для старих юзерів
запам’ятати
[uk] ru
Для полноценной работы сайта включите в вашем браузере поддержку JavaScript. В противном случае многие функции сайта будут недоступны.

Формула сала

Формула сала
Сьогодні у мене день відповідальний,- кілька разів на рік я виволікаю свою компактну вуджарню (коптильню) і починаю біля неї чаклувати. Готую копчену підчеревину. Як кажуть французи: найсмачніше вино сало те, яке ти готуєш сам. Так от, уже більше двадцяти років користуюся отим нержавілим виробом конверсійного Воєнпрому. Це такий собі циліндр літрів на тридцять з подвійним дном та кришкою, яка одночасно є і частиною водяного замка. На дно засипаю заготовлену ще з літа трачину (тирса, трина, триння. трачиння і, якщо завгодно,- "апілкі"), вставляю фальш-дно, яке одночасно є й збірником для жиру, підвішую чотири кавалки підчеревини до кришки, вставляю це усе в циліндр, ставлю на газову плиту, заливаю водички до водяного замка, ну й поїхали...
 
У мене є три години на написання грунтовної статті, присвяченій нацпродукту. А три години то огого, а не якихось двадцять хвилин, за які я зазвичай наклацую тексти для ДД. Тож почнімо.
 
Наука. Сучасна. Молекулярна хімія. Дарує українцям візуалізовану формулу сала. Ось вона:
 

 
Якщо хтось мені не вірить, то прошу переконатися.  Якщо цю модельку трішки покрутити та стилізувати у фотошопі, то вийде цілком собі тризуб. Правда я лінуюсь це робити, але натяк більш ніж серйозний і тому по швидкому і прямо тут хочу запатентувати своє відкриття: наш націоанальний символ є таки формулою сала!!!! В нім коріння історичні, в нім коріння генетичні! Гляньте лиш на це:
 

 
От що то сало. Наше сало є також і на різних гербах (привіт, Андрійку) . Ось герб Чінгісів:
 

 
Справа внизу,- бачите?  А ось герб українських шляхтичів Глинських:
 

 
і такого зашифрованого у геральдиці добра мішок ще й торбинка. З міркувань політкоректності я лишу в сторноні тамгу, але, сподіваюсь, що натяк ви зрозуміли. Тепер, як головний аргумент, трішки палеолінгвоконспірології. Подивіться на ось цю літеру:
 

 
То є "аз", перша літера кирилиці, то є наша салова зашифрована "альфа", тобто початок, основа усього НАШОГО.  Я б міг привести ще багато аргументів, в тім числі і графічних, як доказ того, що українці та сало то є субстанції поєднані воєдино одвіку і назавжди. З цим все. Докази у мене беззаперечні, теорему доведено і переходимо до розділу ліричного.
Усім своїм єством українці линуть до сала, а їх мрії та почуття виливаються у творчості. Це і фольклор і професійна українська поезія. От хоча б мудра і надлаконічна народна приказка: "Сало - сила, спорт - могила", у якій надзвичайно випукло продемонстровано мудрість народу, його багатовіковий досвід.
 
До теми сала у своїй творчості зверталися Іван Котляревський та Степан Руданський, Павло Глазовий та Тризубий Стас, Дзідзьо та Вєрка Сердючка... Що, Дзідзьо не звертався? Не сташно,- у нього усе ще попереду. А скільки менш відомих авторів подарували чистого жиру високі поетичні рядки, присвячені салу! Ось, наприклад, про формулу сала:
 
На екзамені професор
Зупиня студента,
Що строчив про хімпроцеси,
Наче з кулемета:
— Припустімо, по білету
Ви усе сказали.
Не могли б ви розсекретить
Нам формулу сала? —
У студента й пісдя того
Оптимізм не щез:
— Вам, професоре, якого:
З шкіркою чи без?
А. Гарматюк
 
А оди, оди салу, які пишуться:
 
