для старих юзерів
пам’ятати
[uk] ru

Символи (продовження епопеї)


Символи (продовження епопеї)
А давно, рєб'ята-хлоп'ята, не розказував я вам оповідок про геральдику й вексилологію.
А між тим для цього вимальовується привід.
 
Привід, в принципі, не свєжак, але даний текст визрів саме сьоодні.
 
Отож, почалося все аж 14 липня, коли Верховна Рада України з ініціативи кіровоградського художника Ігоря Смичека та законодавчої ініціативи народнофронтовика Горбунова та регіонала (не варто цього забувати) Бєрьозкіна перейменувала Кіровоград у Кропивницький. Багато можна сперечатися щодо вибору саме цієї назви з усіх запропонованих , щодо того, що у світі іменами діячів культури міста не називають, щодо того, що історична назва міста - Єлисаветград і частина містян вважає, що містові треба повернути історчну назву.
Однак факт відбувся. Місто отримало нову назву. Ця назва українська, звучить по-українськи (на відміну від Інгульська чи Єлисаветграда) і увічнює пам'ять про одного з засновників українського театру - Марка Кропивницького.
Відбулося те, що повинно було відбутися.
 
Однак перейменування міста потягло за собою ідіотизми на місцях.
 
Зокрема, згідно Програми розвитку основ громадянського суспільства та комунікації міської ради з громадою міста на 2016 рік, у Кропивницькому буде оголошено конкурс на створення нових герба і прапора міста.
 
А художник-графік Ігор Смичек, який запропонував для міста нову назву Кропивницький, як виявилося уже й розробив проект нового герба (чуйка, не інакше). Однак, судячи з даного проекту, Ігор Володимирович не вважав за потрібне ознайомитися з геральдичними нормами, а тому і створив ось це:

 
Ігоря Володимировича я поважаю, а тому буду стриманим у висловлюваннях.
Річ у тім, що герб - це не картина. Він має бути максимально лаконічним. Один меседж - одна фігура. Що ж ми бачимо тут? Фактично - це пейзаж з театром ім. Кропивницького по центру в оточенні дерев.  Згори чомусь театральні лаштунки. Знизу чомусь натюрморт: сувої, перо, чорнильниця. Про нехтування основного правила геральдики (метали не накладаються на метали, а фініфті на фініфті) я вже взагалі мовчу.
Незрозумілим особисто для мене  є поєднання у гербі двох мотивів: історії краю (щитотримачі герба - скіф та козак) і власне театру. А від Совкової традиції "підписувати" герби ("Кропивницький", "Мукачеве", "Полтава") мені просто сумно.
 
Зрештою, я не розумію для чого містові треба змінювати герб та прапор. Звісно, зміна назви міста природно тягне за собою певне оновлення. Проте сучасні герб та прапор Кропивницького не містять жодної забороненої символіки та ніяк не пов'язані з попередньою назвою міста.

Крім того, на відміну від проекту пана Смичека, сучасні герб та прапор авторства Віталія Кривенка цілком відповідають нормам геральдики. Хоча і мають, як на мене, суттєвий недолік: і на прапорі, і на гербі зображено вигадану монограму Святої Єлизавети - покровительки міста. Дана монограма викликає не дуже приємні асоціації, адже вигадана вона для того аби замінити іншу монограму іншої Єлизавети - російської імператриці, вензель якої раніше зображувався на гербі міста (тоді ще Єлисаветграда):

 
Є й ті, кого дратує зображення на гербі фортеці Святої Єлизавети. Начебто, з неї "почалась знищення Війська Запорозького". Для окремих людей вона є символом панування Росії на українських землях. І, будьмо відвертими, саме з цієї фортеці і почалась Новоросія (не вигадана "маладая рєспубліка" на Донбасі, а справжня, історична).
Однак ми маємо бути реалістами і усвідомлювати, що місто Кропивницький почалося саме з неї. Які би поселення не існували на цих землях до будівництва фортеці, проте Кропивницький виріс саме довкола фортеці Святої Єлизавети й ім'я Єлмсаветград отримав саме на її честь. І нічого вже тут не поробиш.
 
