для старих юзерів
пам’ятати
[uk] ru

Вибори, партії, каламуть ..


Вибори, партії, каламуть ..
Здоровий глузд починається з усвідомлення ключової обставини: управління в нашій країні є авторитарним за походженням і за устроєм. Що це означає ?
 
Це означає, по-перше, субординованість всієї системи аж до найнижчого адміністратора (навіть районний призначається Президентом!) - жоден начальник не залежить від думки суспільства, він отримує посаду з рук високих посадовців і тому зважає лише на високопосадову думку.
 
По-друге, це означає певну свободу дій керівника тієї парафії, на яку він поставлений високим посадовцем (ціни на такі посади ми обговорювати не будемо). Отримав таможню - давай, працюй із урахуванням інтересів всіх причетних сторін (себе ж а як же ж! свого благодєтєля, колєг-суміжників, начальника, ну і за бюджет же ж не забувай, падла!). Отримав область - давай, працюй, парніша ..
 
Чого очікує Президент від всіх рівнів своєї ієрархії? Він очікує на лояльність і керованиість, на забезпечення спокою низів і високого рейтингу Президента (чи принаймні правильних результатів на виборах). Такою є природа авторитарної системи.
 
****************
 
Яким боком до цієї системи стоїть справедливе судочинство? Добропорядність прокуратири і міліції-поліції? Аж ніяким. Кожний керівник авторитарної вертикалі має забезпечувати стійкість системи, інтереси своїх верхів і власні інтереси .. Тому суд, міліція-поліція і прокуратура є інструментами для забезпечення названих приорітетів.
 
Як працює авторитарна система? Кожен, хто в неї потрапляє (не з вулиці, звичайно) на дохідну посаду, сплачує вступний внесок, який він має відробляти .. Звичайно, старші товариші сприяють колєзі як найшвидше досягти в своїй роботі рівня рентабельності. Далі вже йде чистий прибуток ..
 
Чи може така система реформуватися у чесну-для-народу-і-держави систему того ж таки авторитарного управління? Інакше кажучи, чи може така система бути не мафіозною?
 
Досвід свідчить, що іншою ця система не може бути навіть за тоталітаризму. Навіть при Сталіні "корупція" непогано собі існувала (не кажучи вже про виплати в конвертах другого жалованія номенклатурі системи). Справа в тому, шановні пані і панове, що вже самий факт існування авторитарної системи свідчить про низький рівень соціального прогресу, на якому перебуває населення цієї країни.
 
При авторитаризмі живуть або азійські народи, або напівколонії, яким не вдалося колись стати успішними .. Бідність і відсутність (або пригніченість) в ментальності установок на самостійність особи .. Здатність особи відчувати свої природні права і змушувати їх поважати .. Коли при такому народі країні випадає незалежність, то ця незалежність неминуче набуде форм авторитаризму. В народі знаходяться спритники, які не бажають бовкатися в багнюці і от саме вони утворюють правлячий клас країни. Ще частина народу (чимала частина!) за щастя йде в прислугу до правлячого класу .. І вони разом утримують набутий статус кво.
 
*****************
 
Ну, а десь там, поруч (з Україною) є Захід .. На заході є все .. І наш правлячий клас, маючи до того ж під північним боком підступного і агресивного хижака, завжди тягнувся до Заходу .. Тягнув на його ринки нашу сировину, отримував там валюту, відпочивав там, тримав там свої статки і нерухомість .. Навчав там діточок ..
 
Взагалі, наші керманичі завжди намагалися причепуритися під західну демократію .. Щоб не мати проблем з отриманням кредитів і взагалі ..
 
І були створені у нас купа партій .. І прийстойна Конституція .. Суди .. Все чін-чінарьом!
 
*************
 
І тут прийшов час згадати ще про одну історичну закономірність. А саме:
 
в бідній країні добре живуть лише верхні прошарки.
 
А народ? А народ інколи приймав участь в голосуваннях. Без цього обійтись не виходило - адже були партії і було багато бажаючих і охочих зайняти верхівку авторитарної ієрархії. Саме для вибору тієї чи іншої заправляючої партії і зверталися до народу.
 
Вибори (всенародні!) і були всією наявною "демократію".
 
Наш народ завжди любив вибори - свято демократії ! А після 2000-го вибори взагалі петворилися на змагання між ПР і якою-небудь українською політичною потугою ..  
 
Націоналістичний колорит виборів ще більш захоплював народні маси. Головне - перемогти донецьких, а там побачимо. Національне відродження - ні шо-нібудь! Ставимо бухгалтера Ющенка проти завгара Януковича (обидва зі Сходу)! От бл ... Невдала спроба ..
 
Ну, шо ж .. Там десь "Тризуб" тренується .. Прийшлося Януковича своїми руками виносити. Отака от виходить демократія несподіваная ..
 
*********
 
Ну, так, крок за кроком, поступово .. І з маси народу сформувався громадянський актив, який відчув свою спроможність робити українське життя. Але ще не повірив в свою спроможність.
 
Тому громадянські активісти, замість того, щоб створювати суспільну систему впорядкування життя і підпорядковувати їй державний рівень, перехрестилися і пішли в нетря авторитарної системи для її поліпшення, оздоровлення і очищення .. Вони так поважали цю систему, що не могли встояти перед її принадами .. Сидіти в сесійній залі .. В міністерських кабінетах .. Відчути себе людиною!
 
Ну, діти !
 
Звичайно, система в певному шоці .. Хочете заробляти, так заробляйте! Не хочете - йдіть собі .. Але навіщо заважати іншим ?! Чи ви сподіваєтесь працювати тут "чесно"? Задля чого карячитись тут за цю платню ? Задля цього народу ? Так навіть якби захотіти задля нього, то система не дасть, адже вона не для того створена.
 
****
 
Тому, пані і панове - всі на вибори. Причому будь-який ваш вибір стане влучним. Оберете злодіїв - ви скоріше зрозумієте, що не в злодіях проблема, а в тому, що ви самі ухиляєтесь від своєї місії - перебрати управління в руки громадянського активу. Оберете порядних - вони скоріше зрозуміють безпорадність спроб ефективно робити добро в межах цієї системи ..
 
Так чи інакше, а світло в кінці тонелю наближається .. Зажмурюйте очі, пані і панове ! Нам світить швидке відродження і національний розквіт !
 

 
  
 
© Карт [23.10.2015] | Переглядів: 1100

2 3 4 5
 Рейтинг: 36.7/14

Коментарі доступні тільки зареєстрованим -> Увійти через Facebook



programming by smike
Адміністрація: [email protected]
© 2007-2024 durdom.in.ua
Адміністрація сайту не несе відповідальності за
зміст матеріалів, розміщених користувачами.

Вхід через Facebook