О ти, що на ймення і прізвище Сало!
О ти, що недавно ще бігло й скакало!
О ти, що ще вчора і рохкало й рило,
Що хвостиком куцим бездумно крутило!
О ти, що іменник середнього роду!
О ти, що в харчах не утратило моду!
О ти, на долоню або на п’ять пальців,
О ти, що міняєшся в шкварках і в смальці!
Ти вуджене димом, топлене вогнем,
І шкіркою вкрите неначе брилем!
О ти, без паперу білюський пломбір!
О ти, що на тобі зриває кіт зір!
Ти купане в солі, ти щедро солене!
О ти, поперчене і почасничене!
О ти, дуже давнє і вічно класичне!
О ти, найрідніше і патріотичне!
О ти, що спокійно лягаєш під ніж!
О ти, що людина від тебе сильніш!
Хтось бреше, що ти в нас є холестеринне,
Ти, бідне, у наших хворобах не винне!
О ти, що кохають тебе хлібороби,
Прем’єри й поети, свої і заброди!
O ти, що мені тебе мало і мало!
О, сало, мене ти навіки зассало!
Де Ленін стояв на міцнім п’єдесталі —
Поставимо, браття, шмат сала на салі.
I хто Президентом Вкраїни не стане —
Народ сало їстоньки не перестане!
Микола Савчук.
 
А ось і підтвердження моєї теорії, яку поет відчув інтуїтивно:
  Г.Є. Гладков.  
 
Вже розказано немало
правди та байок про сало
і проспівано пісень!
Кажуть ще з часів Ісуса
Це наркотик, це спокуса!
Я кажу: це Герб Держави, -
ясно це як божий день!
Що для українця сало?
Чи добро воно, чи зло?
Якби сала враз не стало, -
України б не було!
 
Коли прокидаєшся вранці
в своїй українській землі,
будь певен, що сало та яйця
чекають тебе на столі!...
...Якщо українець вмирає, -
помажте під носом сальцем,
і він оживе, погуляє,
постоє іще під вінцем!
І він оживе, погуляє,
постоє іще під вінцем!
 
Сало неодноразово надихало й художників:
 


 
Уже ніби й можна було б завершувати свою доповідь, але ж треба ще дулю скрутити. Тому - про москалів. Вони теж дуже люблять українське сало, позаяк через власну заскорузлість та криворукість не можуть такого продукту мати.  Так що нехай облизуються здалеку.  А нам усім - смачного. Потерпіти ще кілька днів і за святковим столом у кожного українця нехай буде найсмачніше, своїми руками приготоване сало (в асортименті)!
 



© Євген Новосад [04.01.2017] | Рейтинг: 43.6/70 | Переглядів: 7645

2 3 4 5 43.6/70





Коментарі

1 2 3 4   »
04.01.2017 16:03:46
2783855
Якщо дозволите одне уточненя і одне побажання .
Уточнення: на гербі Чінгісів то не тризуб, а піктограма - "там, де ДВОЄ - там кохання  " ( а там, де троє, там штовхання).
Побажання: якнайшвидше запатенуйте своє відкриття (Аз-Тризуб-Сало). ..а то знаємо ми цих, я щойно як завжди шукав одне, а знайшов інше. Отаке чули ?
Mała niebieska chusteczka,
Którą pamiętam sprzed lat,
Moja dzieweczka i ta chusteczka
Mgłą przesłoniły mi świat.
    Czy tu, czy tam,
    Po świecie błąkam się sam,
    Tylko blękitna, twoją chusteczkę
    Jako pamiątkę dziś mam.
 
а отаке ?
To ostatnia niedziela,
Dzisiaj się rozstaniemy,
Dzisiaj się rozejdziemy
Na wieczny czas.
To ostatnia niedziela,
Więc nie żałuj jej dla mnie,
Spojrzyj czule dziś na mnie
Ostatni raz.
 
