для старих юзерів
пам’ятати
[uk] ru

Інгульськ


Інгульськ
Комітет ВР України з місцевого самоврядування проголосував за перейменування міста Кіровоград в Інгульськ.
За проголосувало 8 депутатів, а назву Єлисаветград підтримав 1 депутат.
Тепер остаточне рішення прийматиме Верховна Рада.

Комітет ВР з місцевого самоврядування дав кіровоградцям чітко зрозуміти, що хоча з прийняттям закону про засудження тоталітарних режимів назви Кіровоград, Кірово і Зінов'євськ відійшли у небуття, історична назва Єлисаветград не може бути повернута місту, оскільки для багатьох вона асоціюється з Російською імперією, а не зі святою мученицею, як стверджують деякі прихильники цієї назви.
 
Відтак, з легкої руки Інституту національної пам'яті місту комітетом з місцевого самоврядування було присвоєно назву Інгульськ.
 
Що це означає для політиків?
Що для підкріплення своєї позиції щодо неприпустимості повернення населеним пунктам імперських назв вслід за законом про декомунізацію слід прийняти закон про деімперіалізацію.
 
Що це означає для людей?
За послідовного провадження деімперіалізації, одесити мають бути готовими до перейменування Одеси у Гаджибей чи Коцюбіїв (історичні назви міста). Адже назва Одеса асоціюється передусім з поступом Російської Імперії на Південь і завоюванням вищезгаданого татарського міста Гаджибей.
 
Враховуючи сучасні стосунки України з Росією, котра повсякчас нагадує нам, що Одеса - "русскій город", проблеми, що виникли в зв'язку з анексією Криму у кримських татар та необхідність відновлення історичної справедливості, доречною буде саме назва Гаджибей.
 
Назва ж Одеса, що уособлює собою загарбання військами Суворова Гаджибея при просуванні до Бендер має відійти. Тим більше, це має стати справою честі для чинного президента Петра Порошенка, котрий народився в Бендерах і зростав у Одесі.
Ми маємо розуміти, що прив'язка назви Одеса до давньогрецької колонії Одессос - міф, нав'язаний Катериною ІІ, адже на той час більшість міст, що були завойовані чи збудовані Росією на завойованих територіях називалися на грецький манер, що символізувало зв'язок Росії з античним світом ("Трєтій Рім").
Це, до речі, стосується і Маріуполя, і Херсона, і Сімферополя, і Севастополя.
 
Маріуполь - прифронтове місто, яке, проте, не скорилося ворогу. Відтак воно більше не може носити імперську російську назву. Тим більш, що воно має історичну українську назву - Домаха.
Перейменувавши Маріуполь в Домаху, ми раз і назавжди зруйнуємо міфи про "новоросійскій город" і підкреслимо славну козацьку історію міста, адже Домаха була козацькою фортецею, заснованою у XVI столітті.
 
Херсон - точно така ж сама нав'язана московськими окупантами назва, дана місту, нібито на честь Херсонеса Таврійського. Вона також нагадує нам про загарбання ненаситною Росією земель Півдня. На жаль, місто не має історичної назви, якою можна би було замінити помпезну імперську. В той же часназвати місто на честь річки, на якій воно стоїть, як Інгульськ, проблематично, адже географічних назв, пов'язаних з Дніпром в Україні і так чимало. Відтак нова назва міста має стати приводом для широкого обговорення серед фахівців та простих громадян як у Херсоні, так і в усій Україні.
 
Щодо Севастополя, то саме йому логічно було би присвоїти назву Херсон, адже саме там знаходиться Херсонес Таврійський. Ця назва відсилатиме нас до часів Візантії, від якої ми прийняли християнство, а також до Великого князя Володимира Великого, що оволодів Херсоном у 988 році, де і прийняв хрещення.
А назва Севастополь, що уособлює анексію Кримського ханства Російською імперією має бути забутою нащадками.
 
Сімферополю також має бути повернуто первинну татарську назву Ак-Мечеть.
Севастополь і Сімферополь мають бути перейменовані Українською владою заочно, цьому треба надати міжнародного розголосу, аби раз і назавжди показати світовій спільноті, що Крим - це Україна і українська влада сама вирішує, що їй робити з півостровом, не шукаючи компромісів з РФ.
 
Саме такі перспективи відкриває перед нами відречення від імперських символів, що розпочалося з перейменування Кіровограда в Інгульськ і недопущення відновлення імперської назви Єлисаветград.
 
Адже будь-яка ініціатива має втілюватися послідовно.
© @ндрійко [23.12.2015] | Переглядів: 1781

2 3 4 5
 Рейтинг: 35.4/39

Коментарі доступні тільки зареєстрованим -> Увійти через Facebook



programming by smike
Адміністрація: [email protected]
© 2007-2024 durdom.in.ua
Адміністрація сайту не несе відповідальності за
зміст матеріалів, розміщених користувачами.

Вхід через Facebook