для старих юзерів
пам’ятати
[uk] ru

Про митців, позицію та відповідальність


Про митців, позицію та відповідальність
   Кілька історій.
 
   Ви знаєте, мені подобається один фільм, який було знято в гітлерівській Німеччині тоді, коли до руйнації однієї з червонопрапорних імперій лишалися лічені тижні. Чомусь, знаєте, я вважаю, що ті люди, які знімали "Жінку моєї мрії" не були такими вже гітлерівцями. Фільм про любов. Ліричний, музичний, зворушливий. Знімали його в Празі, тому, що в розбомбленому Берліні це робити було неможливо. На мій погляд, його було знято для людей. Щоб вони, глядачі, хоч на півтори години відволіклися від жаху. Щоб згадали мирний час. Щоб відпочили. Це- позиція знімальної групи. А можете уявити, щоб актори, які знімалися в цьому фільмі, поїхали рекламувати свого фільма до Англії? До вже звільненої Франції, чи, не дай Боже, до СРСРу?
 
   Ось ще одна позиція. Австрійська актриса Хеді Ламар могла жити собі досить непогано після того, як Гітлер захопив Австрію. До речі, там усе відбувалося так, як пізніше у Криму: "родная гавань", "нарешті разом", "об’єднання братів": так що Вова Путлєр просто повторив те, що зробив до нього Гітлер.
 
   Але Хеді Ламар емігрувала до Штатів. Досить швидко вона набула популярності серед примхливої американської публіки. Як на мене, не так і важливо, чи її вважали найкрасивішою актрисою Голівуду, чи найкрасивішою жінкою світу. Важливіше те, чим займалася актриса у свій вільний час. Вона (тримайтеся, хто не знає!) розробляла систему захищенного радіозв’язку для потреб військово-морського флоту та для дистанційного керування торпедами. Ось вам і блондинка!
 
   Її ідеї були настільки революційними, що не знайшлося тоді в військово-морському флоті Сполучених Штатів ні одного спеціаліста, який би гідно оцінив її винахід. Ламар так і не отримала ані центу, але ми зараз користуємося інтернетом та мобільним зв’язком, що базуються на її ідеях.
 
   Ще про позицію. Одна співачка, що була обласкана президентами, обдарована не тільки земельними ділянками, але й лісовими масивами. Янукович зробив з неї народного депутата. Мабуть уся Україна сміялася над її інтерв’ю. Так, блондинка з анекдотів- це про Таю. Під час Революції Гідності Повалій з чоловіком переїхали до Москви. Що їм загрожувало? А нічого, зважаючи на її розумові здібності. Але- вибрали Москву. Звідси Тая час від часу могла висратися ротом на свою Батьківщину. А нещодавно вона отримала премію за співи в жанрі кабацької пісні, чи то за "блатнячок". Цікаво, як називається премія: "Маруха года" чи "Шкура центровая-2016"?
 
   Дуже давно, мабуть, ще при Кучмі, давали якось інтерв’ю Данилець та Мойсеєнко. "Чому ви переїжджаєте до Москви?"- "Нам стає тісно в Україні".
 
   Щоб ви всралися, широкі ви наші! Значить, польському акторові в Польщі непогано. Французький митець творить у себе вдома- і усе в порядку. А Україна, значить, рилом не вийшла, щоб її такі генії ощасливлювали.
 
   А питання ж, як і казав дядько Маркс, в простих та матеріальних речах. В грошах. Бо ще імперія гребла усе під себе, а нью-імперія, з центром в Кремлі, теж дещо на газі та нафті заробляла. Щось перепадало й піплові. І, звісно, годувалися з чистих рук російських олігархів і наші співаки-заробітчани.
 
   Хто я такий, щоб давати поради тому ж Потапові? Наші статки нічого й порівнювати. Та й до фінансового рівня Ані Лорак я не доросту. Та усе ж таки: зворотня сторона будь-якого фінансового успіху- відповідальність. Якщо ти, під час війни, яка стидливо зветься АТО, їздиш до агресора на заробітки, будь готовий до того, що хтось тебе негарно назве. І нічого таку людину обзивати "фашистом-екстремістом": вона, ота людина, просто дала свою оцінку вашому методу заробітку.
 
   І ще таке. Якщо ви орієнтуєтесь на отримання прибутку не вдома, а в країні-агресорі (пробачте, але я так вважаю), не треба щось там патякати про неприпустимість якихось квот, про "утиски язичних", про "жгітє кнігі" та "запрєтітє Пушкіна". Просто мовчіть: це буде, принаймні, чесно.
 
   А якщо когось із співаків так вже "притєсняют", то що тут поробиш: на Росії чимало птахофабрик, не тільки ж Куйок на їхніх ювілеях співатиме. Дещиця перепаде й вам.
© Саня электрик [29.04.2016] | Переглядів: 2072

2 3 4 5
 Рейтинг: 42.3/42

Коментарі доступні тільки зареєстрованим -> Увійти через Facebook



programming by smike
Адміністрація: [email protected]
© 2007-2024 durdom.in.ua
Адміністрація сайту не несе відповідальності за
зміст матеріалів, розміщених користувачами.

Вхід через Facebook