  А скажи зараз тим бібізянам, що "Синий платочек" і "Утомленное солнце", було написано ще до них і не НИМИ, очі ж повидирають. biggrin
Востаннє редаговано Дюма 04.01.2017 16:14:05
Не згоден Згоден  Підтримка: 93%(25/27)

04.01.2017 16:04:00
smile3Excellentlydrinks
Не згоден Згоден  Підтримка: 80%(12/15)

04.01.2017 16:17:01
Дюма 04.01.2017 16:03:46
Mała niebieska chusteczka,
Którą pamiętam sprzed lat,
Moja dzieweczka i ta chusteczka
Mgłą przesłoniły mi świat.
    Czy tu, czy tam,
    Po świecie błąkam się sam,
    Tylko blękitna, twoją chusteczkę
    Jako pamiątkę dziś mam.
Цю пісню чув у якомусь польському фільмі, а от у якому - не пригадаю. Таких випадків дуже і дуже багато. Хоча б "...Ой, ти конику мій..." і "Ты, конёк вороной...". Натяк зрозумів, але патентувати не біжу, бо "прив'язаний" до вуджарні. rofl За турботу дякую!drinks
Востаннє редаговано Євген Новосад 04.01.2017 16:43:24
Не згоден Згоден  Підтримка: 80%(12/15)

04.01.2017 16:17:45
Можна користуватись простішою технологією приготування копченостей не тільки до святкового столу, але й на цілий рік. Звичайно, тут треба мати багато сала і м'яса.
 
Простіше. коли сам і відгодував кабанчика беконної породи. Механізм копчення полягає у підготовці в землі траншеї довжигною 2,5 м, глибиною 0,4 і шириною в 0,4 м. В кінці траншеї ставиться 200 літрова  бочка із вирізаним днищем. Траншея вкривається металевими листами і присипаються краї землею, щоб дим не виходив.
 
У бочку на металеві прути вішаються загорнуті в лляні салфетки куски сала і м'яса заздалегідь вимочені у спец. розсолах. Щоб дим затримувався у бочці її вкривають мішковиною і час від часу зволожують. Ось для процесу копчення і все готово. Далі беруться дрова із фруктових дерев. Найкраще із черешні. І з другого кінця траншеї на маленькому димному вогні спалюють. Щоб полум'я сильно не розгорялося водою обприскують вогонь. І на протязі 12-15 год., спалюючи такі дрова, йде поступове холодне копчення.
 
Важливо, щоб підвішені куски не торкалися один одного, а рівномірно обтягувалися димом. Можна щвидшими темпами, додаючи температури вогнем, але тоді вийде копчення гаряче. Також добре, але поступове, холодне копчення краще.
 
Заготовлені куски відразу можна споживати після охолодження. Можна також розкласти у морозильні камери і по мірі потреби діставати. Це вже залежить від кількості і темпів споживання.
Не згоден Згоден  Підтримка: 86%(19/22)

04.01.2017 16:27:44
5
dobryj5 04.01.2017 16:17:45
5
До Вашого сала мого б самограю!..
Не згоден Згоден  Підтримка: 83%(15/18)

04.01.2017 16:30:17
Excellently
Не згоден Згоден  Підтримка: 81%(13/16)

04.01.2017 16:31:58
dobryj5 04.01.2017 16:17:45
dobryj5

Хватит издеваться. Слюни текут. biggrin
Не згоден Згоден  Підтримка: 78%(14/18)

04.01.2017 16:36:53
Наливайте, я дістаю і нарізаю.
Не згоден Згоден  Підтримка: 82%(14/17)

04.01.2017 16:37:09
пол часа не мог избавиться от слюны.
спасибо на добром слове,
хоть помогли вспомнить,
при моей нищенской пенсии,
что это такое - САЛО...
Востаннє редаговано евгений рекушев 04.01.2017 16:38:45
Не згоден Згоден  Підтримка: 80%(12/15)

04.01.2017 16:44:40
Дюма 04.01.2017 16:03:46
Уточнення: на гербі Чінгісів то не тризуб,
Там сало....
Не згоден Згоден  Підтримка: 79%(11/14)

