пароль
пам’ятати
[uk] ru

Європейський вибір


Європейський вибір
Українці всіх національностей! Ось і настає кульмінаційний момент в нашій історії. Рік 2010 можна поставити в один ряд з 1654, 1712, 1918, 1991, 2004. Наш шлях  в Європу затримався. На жаль, на відміну від наших західних сусідів, Україна, яка потрапила в радянську систему набагато раніше, не змогла скинути «совкові» пута й вибрати оптимальний варіант. Комуністична більшість в Верховній Раді з моменту проголошення незалежності 24.08.1991р до 21.01 2000 р. противилась проведенню кардинальних реформ, що сприяло створенню в Україні олігархічної моделі капіталізму, де влада грошей вища за владу закону. З 2000 р. по 2004 р. Кучма намагався провести якісь реформи, був цілий комплекс заходів по адаптації законів України до законів ЄС, але війна за владу, корпоративні інтереси не дала ВР взятись за цю роботу. З перемогою Ющенко був відкритий шлях до швидких і ефективних реформ. Велика більшість в ВР, яка наближалась до конституційної, противники заховались за кордоном, лояльний уряд, підтримка народу. Залишалось спокійно вивчити досвід посткомуністичних країн Східної Європи, вибрати аналог правової системи, яка діяла, напр. в Польші, Чехії, Словакіїї… й за 1-2 місяці прийняти. Саме так, в 90-х роках проводились системні реформи в вищеназваних країнах.   Яким же шляхом пішов п. Ющенко?  А ніяким. Тасування уряду, розвал більшості,  реанімація ПР, фактичний розвал демкоаліції в 2006р. й так далі. Чвари й боротьба за владу каменя на камені не залишила від програми адаптації українського законодавства до європейського. Така «українська» політика викликає здивування й зневагу в країнах ЄС й ослаблює позиції України перед іншими сусідами.
  Більшість громадян України хотіла б жити в Європейському Союзі.  І це при повному інформаційному вакуумі щодо ситуації в країнах Східної Європи, що далеко відірвались в своєму розвитку і є членами ЄС.  Хто бачив по ТБ репортажі з маленьких міст і сіл Чехії, як живуть шахтарі в польській Сілезії, яка податкова система в Естонії, як служать солдати в Угорщині? Це загадка, чому ми бачили тільки візити Ющенко, який є полум’яним прибічником вступу до НАТО і ЄС. Коли хочеш когось кудись завести, то спочатку треба провести солідну агітацію.
  Яка диспозиція перед виборами Президента України 17.01.2010р?  Який варіант вибору  може наблизити Україну до Європи?  Для цього потрібні:
а) політична воля;
б) лояльний Президент і уряд;
в) стабільна більшість в Верховній раді, яка зможе швидко прийняти Правову Систему в цілому.
 
Візьмемо двох фаворитів Януковича і Тимошенко. Інших не варто розглядати, оскільки їхні рейтинги дуже далекі і у них немає й ніякої надії створити пропрезидентську коаліцію в ВР й лояльний президенту Уряд.
      Янукович. В разі його перемоги можлива хитка більшість, а може й ні(без Ющенко частина НУНС може підтримати діючу коаліцію).  Залишиться уряд Тимошенко й  замаячать нові вибори в ВР. Тобто не до кардинальних реформ.
       Тимошенко. У неї вже є коаліція, яка без сумніву суттєво укріпиться. Дехто з ПР за звичкою поїде в Монако. Уряд переформатується, стане повноцінним.  Справа буде тільки за політичною волею й нормальним менеджментом.  А ніхто не сумнівається, що Ю. Тимошенко класний менеджер. Я б її на роботу взяв.  
 

profy945 [03.01.2010] | Переглядів: 2362
Мітки: #Тимошенко 

2 3 4 5
 Рейтинг: 42.6/66

Коментарі доступні тільки зареєстрованим -> Увійти через Facebook



programming by smike
Адміністрація: [email protected]
© 2007-2024 durdom.in.ua
Адміністрація сайту не несе відповідальності за
зміст матеріалів, розміщених користувачами.

Вхід через Facebook