На мою думку, міняти герб міста не потрібно. Однак чинний герб потребує певних змін.
Особисто я бачу це так:

На гербі збережено фортецю, проте "вензель Святої Єлизавети" замінено на тризуб. Я вважаю, що це було би гарним символом того, що місто почалося з російської фортеці, але нині воно є українським.
 
Багато хто дорікне мені, що державну символіку не прийнято зображати на муніципальних гербах, однак такий елемент як тризуб містять також герб Чернівців (який, до речі, в минулому містив символи Австрії та Румунії):

та герб Чернігівської області:

Подібна практика існує й за кордоном. Так герб польського Вроцлава досі містить герб Чехії - Богемського лева:

Власне, і сам герб Кропивницького в своєму Єлисаветградському минулому містив державний герб Російської Імперії:

 
Тому я щиро переконаний, що геральдика - це мистецтво, в якому все вирішують деталі. І тому невелике доповнення до графіки чинного герба може докорінно змінити його символіку, а відтак, як на мене, є пріоритетнішим, ніж заміна герба на новий, який не відповідатиме нормам геральдичної науки.
***

А в цей час, до речі, в "русском Криму" активно міняють міські герби. В одних містах створюють нові герби, а в інших замінюють совкові герби на історичні. Наприклад, Севастополь уже доволі довгий час замінює совковий герб з пам'ятником загиблим кораблям і золотою зіркою на дореволюційний - з грифоном (геральдичним символом роду Романових) та георгієвською стрічкою:

І це лише один з показових прикладів.
Так уже затверджено нові герби Феодосії та Ялти.
 
Взагалі ж, як би не прикро було мені це визнавати, Ерефія ставиться до символіки значно серйозніше, аніж Україна. На жаль, в Україні не існує органів, які би слідкували за дотриманням вимог геральдики у гербах міст, сіл, селищ та областей, а тому доволі часто в українських містах статус герба отримують малюнки, які просто не можуть вважатися гербами (наприклад, "герби" Борисполя, старого Угринова).
В цей же час в Ерефії існує реєстр гербів, без внесення до якого символ гербом не вважається. А до реєстру він не може потрапити без схвалення Геральдичної ради при президенті РФ.
Таким чином, як би це дивно не звучало, Хуйло проводить (і доволі вдало) найсправжнісіньку декомунізацію у російській геральдиці.
Наприклад, герб Волгограда нині є нелегітимним, бо: А) совковий, Б) не відповідає вимогам геральдики. І волгоградська влада нічого не може з цим зробити лише тому, що спецрада при хуйлі вимагає змінити герб. І, що характерно, процес заміни герба вже запущено:

 
Я щиро вважаю, що вчитися розумних речей потрібно навіть у ворога. І в Україні теж має нарешті бути офіційно укладено список норм, без дотримання яких герб гербом не вважається і позбавляється даного статусу. Такий елементарний запобіжник легко відсіє абсурдні проекти накшталт проекту герба Кропивницького авторства Смичека чи проекту герба Запоріжжя авторства Андрія Авдієнка, а також зменшить кількість змін символів того чи іншого міста "бо старий гєрб шось нікрасівий". Герб - не труси, його кожен день не міняють. Крім того, зникнуть ганебні, проте чинні символи міст і сіл України.
 
Держава не може існувати без символіки, тому до творення гербів і прапорів слід підходити відповідально.
© @ндрійко [06.08.2016] | Переглядів: 4769

2 3 4 5
 Рейтинг: 43.9/23

Коментарі доступні тільки зареєстрованим -> Увійти через Facebook



programming by smike
Адміністрація: [email protected]
© 2007-2024 durdom.in.ua
Адміністрація сайту не несе відповідальності за
зміст матеріалів, розміщених користувачами.

Вхід через Facebook