04.01.2017 16:49:35
dobryj5 04.01.2017 16:17:45
. Механізм копчення полягає у підготовці в землі транше
Я надто лінивий.
dobryj5 04.01.2017 16:17:45
Найкраще із черешні
Не найкраще. Я мав час для експериментів. Найкраще - суміш коренів дорослого ясена та деревини сливи, при тому дрібноплідної старосвітської. Цікаво для різноманітності додавати трішки гілок калини. Виходить просто шедеврально. Спробуйте - переконаєтесь.
Не згоден Згоден  Підтримка: 87%(13/15)

04.01.2017 16:50:06
евгений рекушев 04.01.2017 16:37:09
спасибо на добром слове,
хоть помогли вспомнить,
Колись, у 90-их пам'ятних роках, коли затримували зарплати на роки, але у нас традиційно на свята накривають столи. В мене починаючи від Миколи (я - Микола із днем народження), далі Новий рік, Різдво Христове, Старий Новий рік (гарне звучання Старий Новий рік), Водохреща і завжди святковий стіл.
 
І ось в такі застілля у нас син так сидить задивився і видав:
 
дивлячись на нас по грошах - ми бідняки. Якщо подивитись на стіл - ми багачі. Так хто ми є?
 
Цього нїхто у світі не МОЖЕ зрозуміти, що при всіх диверсіях у владі проти України та її населення, вона живе і відзначає свої свята.
Не згоден Згоден  Підтримка: 89%(17/19)

04.01.2017 16:53:48
евгений рекушев 04.01.2017 16:37:09
что это такое - САЛО...
Мені ще до пенсії трохи тягти. А Вам ще вершик.
Не знущаюсь.
Не згоден Згоден  Підтримка: 86%(12/14)

04.01.2017 16:54:59
violonchelist 04.01.2017 16:27:44
До Вашого сала мого б самограю!..
Самі не безрукі...278385
Ще й настоюється на карпатських зіллях.
Востаннє редаговано Євген Новосад 04.01.2017 16:56:24
Не згоден Згоден  Підтримка: 91%(10/11)

04.01.2017 17:03:55
278385 Про орэгано и яблучка - уже було... Теперь про сало й мнясо... В перспективе опус про цыбулю с часныком... И это правильно - каждому свое I roll!
Не згоден Згоден  Підтримка: 4%(1/25)

04.01.2017 17:09:03
5
Біжу за самограєм із салом, потім... як вийде... Пробачте! Не втримаюсь....Пока!
Не згоден Згоден  Підтримка: 88%(14/16)

04.01.2017 17:11:49
dobryj5 04.01.2017 16:50:06
Цього нїхто у світі не МОЖЕ зрозуміти, що при всіх диверсіях у владі проти України та її населення, вона живе і відзначає свої свята.
Excellentlydrinks
Не згоден Згоден  Підтримка: 83%(10/12)

04.01.2017 17:11:57
Тузик_Киевлянски 04.01.2017 17:03:55
Теперь про сало й мнясо..

Убийте, не повірю., що сало бродячих, пробачте, Шариків має якісь там цілющі властивості...biggrin
Не згоден Згоден  Підтримка: 83%(15/18)

04.01.2017 17:14:54
Тузик_Киевлянски 04.01.2017 17:03:55
Теперь про сало й мнясо
Не треба заздрити, дефективний. Я сьогодні добрий. Ось і для тебе  є віршик:
Не згоден Згоден  Підтримка: 91%(21/23)

04.01.2017 17:16:34
Симеон Пищик 04.01.2017 17:11:57
сало бродячих, пробачте, Шариків має якісь там цілющі властивості...
bad суцільна отрута...278385
Не згоден Згоден  Підтримка: 86%(12/14)

1 2 3 4   »











...




programming by smike
Адміністрація: zavhoz@durdom.in.ua
© 2007-2017 durdom.in.ua
Адміністрація сайту не несе відповідальності за
зміст матеріалів, розміщених користувачами.

Будь ласка, увійдіть за допомогою
Facebook-login