальним, фінансово спроможним, успішним. Здавалося б, а що у цьому поганого? Поясню.
Тест на бройлера. Моделюю ситуацію, яку не раз спостерігав. Збираємо групу завсідників тренажерки і ведемо у гори. Кожному неофіту на спину неважкий заплічник і гайда! На підходах новонавернені демонструють хороший тонус та бадьорий настрій, а коли справа доходить до затяжного підйому, градусів хоча б з 25, то починається цікаве кіно. За пів-години наші туристи починають "помирати" і через годину підйому "зливаються на ноль". Настає момент паскудних самовідкриттів - ані легені, ані серце та кровоносна система, ані м'язи до подібних випробувань абсолютно не готові. Лишається лиш поспівчувати легковірам, які колись вирішили, що тренажерка є саме тим, що потрібно.
Резюме проміжне. Можна бути здоровим зовсім безкоштовно, а можна виглядати здоровим за чималі гроші. Лишимо фізкультурників для прийняття правильних висновків та й рухаймось далі.  
Дуже мені шкода, що для тих, кого ми призначаємо на різні гілки влади поки що немає надійних "тестів на бройлера".
І саме тому той "бройлер" проявляється уже тоді, коли починає рулити, а тоді уже пізно, а тоді уже марно... Тут варто лише пам'ятати, що маємо справу всього лиш з "бройлерами" і тому до них - жодного пієтету і на майбутнє: збір загальних бройлерських характеристик з тим, щоб можна було відрізняти здорових людей від "бройлерів".
І ще, зовсім сумний висновок. Дуже мені шкода, що у нашій країні погано навчають людей тому, аби бути здоровими,- здоровими фізично, здоровими душевно. Лиш самоосвіта рятує.  
Але не хворійте. БУДЬТЕ здорові.
© Євген Новосад [15.01.2017] | Переглядів: 1048

2 3 4 5
 Рейтинг: 29.2/54

Коментарі доступні тільки зареєстрованим -> Увійти або зареєструватися



programming by smike
Адміністрація: [email protected]
© 2007-2024 durdom.in.ua
Адміністрація сайту не несе відповідальності за
зміст матеріалів, розміщених користувачами.

Відновити пароль :: Реєстрація
пароль
пам’ятати