для старих юзерів
пам’ятати
[uk] ru

Віртуальні кіловат-години???


Віртуальні кіловат-години???
    Вчора була субота. Я, як законопослушний громадянин України, пішов у найближче відділення банку щоб заплатити за надані мені енергоносії: газ, електроенергію, тепло і таке інше. І все було б добре (не рахуючи, звичайно, астрономічних тарифів), як би ввечері електрочайник не грівся на половину довше, а тут ще замерз і хотілось випити гарячого чаю, то здалося що він гріється вічність. Я взяв китайського брехуна (мультіметр називається) і заміряв напругу в мережі свого житла. Виявляється, замість обіцяних (згідно договору) енергозабезпечуючою організацією 220 вольт, в мережі було лише 167 вольт. 53 вольта недобору. Ну то й що? - скажете ВИ. Подумаєш, у більшості будинків індивідуальне газове опалення, то, щоб економити газ, вмикають додатково електро-обігрівачі. От напруга в мережі і знизилась. Воно ніби і все вірно. Та згадались закони фізики.

    І що ж виходить? Опір у електричних елементів побутових приладів є величина постійна, так як задається фізичними властивостями матеріалу. Потужність приладів також постійна. І що ж виходить? Чим нижча напруга, тим більший споживаний струм приладом (щоб збереглась потужність). До-речі, щоб не бути голослівним, заміряв і споживаний струм. Струм більший, але, все таки, недостатній, щоб забезпечити потрібну потужність.
    До чого це все я веду? А ось до чого. Лічильник електроенергії лічить кіловат-години за силою струму в мережі. Чим більший струм, тим більше кіловат-годин лічильник нарахує. А чим менша напруга, тим більший струм. От і виходить, що лічильник рахує віртуальні кіловат-години, за які доводиться платити реальні гроші.
    Між іншим, поспілкувався сьогодні вранці з давнім приятелем, який пів життя пропрацював в системі енергетичних мереж Київенерго. То він каже, що дана вказівка навмисно занижувати напруги на трансформаторних підстанціях. А щоб занизити напругу, на кожному трансформаторі є така залізячка, називається на жаргоні електриків -  "анцапфа", що дозволяє змінювати коефіцієнт трансформації, а отже, і напругу.
    От же, як робляться віртуальні кіловат-години - зрозуміло. Треба ще поспілкуватись з "газовщиками". Може розкажуть звідки беруться віртуальні кубометри.
    Всім доброго здоров'я, приємного вихідного дня та по-менше віртуальних кіловат-годин, кубометрів газу та гігакалорій тепла. Бувайте здорові.
© TVOREC [06.12.2015] | Переглядів: 2868

2 3 4 5
 Рейтинг: 39.4/52

Коментарі доступні тільки зареєстрованим -> Увійти через Facebook



programming by smike
Адміністрація: [email protected]
© 2007-2024 durdom.in.ua
Адміністрація сайту не несе відповідальності за
зміст матеріалів, розміщених користувачами.

Вхід через Facebook